Friday, June 18, 2010

~Waka waka eh eh~

Aku bukan la peminat mati keras World Cup nih.
Dek kerana da ada laki ni buat2 minat la kan.
Tp idak la dangkal sgt smpai tatau ada FIFA 2010 kat Afrika Selatan sana kan.

So..meriah kan sama.
But then, aku bukan lah golongan yg ber ASTRO. Eh. Tipu! ada Astero tp takde ESPN, sport suma tu lah. Aada canel katon je. Hehe. yelah.. aku amik pakej variety tu. Yg ada Discovery, Katon ngan MTV suma tu. Ini sbb dulu dari bujang-bujangan aku da pakai ini pakej. Jadi da kawen tak kuwasa juga la nak nambah2 canel. Lagipun bukan tgk sgt pun. 4 thn skali je lah kalo nak tgk beria pun. Lagipun siaran tak berbayar katanya dapat hak penyiaran. Jadi kami pun (my dear la secara khususnya) rasa seronok lah. Boleh la sama ber waka waka.
Namun..indah khabar dari rupa. Tskk.. perlawanan yg bes2 tak disiarkan. Cuba baca ini :

Tak bohong kaki bola

RTM bukan penipu. Kami sudah memaklumkan kepada masyarakat lebih awal mengenai perlawanan yang akan disiarkan sepanjang Piala Dunia. Kami lakukan promosi menerusi siaran radio RTM, TV1 dan TV2 serta iklan di akhbar. Tapi mungkin ramai peminat tidak tahu kerana mereka tidak mengikuti perkembangan,” kata Ibrahim.

“Kami hanya mendapat hak siaran berlesen untuk 35 perlawanan, 24 daripadanya disiarkan secara langsung, manakala 11 lagi siaran ulangan. Bagi mengatasi isu ini, kami memohon kepada peminat bola sepak agar merujuk kepada promosi di radio RTM, TV1 dan TV2 untuk mengetahui perlawanan mana yang kami siarkan.

“Kami mohon maaf atas kesulitan yang timbul, terutama bagi peminat pasukan tertentu kerana tidak dapat menyaksikan pasukan kesayangan mereka beraksi. “Kami tiada hak memilih perlawanan mana yang mahu disiarkan, sebaliknya ketika undian dilakukan di Astro, kami tidak bernasib baik kerana banyak perlawanan berkualiti tidak dapat kami siarkan,” katanya sambil memberi jaminan RTM tidak akan terlepas siaran separuh akhir dan akhir Piala Dunia.

Bacaan selanjutnya di Metro

Aku pun maleh nak komen lelebih. Biar lah peminat bola yg ulas. Tp dulu jaman2 Astro masih tak ramai mampu milik aku tgk every each time pandang tivi ada je lawan bola. Ingat lagi masa tawon 2002, masa tu aku dtg dari Melaka ke KL utk dating. Eh..silap..utk apa tah..tp couple2 lah. Napak kat tivi ada bola. Sbb masa tu bf ku juga sker tgk bola kan. Sanggup benti jap kat kedai yg ada pasang bola. Ha..gitu. Skang apasal macam 'sunyi' je. Yg lelebih adalah mereka2 mem promote jer. Jadi lahhhh....

So, mlm ni ada pasukan feveret nk lawan nih. Aku rasa takde siarannya kat tivi free aku nih. So..tak dapek la nak tgk. Pasukan feveret aku England. Sebab?? Sbb jersi dia cantik. Kalo putih tu putih betul dan kalo merah, merah betul lah.

Ini jersi rasmi mereka ya tahun ini.

Tp kalo dpt yg ini aku sker. My dear..sila belikan utk saya. Ewah...arahan napak.. keh keh keh.

Aku juga tatau dan tak kenal pemain England nih. Saja kasik gempak. Abis..takkan aku nak amik Algeria sbg pasukan feveret aku. Hehe. (eh. terbatuk plak che sue kita) Jadi aku gugel list nama mereka.

England – 2010 FIFA World Cup squad

Goalkeepers:

Robert Green; David James; Joe Hart

Defenders:

Stephen Warnock; Matthew Upson; John Terry; Glen Johnson; Rio Ferdinand (now ruled out through injury, has been replaced by Michael Dawson); Ledley King; Ashley Cole; Jamie Carragher

Midfielders:

Shaun Wright-Phillips; James Milner; Aaron Lennon; Frank Lampard; Steven Gerrard; Joe Cole; Michael Carrick; Gareth Barry

Forwards:

Wayne Rooney; Emile Heskey; Jermain Defoe; Peter Crouch

4 comments:

Che Sue said...

sini pun sama tak dpt siaran game yg best2 kat tv biasa.. kena beli kad cocok kat dekoder baru dpt tgk (mcm astro gak laa) so inisiatif enche asben, pandai lak dia carik live game kat internet!

aku?
terpaksa jadi peminat bola..sb dia on laptop tgk bola, dalam masa yg sama dia on gak tv TENGOK BOLA..
tamak haloba toi!

PUANSTOBERI said...

SUE : tk berapa nak puas ati jugak la bila tv tak berbayar tu yg kunun dpt hak penyiaran tp tak siarkan yg bes2. Tp tkpe..aiman tak kesah..so, aku nak pi layan dvd citer shrek yg aku tak dpt nak tgk tu lah. huhu (sbb laki aku tgh tgk bola le ni)

kekucingkatz said...

memang game yg x best deme tayang..bese lah....semua dapat kat astro...oleh itu nak tengok kena bayar....tak guna punye maxis.....cam hampeh jerrr...nak tengok world cup yg 4 thn sekali pun kena bayar....camner ler game tuk seluruh dunia bleh rakyat seluruh dunia kena byr utk tgk....

PUANSTOBERI said...

KEKUCING :
Itu la pasal. Pandai kepala hotak derang kan. Tp takde la makna aku nak amik canel sukan tu gak. Lantak pi lah. Tgk je lah mana ada. Seb bek laki aku tak berapa tegar sgt. Heh!