Friday, June 25, 2010

~Pay Day!~


Hari mendapat gaji bermakna hari membayar juga - Pay Day.
Smlm da gaji kan kalo gomen. So, hari seterusnya adalah hari membayar itu ini. Yelah..mcm org selalu kata, besar periuknya makin besar la keraknya (tp ku guna rice cooker, so tanak nasik takde kerak eh).
Dan bulan ni Alhamdulillah, dgn offer baru retu maknanya gaji pun adala sedikit ganjakan. Plus dgn sedikit increment. Sebenarnya kiterang baru dpt pelarasan gaji. Ekceli kalo jawatan lama, increment me bulan 1, so..ada la pelarasan di situ (err...motip bagitau segalak nih..mau la pas ni ada yg anta komen suh blanja. Ai tak kesah..1st come 1st serve okeh).

Sebenarnya nak jelaskan pasal kenaikan pangkat, kenaikan gaji dsb. nya nih.
Sbb ramai yg kata "wahh..naik pangkat eh"
Takde la..me sebenarnya mmg la kira mcm naik pangkat, but then me adalah tukar jawatan. Me lantikan baru. Isi borang keja kosong, interview, buat assignment suma lah mcm org2 yg nak mintak jawatan tu. Meaning kalo dulu me dgn gred 27, skang ni 41. Gitu.

Kalo naik pangkat kat gomen ni ada satu term iaitu Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL). Ha..yg ni baru btul2 punya naik pangkat. Bila dpt KPSL ni kita akan jadi "kanan". Kenaikan pangkat kanan ni gred dia akan ke no. genap. Contoh dari 27 ke 32, dari 32 ke 38. Dan naik plak ke 41. Tp kalo dr 32 pun buleh trus naik ke 41. Nak dpt KPSL ni harus kena lulus exam PTK at least aras 3 (me 3 x amik exam PTK, 3 kali lah dok aras 3 je. Baik Umum atau Khusus. Tu sbb hok last skali retu me taknak pegi. Rupanya ada hikmah jugak la bila tak pegi dan dapat lantikan baru. Hehe).
Bila dpt KPSL takde kena ulang tempoh percubaan atau apa2 lah..terus je keja cam biasa. Gaji pun banyak. Sbb dia melintang. Err..cemna nak terangkan yer. Camni..let say lah dulu gaji me kat P1T10, kalo dpt KPSL gaji me akan melintang ke P2T11. Memang masyuk lah.. (utk rujukan sila klik SINI-jadual gaji govt) Itu baru betul naik pangkat dan naik gaji.

Tp kalo lantikan baru takde melintang2 nih dan takde kanan2 de. Ko pegi la duduk kat jadual gaji P1 dan T nya adalah yg terhampir dgn gaji masa ko gred lama. Ha..paham ke tak nih. Cemni la, let say me dulu gaji P1T10, dgn lantikan baru gaji me akan P1T4. Tak lari jauh pun. Pangkat tu mmg la naik dan gaji pun naik la. Sket je. Ye lah..mmg Alhamdulillah (hai..kena ckp, kang ada kata tak bersyukur plak. Blog ai kan da di teropong oleh ramai kenalan..so..ckp kena bertapis je. Nak cakap tak pakai tapis ai kena pi blog sebelah. Hehehhh..haihhh).
Untuk lantikan baru jugak, dia kena ulang balik tempoh percubaan. CUma dikecualikan dari induksi (umum dan khusus), exam dan BTN. Tp kalo lantikan baru dari 17 ke 27, kena gak induksi dan exam sbb derang ni dari kump. sokongan 2 ke sokongan 1. Tp tempoh percubaan dan pengesahan jawatan still setahun walo da dikecualikan dari suma tu.

Me ada nak citer pasal KPSL nih..tp kat blog sebelah lah. P n C. Eceh..giler...! Mana leh citer sini nati derang sepah2 kan citer aku tu. Tau2 da jadi bahan dah. Lalalalala.

Tu lah tu.. saja je nulis pasal2 ni petang2 kala nih. Eh..baru tingat, byk lagi utang piutang tak dilangsaikan. Anyone..sapa nak dibelanja nih..cpt2 sementara stok masih ada. Me nak blanja Papa John's je nih or Big Apple. Lelain da tak pandang. Haha. Velagak giler ko yer.

Ok dah..nak maybank2u jap. Tata..

PnStoberi : ingat..jgn boros..itu pesan arwah ayah yg aku igt smpai skang.

6 comments:

Che Sue said...

aku ekceli tak reti sgt benda2 ni..ngaku dulu laa..
kitaorg baru2 ni dpt naik gred dari N17 ke N27.. stil kena induksi balik ke weh? aku dengar2 mcm xyah..ok aku konpius...tapi bagus gak if kena induksi, meh laa panggil aku balik g kusus! hahah! mak sukaa noks...

ejaMaria said...

emmm... lain sket la cam skim aku... klu Dip, mula ngan gred 29, bila kanan naik 36, bila tertinggi naik 38... KPSL untuk ke 41 (profesional) dah takde dimansuhkan... kalau nak tukar kena gi belajar balik buat degree... baru bole tukar jawatan... itu pun tengok kekosongan la...

eh bila nak belanja aku ha... hehehe... tunggu KKraf ade wat pameran sure aku sampai :)

PUANSTOBERI said...

CHE SUE :
aku rasa ko tak payah sbb itu jawatan yg baru diwujudkan. Mean, mcm dulu perlu N17 je utk jawatan ko, tp skang kena N27. So, ko da ada kelulusan tu. Bukan ko yg mintak segala kan.
Ko nak pi induksi balik..haihhh..
kalo aku tak rajin dah..nati nak tido pun tak dpt. Haha..aku ni igt tido je..kui kui kui

PUANSTOBERI said...

MARIA :
Utk skim 29, mebi lain sket. Mcm J, F tu kan. Tp aku tatau la utk naik 41 tu cemana. So, terhad la utk naik 41 eh. Kena smbg study. Errm,..

Belanja eh?? Opis aku ada buat promosi keja kawen dari 22 Julai to 2 Ogos. Buleh la kalo nak dtg. Tp nak cari ke hapa ek..itu utk org nak kawen boleh la.. huhu

cikCha said...

ooohhh phm2...heheh ;p

PUANSTOBERI said...

SHAH :
ai loike..hehehe