Monday, May 31, 2010

~Mansion di atas kayangan: Option~

Lama tak tulis pasal mansion ku itu kan. Perkembangan skang..ok..treasury pun da byr 1st phase. La ni da smpai invois utk 2nd phase. Moga2 cecpt le derang byr. Ari tu ada poblem sket tang perjanjian..trus kena interest.. adehh..adehh.. ok nati aku citer pasal perjanjian tu yer.
Skang ni nak citer pasal 'option'.
Ada insan yg tanya "ko beli la umah tinggi2 ni..esuk dah tua, lif takde penat nak naik tangga, baru ko tau nak beli umah bawah".
Bukan mudah untuk memuaskan hati semua org yg tatau apa sebenarnya dalam hati kita. Dan bukan mudah nak bertikam lidah pada mereka yg anggap pendapat mereka harus diterima bulat2.
Keputusan aku beli umah ni bkn keputusan yg aku pikir dlm jangkamasa 2,3 ari.
Aku da pikir sejak aku masuk keja. Tp masa tu aku blum stable. Aku juga masih tercari2 kat mana tpt aku harus set-up life aku.
So, bila aku da buat keputusan ni makna aku da buat keputusan terbaik utk aku. Aku tekankan sekali lagi, utk AKU. Bukan kamu, awak, engko dan mereka.

Dalam membuat satu keputusan kita tak boleh tamak.
Sbg contoh : "saya nak carik rumah yg berharga bawah 100k, yg duduknya di atas tanah, 2 tingkat dgn 4 bilik tidur, 2 bilik air, 1 bilik stor, dan lokasinya adalah di kawasan segitiga emas di KL yg mana 10 minit je kalo nak pegi opis saya. Oh. Rumah tersebut juga mesti rumah baru. Diulangi... RUMAH BARU ye..bukan 2nd hand".
Ha..dapat?? dapat?? umah berantu dapat la kut..itu pun org akan mcm "eh..ko brani beli umah murah camtu..eii..takut..takutt".

Jadi setelah ditimbang tara dlm hal pembelian rumah ni, perkara pertama yg perlu aku pertimbangkan adalah : rumah di sekitar KL atau ceruk ujung tanjung sanun?.
Jadi perkara kedua selepas itu. Sekiranya umah di KL, jarak perjalanan ke opis dah jimat. Begitu juga minyak keta dan juga masa. Kalo umah ujung tanjung..ko hadap la jem baghdad pegi balik opis .
Oleh kerana aku pun org merantau, dan rantau punya rantau terus tercampak tetgh KL ni sure la aku rasa susah kalo aku nak carik umah di ujung tanjung. Dah selama2 ni nak pi SOGO pun amik masa kurang 10minit, nak ke opis bangun pagi kul 7 pun buleh rileks lagi, nak gi tgk wayang pun leh balik umah dulu dr opis, makan2 baru pi balik BTS [bukan Bandar Tasek Selatan] tu. Lepas tu pikir juga aku nak further Master nati di UM. Mana mungkin aku nak duk ujung tanjung. So, haruslah pilihan ku adalah umah di area2 KL jugak.
So, bila da ada keputusan nak duk di area2 KL, haruslah kita buat pilihan lagi [tak abis2 pilihan..ingat aku main bohhh..beli je..]
Nak umah baru or umah yg dibeli dari org. Makna umah 2nd la tu. Aku tak la kata kesah nak duk umah 2nd, ater..kata umah 1st harus la kalo buleh nak carik umah baru.
Jadi bila da ada keputusan nak umah baru, harus la ko korbankan perasaan ko nak umah ada tanah, ada taman astokana ker apa ke di sekeliling nya kan. Ater..aku ni gaji idak la byk mana. Ha..takat2 kondo tak berapa nak mewah tu dapat la utk loan aku ni kan.

