Thursday, July 29, 2010

~Pasal Makan Keowtiow~

Retu kan aku bebising pasal keowtiow kan.
Akhirnya dapat jugak makan.
Memula makan kat JJ, tpt aku sker tu.
Then makan kat TTwangsa. Setap oih. Nom nom nom.
Memula igt nak makan tpt yg fofular tu - Mali's Corner kat Danau Kota tu kan.
Then my dear kata "jum kita makan yg kat ttwangsa tu.
Ini pun aku ada gak baca kat blog org kata sedap jugak.
My dear kata dulu kedai ini kecil sahaja.
Tp skang udah besar. Jadi aku simpulkan mmg sedap la masakan dia.
Kut tak takkan leh untung besar dan besarkan kedai dia.

So, lps Maghrib pada hari tersebut (tah..tk igt bila tah. Sblm promosi kut)
Lelaju p ttwangsa.
Lokasi kedai tersebut adalah berhampiran IB dan berhadapan dgn tokong cina kat TTwangsa tu.

Nama kedai tu Sany (ke Sony) Char Keow Tiow. Aku nak amik gmbr bunting tu dekat2. Tp segan oih. So, amik sipi2 je.

Kami pesan CKT sepesel n nasik goreng kampung.

Air kami pada hari tersebut (ahahahaha..aku jarang..jarang..dan jarang buat entry gaya camni. Rasa nak tergelak pun ada. Sesekali tingin jugak sbb salu tgk dlm blog org buat ceni. Hik hik. Sweet jugak kan buat ceni).
Ku order air temikai laici. My dear teh o ais.

Nasik goreng kg ekceli utk aku.

Tp bila sampai CKT nieh...aku tak mampu lagi..

Trus aku tukar dan CKT ini telah menjadi milik ku.
Sila tau yg memula telur tu aku da angkat masuk pinggan nasik goreng my dear. Tetiba aku tingat nak amik gmbr. Aku suh laki aku angkat balik masuk pinggan CKT tu. Keh keh keh. Pehtu my dear kata "cpt la amik..org tgk tu" Hahaha.

Sedap wes. Haros repeat. CKT spesel RM5. Kalo spesel dia ada telur setempek tu ngan lebih udang. Udang thp Mee Udang kat Kuala Sepetang tu yer. Bkn anak anak udang yer. Kalo biasa nyer RM4.00 ke Rm4.50 tah. Lupa. Nasik goreng pun sedap. Berapa inggit eh. Rm4 kut. Lupa la..

Smpat tnya kat akak yg kira duit. Dia kata bkk dari kul 7 smpai..er..sampai kul brapa eh? Lupa jugak. Eh aku ni. Suma lupa la plak. Smpai malam malam la kut. Hehe.

Ok, pasni kalo craving lagi da tau tpt bes. Yey!! Tp nak rasa gak la Malis tu. My dear kata sama je rasa. Ummm....
Jemput makan kawan kawan....

7 comments:

Che Sue said...

ohh jeless!!!
hehehe nanti aku balik mesia aku blog ada satu tmpt lagi char kuey tiow dia TERBAEK! kat shah alam.. kawan laki aku nyer kedai.. ni bukan promote kengkawan tau tapi memang setap wehh! aku kalo pi tak sah kalo tak amik pinggan dabel! hahahah! buruk lantak.. (ok aku terliur bila teringat! ciss!!)

LyNn HaMzAh said...

bestnyer...
lynn pun peminat setia char kuey teow...
yang sedap pernah lynn rasa kat pasar malam kg. mr. hubby...
nyam nyam...

PUANSTOBERI said...

CHE SUE :
aku bkn penggemar tegar CKT, tp aku sker makan CKT yg tempting2 nih. Aku jarang la pi Shah Alam. Tkpe, nati ko blog kan eh.

LYN :
sedap kan CKT. Padahal selama2 ni tak penah nak suka even makan pun tak penah. after kawen ni baru suka. Tp tu pun ketiaw or CKT yg tempting2 je suka.

JIVEBUMZ said...

kt kg ila ade gak char koew tiow yg best.. nama kedai dia KEDAI ABANG MASAM hihi sebab abg yg goreng char koew tiew tu tak mo senyum haa hambek ko free2 dapat gelaran tu ekekeke

PUANSTOBERI said...

Jivebumz : bio org yg goreng tu masam asal jgn CKT nyer masam. Nggak enak itu. huhu.
Ok, nati balik kg bungkus kan utk kekda k. ngidam neh. muehehehe

ryn said...

reen... meh dtg umah aku
kiri kanan depan belakang ko buleh nmpak org jual CKT..
sumernya sedap. syorga betul dok kg nih...;-))

D'Litar Cafe said...

try our cuisine @ d'Litar Cafe @ Jalan Ampang @ RM30 nett buffet Ramadhan 2010...where everyone is welcome as Family and Friends ~