Thursday, July 1, 2010

~Pasal Ribena~


Korang sker Ribena?
Aku sker. Tp tak la dijadikan minuman harian plak kan. Ingat aku kanak2 riang Ribena.
Tetiba rasa nak citer pasal Ribena sbb baru kejap ni tadi makan nasik goreng buat air Ribena.
Air Ribena tu aku amik dari umah kg. Anak buah aku nyer.
Ok napak mcm kejam giler sbb cilok anak buah nyer kan.
Tp kalo mak kepada anak2 buah aku yg suh amik, iaitu kak cik aku dgn alasan "bebudak ni tak suka minum Ribena..rugi beli jer" Dari kejam tu jadi mulia la kan. Sbb membazir tu tak elok kan..amalan syaitonnnn.
Okeh, jd kami suami isteri dpt la minum Ribena. Huhu. Mmg lama da ingat nak beli tp mcm 'eh..apa hal nak minum Ribena plak'.
Aku bukan apa, bila lama tak minum Ribena ni, rasa mcm bes sgt dpt minum.
Apatah lagi Ribena ni mengingatkan aku pada zaman kanak2.
Masa sekolah rendah dulu tiap2 hari aku bawak air Ribena ke sekolah.
Masa tu botol dia kaca. Skang da botol plastik.
Dulu ada berita pasal vit. c dlm Ribena ni kan. Yg ada kajian kata Ribena ada Vit. C tp sebenarnya takde tu. Tah aku pun tk phm. Ala..da tetua ni tak perlu la nak ada minuman vit. C neh. Minum ilangkan dahaga dan menyedapkan rasa je udah. Heh!
So, esuk pi opis mao bawak air ribena. Hoho.

3 comments:

cikCha said...

weh aku pon dah laaaaaaama meninggalkan alam ber ribena nii...

baru2 ni jer x silap aku last 2 weeks aku bli ribena,tu pon psl terbaca kat mana tah kata nyer minum ribena leh up kan HB ibu mengandung dan melawaskan berak...huhuh
x tau lg sejauh mana kebenarannyer,aku kna tggu result check up bln ni...huhuh

PUANSTOBERI said...

SHAH :
ko susah berak ke skang? minum air yogurt la weh. at least nutrigen utk bebudak tu pun ok. Tu mmg lawas lah.

cikCha said...

vitagen mmg ada stok dlm peti ais kat umah tuu...huhu
kalo kat opis plak selang sehari aku bli yogurt mangga nestle...
(harus ke bgtau brand apa?haha..sbb dah hok yg tu jer aku bleh telan..yg lain dah rasa tp x sdap..huhu)