Monday, July 12, 2010

~Pasal Baju Kurung Cotton~

Aku ketinggalan nieh. Padahal berabad da org pakai baju kurung cotton.
Tetiba ari Sabtu retu mcm tingin nak riki baju kurung cotton.
Nak pi ke Pasar Malam Jalan TAR. Tp mcm tak mendapat mandat je dari my dear sbb masa tu kiterang ada kat Floria tu. Aku bg alasan nak makan laksa. Skali my dear suh makan laksa kat Floria tu je. Dia blanja. Seb bek sedap. So, tk pegi.

Smlm pusing2 Wangsa Maju. Nak carik pejabat imigresen. Yelah. Nak pegi pepagi buta. Harus la kena tau kat mana exact location dia. Tkde la tergagau2 pagi nati. Boleh menyusahkan pengguna jalanraya. Hah! itu pun pagi tadi da menyusahkan jugak. Sbb ter lalu kat laluan satu hala kat Jalan Keramat tu. Haha. Itu kalo pagi dia jadi jalan satu hala ya. Mana kiterang tau. Redah je la. Pehtu bas sekolah tu nak langgar kiterang. Siap dgn lampu high beam. Eh. Masa tu my dear da bagi signal nak ketepi dan nak u-turn balik. Eh. Mana tau situ jalan sehala. Bodoh punya bas sekolah. Dia nak langgar. Lepas tu bila kiterang dah ketepi, dia himpit plak. Apa lah dosanya. Dia nak tunjuk eksen plak. Jgn la anggap suma org tau jalan tu sehala. Mana la kiterang penah lalu jalan tu pepagi. Dah la. Aku benci! Tu kiterang org KL, kalo org bukan dok KL. Entah. Malas nak ckp lah. Buat pemandu bas sekolah tersebut: aku doakan esuk nati bila ko bawak keta or moto ko pulak kena himpit dgn lori treler kat highway (eh. tak baik oih...).

Ok, berbalik pada citer baju cotton. Jadi semalam ke Care4 (eh. manade care4 nak tukar mgt. Ramai je org aku tgk. Mandai je derang ni tau). Aku salu jugak beli baju da siap kat Care4 tu. Kena pandai carik la. Gi satu booth ke satu booth tu, nati dapat la rega yg berbaloi2.

So, carik baju cotton kat situ. Rata2 suma starting Rm69.90. Uih..namo la kan sbb aku penah tgk kat pasar malam Jln Tar tu Rm50 je. Tak kesah la yg kain biasa2 ke apa. Ada setgh tu smpai 80, 90 inggit. Lagi la no no no sbb kalo tmbh sket lagi boleh dpt sutera batik oih (yg blum jahit lah). Aku nak carik cotton yg napak cotton. Bukan cotton tp napak bukan cotton. I dun like.

Aku nak yg bunga dia kecik2 camtu. Ha.. tu gara2 tgk citer SyahJihan tu la. Ala, yg Foziah Gous pakai tu kan. Aku rasa dia sweet je berbaju gaya mcm tu (tp idak la dgn harapan bila aku pakai baju cotton tu, aku lak cute..kuwasa lah kan). Tp seyes, sapa tak pakai tudung, baju cotton bunga kecik2 ni mmg napak sopan je kalo pakai. Lepaskan rambut plak kan. Emm...sweet. Tp kalo pakai tudung nak napak sweet dan elegen sila pakai baju kurung batik (ori) samada jacquard/crepe/ciffon. Haha. Motip???? Lantakkk..

So, memula jumpa rega 69.90, jalan lagi 79.90. Lagi ada 59.90. Lepas tu baru mata aku tertancap pada baju yg aku nak. Bunga kecik2, dan rega bawah Rm50. Huhu. Sepasang RM45, 2 pasang dpt RM80. So, trus aku sambar 2 pasang. Huhu. Sekali tgk mcm kain langsir pun ada. Waka waka eh eh. Ala, kain langsir cotton corak English Style. Haha. Tp tak kesah la..aku suka. Lagi pun da dapat mandat kan. Huhu. Satu bunganya merah, satu kaler kuning2 cair gitu. Suka..suka.. jadi la buat tukar2 gi ofis. Lagipun aku kan dlm proses me renew kan brg2 dlm wardrobe aku. Ate..kata da bertukar saiz. Baju kurung pun sama. Dulu XS, skang udah S je. Huhu. Baru rasa 'dewasa' sket. Kut tak dulu org ingat budak sekolah je. Tak bes. Tak bes.Macam ni la lebih kurang baju aku. Tak la sama sebijik. Ni contoh. Aku amik dari blog ni : http://www.hijraboutique.com

Dulu aku rasa mmg da ada trend cotton dulu. Igt dulu masa form1 ke form 2 tah. Mak buat baju polka dot kain cotton. Cumil. Dot dot dia kaler putih. Tanah nya pink. Camni lah. Sejibik. Hehe.

Tp kan baju camni aku rasa aku leh jahit lah. Eh. eh..mcm tak percaya yer. Umm...aku penah blaja menjahit masa pas blaja dulu. Tp aku tak praktikkan, jd aku da lupa. So, kalo nak aku kena blaja balik ngan kakcik. Alah..biasa la. Mcm bawak keta manual n auto jugak. Jgn suh aku bawak keta manual. Mmg tak gerak keta tu kang. Haha. Bengong kan?

9 comments:

ejaa said...

baju cotton cantek tau. mbr ejaa byk pkai

PUANSTOBERI said...

umm..cantik..cantik..kalo mbr ejaa pakai naper cik ejaa nyer tak pakai. hehe.. :))

LyNn HaMzAh said...

teringin gak nak beli baju cotton...tp kat jb nie tak banyak la...kena juga beli kat jalan TAR...

PUANSTOBERI said...

LYNN :
Nati kalo gi KL beli la byk2. Buat stok. Hehe :)

ryn said...

reen.. aku dah beli 2pasang ari tu
tp smpai skrang ada kat dlm lemari & tak berjahit lagi.
raya thn depan la gamaknya aku pakai neh,...

ryn said...

homework untuk ko.. pegi ambik k? jgn malas2....

kekucingkatz said...

aku baru pegi care4 wangsa maju sabtu mlm hr tuh pas meredah hujan kat jln tar.....raya thn nih mmg trend cotton...yg ko tgk mahal sket tuh jenis tak berkedut sesuai utk mereka yg mls iron...hehehehe!!!

PUANSTOBERI said...

RYN : nati tawon depan da tak trend da. huhu.

Eh. ada home work. Ha. Jap gi aku amik.

KEKUCING : sabtu malam ujan ker?? tak igt da aku. Owh..btul kut pas aku balik floria tu ujan. Err.. pakai cotton ari raya? Umm...baju raya aku da siap - batik crepe. Hoho. Aku menjak keja kraf sure ada batik la utk ari raya. Mahal pun takpe sbb ia adalah 'batik'. Tapi kalo mahal tp ia adalah cotton, namo lah aku. Hoho.

alyafify said...

best tak pkai bju kurung cutton? alya belum prnah pkai... ketinggalan zaman kan ;(