Jadi..begitu lah aku dlm membuat keputusan.
Apa nak kira pulak smpai tua pegi nya. Tu pun kalo idup smpai ke tua..kalo tidak..smpai ke tua pulak tak ber harta ke asik ingat camtu jer. Aku tgk klik aku sorang tu ok je duk umah flat. Smpai anak da form 1 dah. Pehtu abg aku dulu ni ha..ok je duk flat sini..takde pun aku tgk otak dia tepu. Ni kat flat aku ni berapa ramai makcik2, malahan nenek2 pun ada. Ok je...
Aku tau life mcm tkde kalo duk apmt ke kondo ni. Yelah..balik umah trus masuk umah sendiri..dah..tatau apa dah. Tp itu kita yg buat..kalo rasa nak bertegur sapa ngan jejiran takde masalah. Bwk la anak gi mandi kat pool ke apa ke, dpt la beramah mesra ngan jiran2. Lagi satu aku ni bkn jenis homely type which every wiken mesti ada kat umah. Skang ni pun every wiken pun kesana kemari. Tkde la aku rasa ruang lingkup aku dlm umah kotak tu je. Tp tatau la ada anak sok cemna kan. Tp harus ku usung jugak anak2 berjalan2 ke sana ke mari.

Aku pun idak la plan duk situ smpai tahap osteoporosis, smpai tahap lutut dah gigil2 bila nak naik tangga tu kan.
Aku pun ada plan. Nati da duk situ dlm 10-15 thn ke, aku beli la umah ujung tanjung [aku sker area Bangi..tatau naper, tp mcm bes je area situ]. Masa tu mungkin la aku da takde perasaan nak karoke ke, shopping gegila ker. Dah tak kesah nak bgn subuh2 buta utk travel 10km pegi, 10km balik. Ni kisahnya pada masa skang. Aku nak duk kat KL. So, apa kes ko nak betah2..aku ada mintak duit down payment kat ko?? ada?? ada?? wahh..marah la pulekk..
Bukan la..aku tau akan ada mulut2 busuk ni akan ckp "rugi ko beli umah takde tanah ni..nak kena bayar maintenance la apa la.."
Eh..ada aku minta duit ko?? ada aku mintak pendapat ko?? takde kan?? kalo takde, takyah byk bunyi. Ko dah duk ujung tanjung ko duk la..takyah nak libat2 kan org lain. Kalo betul nak duk ujung tanjung, lama dah kami laki bini pindah Bukit yg tak pernah nak Untung tu. Umah incik suami ada kat situ. Tkde org duduk pun. Apa tah..
Aku dah kata kat dia kalo nak bercucuk tanam tu..umah kg aku tu, da nama aku..tk cukup lagik..ada tanah, tak la luas..ada la sekangkang kera, tu kalo nak buat tanam semula getah ke kelapa sawit ke buleh aja.Ko nak join??? Ha..aku bkn nak berlagak, tp aku rasa geram je dgn org yg nak sama masuk dlm buat keputusan umah tangga aku. Derang ni ingat aku ni bodoh je gamaknya dlm buat decision.
Dah..mula malas nak meroyan dlm ni..nak buat dlm blog sebelah..tp lantak pi lah..baca je lah. Aku bkn cakap sesapa..saja aku nak meroyan tetiba. Haha.

PnStoberi : konon mcm bes...!!

3 comments:

Diarihatiku1976 said...

takpe.. yg penting ada harta.. dari duk nyewa/kuaters sampai sudah payah gak... tahniah dari saya dah beli umah ekk..

ejaMaria said...

duduk KL, ok la rumah atas kayangan, lagi satu umah kecik ni senang nak maintain, bila ade anak kecik lagi senang nak kawal (cth cam umah aku sendiri... hehehe... aku suke tau)... aku duk umah atas pun dah lama, cecah 7 tahun umur anak sulung baru baru planning cari umah bawah pulak, tu pun sbb anak2 dah makin besar n bertambah... la ni mak aku gelar anak2 aku 'budak kayangan' sbb bila balik kampung, tak biasa kat atas tanah... hehehe

PUANSTOBERI said...

DHatiku:
Yupss..btul tu..berdikit2 la kan.

MARIA :
tu arr..sementara masih muda ni aku rasa no hal je duk umah tinggi2 ni. Bkn smpai tua plak aku plan nak tinggal situ.
Tah..ada je kan derang nih