Friday, August 24, 2012

KSU Reno : Pilihan Cat

Memula aku mmg tak berhajat nak cat rumah. Kalo nak cat pun hanya bilik tetamu. Itu pun cadang nak cat sendiri. Master bedroom niat nak buh wallcovering. Tp hajat tinggal hajat bila si apek yg renovate tu suh cat sbb kalo dia hanya cat yg dia hack tu akan napak cam comot. Saje la kan.. nak suh aku kuarkan duit cam air. Tp pikir pikir pun, better suh dia cat. If kiterang cat, kang dah siap cornice segala tu dah lawa, comot momot lak kena cat. So, dia cat, dia beli cat. Mudah. Tp apek ni mmg blur tau. Memula dia kata buat 2 kaler. Kawasan living,dinding,walkway kaler lain, bilik kaler lain. Sokay la. Kami pun pilih kaler. Utk living n walkway amek kaler kuning (sweet corn). Tak lari jauh la ngan kaler asal. Utk bilik kami sepakat pilih strawberry ice. Dedua ni menda kegemaran aku la kan.

So, bila dah siap cat, dtg la tengok. Tengok living oke la. Skali masuk bilik, buleh pulak dia buat dalam setiap bilik tu, satu dinding kaler strawberry, 2 dinding lagi kaler sweet corn. Aku cam ah...ko da pehal ni pek?? Dia nak buat feature wall plak dkt tetiga bilik tu. Mengarut! Aku suh dia cat semula. Ha..lantak. Masa kita tanya balik dia cam blur. Misscommunication lew nieee... So, aku suh dia cat master bedroom seme dinding kaler strawberry ice tu, and guest room kekal kaler sweet corn tu. Dan lebur lah harapan nak buh wallcovering kat dinding bilik. Sobss..
(kontraktor guna nippon paint - nak tgk kaler aku sebut tu, leh refer sini - nippon katalog)

Tp bila aku upload kat instagram sebelum balik raya tu seme pun sker. Haha.
Dan bila dah siap seme skali, aku amik lagi sekali gmbr dan upload kat FB pun ramai kata oke kaler tu. Aku dah nak pasrah dah sbb kalo boleh aku nak kaler light2 ja. Kalo tgk katalog pun strawberry ice tu pun kaler cam light ja kan. Bila dah kena kat dinding..humang aii... tgk dari bawah kan, napak menyerlah terang je bilik aku. Haha. Aduhainya pun.

Jadi begitu lah. Ini lah kaler master bedroom ku. Dan sepatutnya wardrobe ku ada campuran kaler purple. Lelaju ku call Alvin - kontraktor KC n wardrobe - suh tukar kaler pink. Aww... tetiba jadi gegurl sangat nehh..

Jumpa ini yg ada orang share kat FB.


Sedikit info berkaitan pilihan cat utk bilik tidur. Kredit:

When it comes to choosing bedroom paint colors there are a few things you should keep in mind. Most importantly, the bedroom is a place of rest and relaxation so for most people calm and soothing colors are best. That said, the bedroom is also a very personal room, so if wild and crazy colors make you happy and put you at ease, feel free to use them as you see fit. 

Neutrals 

Neutral colors are always a safe choice. Beige, ivory, taupe, black, gray and white can be great backdrops in bedrooms. They work with every other color so you can lighten and brighten the room using accents and bedding in different colors and patterns. Some people think that neutrals are boring but remember, with artwork, colorful rugs, fun bedding and great accessories a room can be transformed. 

When painting with neutral colors be very aware of the underlying tones of the color. For instance, white is rarely just pure white. It comes with undertones of pink, blue, yellow, brown and more. The sky's the limit. Decide if you want your color to be warm or cool and then choose the appropriate undertones (paint experts at the store can help you if you're unsure). 

Pastels - (ini la yg aku nak sebenarnya. Huhuu)

Pastel colors are wonderful for bedrooms. They're soft, relaxing, serene and can help contribute to a good night's sleep. Think about using soft blues, lavenders, greens, yellows and pinks. To keep them from looking too childish, try accenting them with brighter accessories and/or dark wood furniture. 

Bright Colors (sudahnya jadi kaler cemni)

Normally bright colors don't make the best bedroom paint colors. Energetic and bold tones aren't usually relaxing. However, in the bedroom it's important to create an atmosphere that is personal and puts you at ease. If you're the type of person who loves to be surrounded by bright and bold colors don't fight it. If you love bright, fresh interiors, a bold spring green might be ideal for your space. The bedroom is so personal that only you can decide what is best. 

Tips for Choosing Bedroom Paint Colors 

If you're having trouble deciding on a bedroom paint color keep some of the following tips in mind.
**Take a look at decorating magazines and study different photos of bedrooms. See which ones are the most appealing to you.
**Think about your existing furniture and bedroom accessories. What colors will complement them?
**Consider the size of the bedroom and the atmosphere you want to create. Generally a light color will make the space look larger while a darker or warmer color will make it feel a bit smaller and cozier.
**Is there a lot of natural light in the room? Natural light can make a space feel larger so keep it in mind when deciding on the colors. A small room with a lot of light can appear larger than a small room without light.
**If you're really having trouble deciding try using an online room planner to decorate the space. Many of them will show you exactly how the room will look so you can potentially save a lot of time and money.

5 comments:

Carmello said...

Selalu macamtu Kak Reen.. Bila tengok contoh warna cat tu nampak light2 macamtu je tapi bila dah cat kat dinding mesti akan terang sikit dari contoh. Tapi takpelah Kak reen..Walaupun terang sikit tapi tetap cantikkk...

Masya said...

kami pun terkene silap beli warne cat untuk blk tetamu... nak beli ala² merah .. sudahnya bile cat warne pink haru betullll ....

cikbedahlaser said...

aha.. sy ade post pilihan kaler ni aritu..

masa g kedai hardware aritu.. die ckp.. klu pilih kaler kena tgk btol2.. sbb tgk kt monitor x sama tgk kt katalog dan tak sama tgk kt chart... susah btol...
yg sy lak.. dok fikir nk cat.. smpi laaaa x cat.. psiko...

PUANSTOBERI said...

Carmello : Kan?? tp takpe.. ai sker je. Ada yg kata kaler salmon, ada yg kater kaler gusi. Hihi


MASYA :
Owh. terbalik pula ya. dari cerah ke lembut pula jadinya ya.


CBL :
Haa... tak cat lagi?? Ini sudah terbalik, akak yg tak nak cat sudah settle cat. Eh. Bukan awak kata awak trus je amik barang, takyah pikir2. HIhi :P

ejaMaria said...

supplier cat MPM kita siap bawa sample color saiz A4... then bole mix & macth color ok ke tak...

tapi mmg biasanya kalau nak pastel color mmg kena pilih warna basic yg hampir putih... kat katalog mmg nampak cantik lite je... tapi bila apply kat dinding mmg warna akan lebih terang - sebab saiz dinding besar... beza kat katalog color tu sikit je...