Thursday, July 8, 2010

~Pasal Kenduri Arwah~

Ayah yg telah pergi lebih 5 thn lalu.
Hemm...ayat cliche (cpt tul masa berlalu, tk sedar da 5 thn arwah tk bersama kami).

Apa pun, aku tak terkilan pun tak menghadiri family day opis aku (lagi2 bila rakan taulan tak dpt adiah grand prize. Hik hik hik)
Sbb mak mmg perlukan kehadiran kami.
Aku balik ngan anak buah (lelaki) sekali. Sng nak angkat2, basuh2 piuk. Huhu.

So, menu of d day adalah lauk2 kg saja.
Tiada ayam. Baguih gak la..tak larat da tala ayam jer.
Ni mak buat sempena nak nyambut puasa juga ni.

So, ini menu.

Utk makan pagi pun meriah. Tp tak smpat nak amik gmbr. Kakcik buat kuih kasu'i ngan kek pisang. Ada yg dtg bagi karipap la, apam la, bingka la. Pehtu ada bubur durian cicah roti lagi. Bykkk...

Mmg kiterang buat makan tgahari. Menu plan mak adalah ikan keli goreng cili, gulai lemak nenas ngan ikan masin, masak asam keladi, pucuk ubi rebus + smbl belacan, daging masak itam. Then ada jiran bagi ikan pekasam. Home made tu. Dia buat sendiri, dia yg mengail sendiri ikan tu. Sedap nyer. Sbb ikan baru. Tak bau, tak apa. Sedappppp...aku sker sbb derang goreng hancur2. Lps tu top up lagi dgn smbal nyior (kelapa) ngan ulam jering n timun. Ada jugak ikan sardin goreng. Uih..aku pun buat 'no hend' je makan dgn tetamu. Yelah..nati sng buat keja. (walhal tak tahan tgk hidangan suma tu)


Ok, kak ipar ku kata (bila tgk kat fb) pinggan putih bunga2 tu klasik. Susah nak carik skang. Huhu. Mak aku ada stok pinggan ni peninggalan arwah opah dulu. Aku da berangan, nati dok kondo aku nak pakai set pinggan nih. Eceh.

Jum layan gmbr je lah. Penat weh..sbb kiterang masak sendiri, then lps kenduri sibuk ngemas balik pinggan2 tu. Humang aih. My dear tetonggen-tonggen cuci piuk yg itam tu. Hiksss..

6 comments:

cikCha said...

waah aku 'kenal' pinggan corak bunga tuu...dulu kat umah arwah opah aku pon ada byk...lpas arwah dah xde,aku x tau ke mana pinggan2 mangkuk tu...bak kata mak aku,maybe anak2 popuan nyer la amik...almaklum abah aku anak jantan nyer ajer,abah aku x heran mende2 gitu nak di amik nyer buat kenangan...huhuhu
pape pon kalo ko dpt pinggan mangkuk antik tu ko simpan la leklok...eh simpan rugi! ko guna buat basahan...mana tau esok2 aku bejln ke umah ko...merasa la aku mkn guna pinggan tu...ngehngengeh...

PUANSTOBERI said...

Ko nak pi umah aku?? emmm... aku rasa mcm mimpi lah. Hehe.
Tkpe la, nati aku buat housewarming ko dtg eh. eh??

mrs.ecam said...

salam knal...rs nk geget jek stoberi kt wall ko nih...bile tngk gambo2 knduri ni aku terus tingat kg aku...yee kt kg aku pong camnilah bile time knduri...sume msk sndri...jiran2 dtg bg gula la...beras la...mnyk msk la...kuih pong de gak...mmg pnat tp syok sbb leh kumpul adk badik kn...ouhh pinggan camtu kt kg aku pong ade lg...mmg klasik wooo

PUANSTOBERI said...

Mrs Ecam,
Salam kenal juga. Huhu. Bes kan kalo kenduri kat kg. Tp lil' bit tired lah kan. Kena cuci piuk (pinggan org da tulung cuci) kena lap pinggan, susun balik. Tp tak kesah lah. Bkn selalu ye dok :)

Irtiyah said...

Salam

Menu best sangat. Dah lama nak makan ikan pekasam pekan rabu. Uhuk..

menu lain pun best memang menu masakan kampung betul2 ni.

PUANSTOBERI said...

Cikgu,
Hehe. Mmg mak saya pilih menu camtu sbb ada kenduri kawen pada hari yg sama dgn kenduri umah saya tu. So, tknak menu yg sama dgn umah org kawen tu.
Mmg buleh buat terliur nak makan. Tu sbb saya pun makan masa tetamu makan. Kiikiii... tak sopan kan. Tp tak kesah..tetamu pun kebanyakan sedara mara. Hiho