Thursday, August 9, 2012

KSU Reno : Ceiling Cornice

Sebenarnya ini mmg tiada dlm plan mahupun dlm "keberanganan".
Walo mmg hati suka. Tp memula pikir takyah la kut.

Lps tu bila didatangi oleh pelbagai kontraktor, seme pun quote harga oke la. Utk satu rumah bla bla bla. *ni utk cornice yer, bukan plaster ceiling.

Aku taknak buat sbb aku takut lambat nak masuk. Lagipun rumah aku ceiling dah oke. Tak perlu la nak plaster balik buat bunga2 bagai.

Tapi nak dijadikan citer, akibat terlalu byk tgk majalah apartment, dah bertahun2, maka, ada la terminat satu design. Jadi, masa kontraktor datang utk quote harga aku pun tunjuk la mendalah itu. Boleh buat katanya. Rega sekian sekian. Itu lah jadinya aku terbuat juga 'double step' (ke apa tah namanya) utk bhgn depan dan cornice di setiap bilik.

Mmg aku tak plaster la ceiling segala. Just tambah double step tu utk buh lampu downlight. Itu saja. Takde bunga2 kat tengah kipas segala. Kotak camtu ja. Simple.

Aku buat simple camni je. Hok tepi2 yg ada lampu. Tp aku tak guna lampu celah situ. L-box ke apa namanya tu kan. Aku buat lampu downlight sajork 8 bijik.

kredit : Here
Dan tidak juga buat begini. Ada bunga2, lampu candeliar bagai tu kan. Tiada itu seme. Walo cam bes, tp takpe lah. Esuk dah kaya, beli rumah banglo atas bukit, leh buat camni. Haha. *entah bila taktau lah kan*
kredit : Here

Itu saja lah. Eka kata balik ke aku tu ari "retu kekda kata taknak buh cornice sbb atas sapa nak tgk" Iyer, ramai pun rumah orang lain buh ja kipas trus. Tp bila dapat qoute rega yg still within bajet, apa salahnya kan. Lagipun idak smpai nak plaster bagai. Yg simple2 tu ja. Buh lampu. Tp aku rasa rumah aku ni dah penuh lampu la area dining n living. Tu pun ada hati nak beli floor lamp plak. Udah la tu kan, wall light, down light. Kang jadi umah pokok krismas lak kang. Itu tak pe lagi, kut orang igt rumah 'bangsa' lain kang, lagi haru. Huhu.

Dan sebenaunya.... mmg aku tak sesabau nak tgk hasil mendalah ni. Kata orang tu apa, teruja ya. Aww...aww..aeee... Hahaha. *pang skali... kasik sedau sket*

17 comments:

cikbedahlaser said...

bgus nye klu buat cornice ke ape ke yg sewaktu dgn nye... boleh suruk kan conduit sy tu.. ahahahah

boleh plan buat len kali

Anum said...

cantiknya

Nory Zoulkefle said...

rumah mak nory pon gune double step tu..jimat pon jimat sbb gune lmpu pnjang tu je, x kuat electric..ehheehehe

Carmello said...

Syoknya.. tak sabar nya rasa nak duk umah sendiri.

eKa said...

takpe la kekda.as long as within d budget.y not kan.buat awal2sng nanti kang nak renovate dgn dah ada barang jenuh o.berdebu

eKa said...

oh ya eka tgh cari floor lamp ni kekda.tak jumpa lg.ada suggestion tak.kebanyakannya semua kat ikea,tp eka tak sempat dah nak terjah ikea.susah hati betul raya kian dekat

sahida said...

dear, bape bajet buat cornice ni? bleh share?:)

rDnA said...

Rumah dina pun buat L-box.buh lampu celah box tu then pasang downlight..

Masya said...

cantik .. biar simple .. janji lampu jgn malap kang asyik nak tidur kat ruang tamu hihihihii...

IeRA said...

cantik...

::EIDA:: said...

Dah buat memacam ni, jgn tak nak kuar umah sudahlah yer... Sayang nau nanti! Ida serbu umah kekda nanti .. hihihihi

Zana Adieyza said...

mesti rumah kekda cantik sgt lepas deko2 nanti kan.. teruja sgt nak tgk...

PUANSTOBERI said...

CBL :
Akak buat cornice tu tak sorok apa2 pun. Just letak sesaja. Ahahaha.


ANUM :
Err..blum siap lagi ni, mana cantik lagi. hihi

PUANSTOBERI said...

NORY :
Ha..kalo yg tu namanya L-Box. Masuk lampu celah tu kan.

CARMELLO :
Mmg bes.. hihi

PUANSTOBERI said...

EKA :
Adui..lambat lak respond. Kalo berkaitan dgn lampu ni akak beli kat puchong tu ja. murah la Eka. Kalo google pun seme kata kedai tu.

SAHIDA :
Kontraktor tu dah masukkan skali tu ari. Nati ai tanya dia balik eh. Tp rasa cam murah je ni. Utk cornice sahaja lah. Utk Downlight box tu rega lain

PUANSTOBERI said...

RDNA :
Ramai buat camtu. Tp akak cam tak minat lak buh lampu celah tu. Abuk cemna nak cuci ah celah tu?? hihi :)

MASYA :
Mmg nak buat suram2 ala ala hotel ja. Ahahah :D

PUANSTOBERI said...

IERA ::
Thanks..tp tak siap g ni. hihi


EIDA :
Ihiks..dtang tau..jgn tak datang.


ZANA :
Alahai..deco deco ikut pemikiran sendiri je ni.. nati dtg tau.. :)