Saturday, July 17, 2010

~Pasal Facebook : Annoyed~

10 things that I felt annoying in d Facebook :

Ni mengikut kiraan dari annoying ke palingggg annoying..

1) Tag gmbr barang utk dijual-
Oh. Penuh oh gmbr kat my photo yg mana bukan gmbr aku pun. Dan satu lagi dia akan menyemakkan emel aku bila ada beratus2 org yg kena tag dan org2 yg aku tak kenali tu komen dan memenuhkan inbox emel aku. Satu hal nak kena delete..delete..delete. Biasa aku akan remove tag. Rasa mcm tak sesuai je nak promote barang guna fungsi 'tag' tu.

2) Tag gmbr yg tiba2 -
Contoh gmbr org lain then tag kat kita. Motip?? unless ada something nak share. Contoh ada org tanya nak tgk tempat kita pi berkelah. So,boleh la tag ke org tu. Ini tetiba tag gmbr zirafah utk kita. Mungkin dia nak bagitau - eh. muka ko mcm zirafah lah.

3) Tag gmbr2 katon yg ada perwatakan kawan2 tu -
Ini secara general lah. Mungkin ada yg tk suka. Dia sama konsep mcm yg point no.1 tu . Tag berpuluh2 kawan then kena delete plak every each komen yg kuar dlm emel. Tp yg ni aku tak felt annoying sgt la. Lagipun aku buat jugak. Bes per. Lalalalalalala.. Kawan ni watak spongebob, kawan ni watak chipmunks dan kawan tu plak watak katon wonderpet.

4) Reply komen sesuka ati tnpa memikirkan implikasi pada tuan punya status -
Ini selalu dan acapkali. Contoh mcm : status : hari ni masak nasik beriani gam. Baekk..punya. Then akan ada komen2 yg kata 'antar la ke umah', 'wah..terer masak nasik beriani, nati boleh la jadi orang gaji aku'. Utk komen yg pertama tu aku tak kesah la. Tp masuk komen ke2 tu. Wah.. byk cantik muka. Kut ya pun nak gurau. Sila la agak2. Nak suh jadi org gaji dia plak. Suh cium tapak kaki aku nak? Marah tak aku tulis camtu? Aku pun gurau jugak. Mungkin pada yg reply komen tu dia main2, tp bila kita dalam mood PMS ke apa mmg boleh menimbulkan tafsiran tak baik pada tuan punya penulis status.
Sama jugak bila mengajukan soklan. Boleh tak pikirkan perasaan org, pikirkan sensitiviti org. Ini tidak. Bila org tu menjawab2 ala2 sensitip dikatakannya emosi plak. Tu jenis org yg pikir diri dia je bes. Org lain tak. Aku benci!

5) Upload gambar yg konon dia terhebat -
Ini aku nak explain lelebih takut org terasa. Tp kena jugak kut. Kut mana tau kalo aku plak ter buat nati, boleh la org lain 'sembur' aku pulak. HaHaHa. Betul la. Aku tak boleh nak bagi contoh la. Sbb boleh memudaratkan. Tp pepaham udah la yer. Tp kalo buh gmbr2 gi jalan2 luar negara tu tak kesah sgt. Cuma gmbr konon terhebat dan mmg motip utk tunjuk kat org kampung yg konon aku la ter hebat. Ok. Dah. Lps tu suma gmbr plak masuk. Gmbr blur, gmbr muka senget, gmbr sipi2. Boleh tapis tk dulu selain select all.

6) Segala bala nak update -
8.00 pagi : bekpas roti canai. ~8.30 pagi : ok. keja.keja (tp tgk komen berdedai berjela. Ko keja ke tak nih?) ~9.00 pagi : ngantuk giler. ~10.00 pagi : tghari nak makan apa ye?. ~12.00 tghari : yey, jap gi dah lunch. ~1.30 tghari : da kenyang. Makan nasik lauk gulai tempoyak, sayur kangkung goreng belacan, udang goreng tepung. ~3.15 ptg : bosan dgn bos. asik bg keja je (mmg arr, ni time keja. sure la bagi keja. Nati keja kalo benti..trus dok umah. Hadap la fb 24-7. Senang). ~4.45 ptg : yey..time to balik.
Ha..tu contoh la. Aku tak ckp sesapa. Cuma kadang mcm suma nak diberitahu. Kalo nak bitau suma ni aku rasa tpt yg seswai adalah TWITTER. Korang ada twitter? Kalo ada leh gak aku twit. aku ada akaun twitter. Tp aku nak twitt twitt dgn sapa sbb tak ramai pren. Hoho. Kesiannn.. Perasan retis ke puanstoberi oii..nak ber twitt twitt. Waka waka eh eh
Once..kalo opis korang FB tak diblok, jgn la bertenggek je. Nati org assume kita ni takde keja. Esp kalo keja govt. Aku malu weh sbb ada skali aku ada baca komen kawan kpd kawan aku ni yg tulis lebey kuang 'eh..seronok kan keja gomen ni, tak byk keja, boleh main fb, boleh balik on time. Aku pun nak mintak keja gomen lah'. Pikir la sendiri. Ini da jadi kes sebab nila setitik rosak susu sebelanga. Dan aku..amat bersyukur sbb opis aku blok facebook nih. Syukur..syukur..

