Tuesday, May 10, 2011

~Pasal Masak Di Hari Weekend~

Weekend lps sbb duk melepak kat umah je, maka ter datang la aura kerajinan utk memasak. Dedua ari, Sabtu n Ahad masak. Haha. Itu pun nak gebang kan?

Harusss... mak ni tak rajin masak nokss. Sbb tu harus gebang. So, ari ni entry pasal masak2 dan resepi saja yew.  Kalo esuk org akan buat WW- Wordless Wednesday, so today kita buat Selera Selasa. Haha. Oke. Takde kena mengena.

Ari Sabtu pas Subuh terus ke pasar. Igt kut nak beli udang, tp terpandang cik Crab ni plak. Walo baru je makan kat Bagan Lalang (BL) tu ari, tp rasa macam nak beli gak lagi. Kat BL rega ketam yg derang jual kat tepi laut tu RM24 (lebih kurang, kalo tak silap) sekilo, tp kat sini RM16. Ye lah. Kat BL tu kan fresh. Sedap. Manis. Baru naik dari laut. Yg smpai kat sini entah berapa lama dah kan. Tp skang musim ketam kot. Isi mmg byk lak. Puas ati. Maka ku beli la 4 eko.
Masak 2 eko dulu. 2 eko lagi simpan. huhu.
Tp ketam ni tak di masak ari Sabtu. Ari Sabtu masak simple je. Ikan cencaru sumbat, sambal tumis sotong kering n sup sawi pecah telur je. Yaa.. ikan cencaru tu hok beli kat BL tu ari. Tp walo da seminggu gak dia bertapa dlm fridge tp isi tetap sedap. Maybe sbb tak di awetkan lagi. Masih lagi fresh. Sotong kering tu hok beli kat Sabah dulu. Haha. Giler lama. Tp oke je sbb taruk dlm peti ais kan.

So, Ahad ini lah juadahnya.

Hoho.
Ketam goreng cili, ayam masak kicap manis, ikan cencaru (again?? haha. kali ni tak sumbat, sira je) n kangkung rebus. Smpai 4 jenis aku masak. Haha.


Dan ditambah lak ngan air teh ais. Ari panas. My dear aku beli ais kiub tu, masuk seme. Perghh.. bes giler.

Oke. Jap2 lagi entry beserta menu menu plak yer.
Jgn le marah yer, gini la ghope org 'rajin' sgt masak. Sesekali masak, gebang mcm gaya master chef. Miahahaha.

Oke.. happy working olss....

10 comments:

ejaMaria said...

ala... aku baru je usha ketam masa gi pasar malam semalam... tp malas nak beli sbb tak rajin nak masak ketam klu nak makan malam ni... tp dah nko letak entry ketam pagi2... teringin la pulak... alaaaaa :(

su su said...

huisssshhhhhhhhhhh ketam tu yg sodapppp

usop said...

ermmm hidangan yang menyelerakan....

♥MiZz-siHa♥ said...

kak,kole air kite same la..kehkeh..
kt xpenah msk ketam..coz hsbnd n wife dua2 xmkn crab..

PUANSTOBERI said...

Maria :
apa lagi. dptkan ketam di kedai berhampiran. teheheh.
Musim skang ni kot. tk rugi pun kalo beli. byk isi.

su su :
Yepss... tu la sodap...

usop :
Insyaallah..buleh la menyelerakan.

Siha :
Eh. Sama eh. teheheh.
Oh. Tk makan ke cik crab??

IDAZS said...

sedapnya ketam, my fevret tu

~ain said...

lapooo laa tengah2 hari ni duk tengok entri masakan.. huk huk huk

PUANSTOBERI said...

IDazs :
Yesza... my feveret too. hik hik :D

~ain :
Opssieee..... :P

psst.. lama tak apdet blog Ain? Awat? bz kah??

Che Sue said...

hamboiii laukkk kemain mewah..makan berdua byk tu? haibat toi!

PUANSTOBERI said...

Che Sue :
Well... u know la..kalo da aura memasak da merasuk.. maka ini lah jadinya.. hahahaha