Thursday, November 29, 2012

Edisi Poyoness : Top Loading Washing Machine


Nak tulis ke tak, nak tulis ke tak?
Haha.

Bagi 'pang' skali baru tahu ni kan.
Kuikuikui.

Smlm tempek gambau ni kat instagram.

Dgn captionnya - At last, setelah 3 bulan mendobi. Welcome aboard my new baby. 

Nati bising housemate aku tu. Awak ni... seme nak citer katanya.
Kuikuikui.


Kannn...? Poyo sgt lah apa seme menda dibeli nak citer dlm blog.
Eh.. tak semua lah!

Tapi ni kategori poyo kutnya kan.
Dari itu mari kita namakan entry cenggini sebagai poyoness Thursday. Miahahaa.

Haaa... akhirnya uols.. 3 bulan oke hantar dobi.
Igt aku rajin nak menyagat2 kain tu. Kuasa. Kecuali 'adik adik' tu basuh sendiri la. Kalo itu pun nak dobi, itu melampau sgt malasnya. Lagipun takkan nak campur adik2 tu ngan baju lain. 
Malas nak pikir2 dah. Yg lama tu tgh dok carik orang utk jual murah2 je.
Retu ada jumpa org yg amik barang letrik lama ni. Tatau lagi cemna.
Elok lagi hok tu. Sayang juga, tp tu lah... mungkin smpai di situ je perkhidmatan dia dgn kiterang.


Yg ini kami pi carik Ahad tu ari.
Ahad - byk kedai letrik yg tutup. SengHeng dah survey - cam mahal plak.

So, ke HLK plak. Agak murah sket la.
Tp survey lain, beli lain. Biasa la tu. Aku cam nak Samsung (cam penah citer dulu). Tp bila tgk2 berminat plak yg lain. Pensonic oke, murah pun murah. Tp cam tak berapa nak heavy duty napaknya. Cuma HLK ni lambat sket kalo dia nak hantar. Sebijik je ke pun lori hantar barang dia? entah aku pun kurang periksa lah yg tu sbb katanya amik stock kat Balakong ke mana tah. Pastu lori tu lah hantar area Selangor seme. Hai.. takkan sebijik lori hantar seluruh KL n Selangor. Agak2 sket bai... so, kalo korang beli kat HKL HLK, sila tanya dia hantar barang kat mana dulu. Kalo tak, jenuh nak tggu. Sbb kita keja, mmg susah nak kena ngan timing dia. 

Tanya kat salesman tu, mana yg elok sket. Dia kata ramai orang amik Toshiba n LG. Tp oleh kerana kami nak jenis drain-hose penyambung air kat luar, maka amik LG (WF-HD850FS6 Motion Washer)
Lagipun dia tak terlalu kecik, tak terlalu besar. 8.5kg. Oke la kalo ada anak nati kan, nak basuh baju byk2. Hihi. Suka gak sbb kaler grey - mmg tema bhgn dapur aku ni adalah grey. Peti ais, kitchen kabinet, coway. (cuma bekas beras je lah tak grey. Huhu)
kredit : LG
Smlm da rasmi dgn membasuh telekung dulu. Amik berkat sket. Hihi. Tp air membuak2 keluar kat yard tu sbb hose penyambung (sbb kena extend hose tu) tu cam tak berapa nak ketat. Haih. Satu hal plak kan. Tkpe, kita beli lain yg tu nati.

Harap2 bertahan lah ia berkhidmat utk kami sekeluarga. Cewah.. keluarga tu.. (^^,)

**ada citer sedih ni.. sobss... tp bebuat happy je lah.. anggap je tiada rezeki. Huhu (T__T)

10 comments:

Chekgu Azrine said...

mesin basuh klu xda utk saya mmg serabut je kepala..saya pun baru tukar sbln sblm bersalin tuh..huhu.

cikbedahlaser said...

aha... smlm baru usha2 kt giant spesis ni...
mesin basuh auto manual beli memula kawin dh berbunyi2.. dah lama x basuh gune die... g DIY dob je.... basuh terus kering... muahahahahahahahha abis cite.... x yah ampai pon....

sarip nk cri spesis ni sbb saya malas basuh kain... hahahahahahhaha akak beli ni berapa ratus??

::EIDA:: said...

Rumah ida pun 8.5kg, tapi Toshiba laaa.. Selamat basuh segala mala selimut toto.... gasakkkk! HHAHAAA

Anum said...

wow bestnya

Sue-Rya Qistina said...

sue nye mesin basuh pun jenama LG gak. mase tu courts ade wat promo. RM599 utk 7kg. terus grab :)

Zana Adieyza said...

zana pun pakai LG.. tema barang elektrik zana adalah LG.. hahahah..

selamat membasuh kekda!!!

Luv said...

samala kite semua yea
ber LG...

hihi

PUANSTOBERI said...

AZRINE :
Woho...dgn ada anak2 lagi tak buleh takde washing machine. Jenuh nati..

CBL :
sudah di bagitau dlm FB kan? Hihi

PUANSTOBERI said...

EIDA :
toto buleh ke?
Bukan kena 10kg punya ker?


ANUM :
Hihi :D

PUANSTOBERI said...

SUE :
Igt nak beli kat court gak, tp kena 40inggit penghantaran, trus kansel. kuikuikui


ZANA :
wah..ada tema uolsss..


LUV :
wah..pun tema LG jugak.. :D