7) Add friend tnpa tgk kenal ke tak org tu -
Ini biasa bila kawan kpd kawan lah. Eh. Sapa lak yg add aku nih. Bila tgk mutual friend, owh..ni sure kawan beliau ni..dan aku tak kenal. Minta maaf yer, aku mmg takkan add kalo org aku tak kenal. Org aku kenal pun aku tak add apatah lagi entah sesapa. Idak la weh..nati tah sesapa tau aku gi mana, buat apa dsb nya. Owh. No no no.

8) Org yg aku rasa mmg kawan tp aku sendiri tak kenal -
Ini berbeza dgn point 7 tu. Yg tu mmg tak kenal. Yg ni kategori mungkin kenal bila tgk ramai mutual friends dia. Dr situ kita tau la "owh..dia ni kawan masa uitm kut, ramai kawan masa uitm nih". Tp..tapi..dan tapi..boleh tak ko kenalkan diri ko. Msg la weh. Macam aku ni yg skang da jd tong gas ni kan, aku nak add org aku PM dulu. Kata aku ni bla..bla..bla.. yelah. kan aku tak pakai full name, gmbr pun da berganda dari masa sekolah dulu, so, better kenalkan diri. Nati org tak kenal plak. Ini main add je. And..sori la kalo aku tak approve anda. Lagipun aku suspect mereka ni nak memenuhkan fren list je dan dulu pun kawan gitu2 je kan. Tkde kepentingan..so, tak payah approve. Eh. Sombong giler bunyi nya kan. Bukan sombong la tp aku pun ada hak peribadi aku.

9) Cafe world yg selalu 'hang' -
Hahahahhahaha... ini pun annoying. Kadang dia terus hang tak buleh nak pangkah trus. Kuang hajo...... Tp pasal permainan kat fb ni pun satu hal juga kan. Mcm kawan aku si Che Sue tu dia mungkin rasa annoying bila org invite dia join game ni. Hoho. Owh. aku pun annoying jugak dgn bermacam request yg kita kena approved kan dkt wall request kita tu. Owh..

10) Upload gmbr then ada org tnya "eh. Ko mengandung yer"-
Ini aku takyah explain lelebih sbb retu aku penah huraikan dah dalam satu entry khas. Terpaksa plak aku tulis "aku tak hamil" pada each gmbr aku yg napak gemuk buncit tu. Paling annoying. Ini lah paling annoying. Dan skang..simple. Pada yg aku suspect tnya mcm tu aku da invisible kan dia dari apa saja yg aku upload. Jadi..takde dah soklan2 menyakitkan hati. Korang kan kalo taknak remove kan org korang tak suka dari friendlist, korang leh hide kan dia dari tgk apa2 saja yg kita upload, komen dsbnya. Sng..

Ini aku nyer lah. Org lain aku tatau. Minta maaf kalo ada yg terasa. Mungkin ada yg kata, kalo tak buleh itu, tak buleh ini tak yah masuk FB ni. Eh. Sukati aku la. Aku register ni dr awal 2008 dulu dan masa tu takde la sgt menda2 camni berleluasa. Tp skang makin berlonggok2. SO..terpulang.

Dah..nak gi kenduri nih. Babai.

3 comments:

azeul said...

hehehe..



tu je komen saye :P

Che Sue said...

bukan mungkin dah weh.. MEMANG annoying dh.. byk kali ckp pun xpaham2 lg.. cara sopan udah.. cara kuang ajar sudah.. nk tunggu aku talkin kt tepi tinga kot bru paham demeh ni..

PUANSTOBERI said...

AZUEL :
Ha...tak terkomen ko kan.. hehehehe

CHE SUE :
tak larat nak ignore kan?? derang tu sebeno main add or anta request je. main klik2 je.
Hik hik