Saturday, August 4, 2012

Edisi Hari Raya 2012: Kuih Raya Bukan Untuk Raya

Beli kuih raya kat Promosi Kraf Aidilfitri.
Bukan nak simpan untuk raya.
Saja, nak buat kunyah kunyah memalam.
Pusing punya pusing, seme pun kuih yang sama. Almond london, shortbread tu (dulu aku sker ni,tp tak seme pun sedap), simpulan kasih, bla bla bla.. kuih yg sama lah. Rega pun seme 20 ke atas. Utk berapa bijik tah. 50bijik la kot.

So, jumpa satu gerai yg ada cookies lain sket.
Masa tu gi ngan Dee. Dia dtg dari ofis dia (CTbank), nak beli tudung. Tu dia kata kuih yg dlm balang merah tu sedap. Dia penah rasa katanya.
Jadi, trus la beli. Setiap satu ni RM28. Beli 3 dapat RM80 (pergh... kue raya 3 balang da dkt seratus. Mmg tak dah la aku nak beli).
Dah rasa pun malam tadi. Sedap. Dia nak buat ala2 cam coklat milo tu. Yg nugget milo tu kan. Tp idak la coklat dia terasa sgt camtu. Dan tak manis sgt. Ada gak badam hancur. Jadi oke la kunyah2 pun rasa la badam tu.

Kuih yg cam stick tu tak rasa lagi, blackcious ke apa tah namanya satu lagi tu pun tak rasa. Tp napak cam sedap yg hitam tu. Bagi habis satu2 baru bule bukak.

Yang kuih raya untuk raya aku dah booking kat member ofis ja. Mmg tetiap tahun pun order dari dia ja. Wife dia buat, mmg satu ofis pun order dgn dia.  Cuma semalam time buka puasa kat ofis tu derang kasik gak kuih bangkit yg demo (demo utk promosi ni) punya. Sedap plak... lain dari kuih bangkit biasa tu. Igt nak order 3 balang. Satu umah mak, umah mak mentua n umah ai. Hihiww..

8 comments:

eKa said...

hohohoho.. itu baru utk biskut raya tu...hohohoho... duit raya lagi, baju raya lagi...heheh

::EIDA:: said...

Maaf. Tahun ni umah ida takde kuih raya. Tak beli pun. Kalau datang raya umah ida, hanya makan kepek, candy dll... Sebabnya, tahun lepas beli 5 balang je pun, pun tak habiss.. rugi! Last last packing dlm plastik bagi sedekah kat budak2 kat area umah ni.. huhuhuhuuu.............

Nory Zoulkefle said...

kuih raya nory x siap lg,,taun ni order 3 jenis kuih je, choc chip, almond london, mazola...lain2 beli kerepek2 je utk penuhkan balang kuih utk tetamu nnt...hehe


*baju raya tak beli lg...uwaaa...

~ain said...

ain suka kuih lama-lama.. macam kuih sepit, kuih ros, tempeyek..

kuih2 moden ni kureng.. paling layan pun tart nenas je..

Masya said...

kuih kat rumah tak jalan .. rumah pun bkn ade sape nak dtg selalu beli kerepek jer.. kuih muih mmg bwk blk kg hihihihihi...

PUANSTOBERI said...

EKA :
Baju raya, duit raya, edisi lain pula :)



EIDA :
Sbb tu akak beli bukan utk makan raya. Makan skang bes. Sedap lagi sbb masih fresh :)

PUANSTOBERI said...

NORY :
Rumah akak takde balang2 kuih. Seme kuih order kasik mak n mak mentua. Yg ni makan trus. Abis citer.


MASYA :
Sbb tu beli skrg dan terus makan. Takyah simpan utk raya. Kepek2 pun seme tak beli, tu tak raya pun buleh dpt.

PUANSTOBERI said...

AIN :
Entah mengapa. Akak tak sker kuih tat. Kenapa ek? entah kuih apa akak sker pun tatau.
Kepek2 rempeyek segala tu, tak raya pun salu makan. Ngeee :>