Tuesday, August 7, 2012

KSU Reno : Progress [Part 3]

Pegi KSU jap Ahad tu ari [5 Ogos 2012].
Hantar wall light n ceiling light [3 wall light bilik, ceiling light utk 2 bilik air, 1 dapur, 1 balkoni and 1 yard]. Tgk ada la perubahan sket.
Berselirat wire dah. Kat luar pun derang 'hack' jugak sbb nak buat looping kat dapur. Aku tgk umah lain takde pun hack dari luar umah. Huhu.
Yg kat atas berjuntaian tu seme pun wire untuk downlight. Hurm. 4 hari (dari Rabu last week tu) ini je dia buat. Harus dia ada buat keja umah lain gak ni. Takpe lah. Jangan takde langsung la kan. Apek tu kompiden leh siapkan. Lps ni dia buat "double step" (ye ke tah namanya ni), pastu install air-cond & water heater. Then baru dia install grill. Harap2 settle lah sebelum aku balik cuti raya.

Pas balik raya baru naik KC kotnya. Lps tu time orang duk sebuk nak gi open house sana sini, kiterang kena pikir lori, cuci rumah segala. Adui. Barang pun aku lum start pack lagi ni. Aduhai.

Oh. Jangan lupa claim elaun perpindahan. Buleh juga dibuat belanja untuk kenduri doa selamat masuk rumah baru nati [housewarming la tu]. Kut ada sapa taktau, elaun perpindahan ni layak utk govt servant yang guna loan MOF utk beli rumah baru. Jadi, bila pindah ke rumah baru tu, dpt la elaun. Rujukan pekeliling http://www.treasury.gov.my/pekeliling/pp/pp041995.pdf

Oke, hujung minggu ni, kita pegi tgk lagi. Sbb selepas itu sudah cuti hari raya lor.

"Selamat hari raya... hari untuk kita bersuka ria" 
Wah... puasa tak cukup, lagi mau berlagu gembira. 

9 comments:

Anum said...

ooooooooo ada ek elaun pindah
baru anum tau

::EIDA:: said...

Chaiyokk kekda!!~

Sue-Rya Qistina said...

eh xtau pun elaun perpindahan tu. hehehe. insyaAllah klau pindah nnt bole la claim. :D

Nory Zoulkefle said...

wahhh mesti x sabar nk masuk umah baru kan...bestnyer..

Teratak Hami said...

Bagusnya ada elaun ... banyak ke dapat?

cikbedahlaser said...

ai tak layak.. sbb bukan beli guna skim pjman krjaan.. uhuhuhu...

sy kan.. aritu nk hack juga tau.. tamo la wire lalu lalang sluruh rumah kan.. pastu masa up status nk cri wireman tu.. ade sorg akak ni tegur.. baik ko jgn hack dinding umah ko.. nti tkut void ko nye waranti.. sy terus takut.. x jd hack.. tp.. uhukkkkk tak lawa la gune conduit...

PUANSTOBERI said...

ANUM :
Hanya tertakluk kepada penjawat awam yg dah tetap dan pindah umah yg beli guna loan MOF. Rumah pertama je kalo tak silap. rumah ke2, ke3 dan seterusnya takdak dah kut. hihi


EIDA :
Chaiyokk... :P

PUANSTOBERI said...

SUE :
Now, u knew kan :)

NORY :
Sedang bersabar ni :)

PUANSTOBERI said...

THAMI :
Byk tak byk la..buleh la nak buat kenduri doa selamat nati :)

CBL :
Awak buleh buat loan kerajaan kan? *kontrak buleh kan?* knpa tak mohon?? rugi la keja govt tapi tak amek loan govt.

Rumah akak ni biasa2 je Pidah. Buleh je nak hack, as long as dah dpt approval dari our JMB. Dah bayar deposit, nati JMB check seme oke, dah settle. Then wiring tu hack pun mana napak dia hack. Hihi. Dia akan plaster semula sama cam rumah asal tu. Kenapa tak tanya ngan JMB buleh ke tak hack? tak penah dgr lah pulak hack buleh meng void kan waranti. Rumah akak tu siap ada yg pecah dapur lagi. Tp tu la, rumah akak ni flat biasa2 ja.. tu yg buleh buat memacam tu. hikss :>