Friday, May 14, 2010

~7 Things to Stop Doing Now on Facebook~

copy from Yahoo

Rasa mmg da byk do's n dont's yg slalu kita bc tentang facebook ni. So, reni aku nak tempek plak yg aku dpt dari yahoo. Sbg peringatan jugak kan.

7 Things to Stop Doing Now on Facebook
by Consumer Reports Magazine
Wednesday, May 12, 2010

Using a Weak Password

Avoid simple names or words you can find in a dictionary, even with numbers tacked on the end. Instead, mix upper- and lower-case letters, numbers, and symbols. A password should have at least eight characters. One good technique is to insert numbers or symbols in the middle of a word, such as this variant on the word "houses": hO27usEs!

(ok lepas ni sila buat password sebegini : sAyASuKaMaKan9753%$$1TaPisAyAMaLaSMaSaK. Kompem lps tu nak masuk balik pun sure tak boleh. huhu)

Leaving Your Full Birth Date in Your Profile

It's an ideal target for identity thieves, who could use it to obtain more information about you and potentially gain access to your bank or credit card account. If you've already entered a birth date, go to your profile page and click on the Info tab, then on Edit Information. Under the Basic Information section, choose to show only the month and day or no birthday at all.

(ok..bagus juga tu. org tak buleh detect la umur kita..tua ke muda.. awww)


Overlooking Useful Privacy Controls

For almost everything in your Facebook profile, you can limit access to only your friends, friends of friends, or yourself. Restrict access to photos, birth date, religious views, and family information, among other things. You can give only certain people or groups access to items such as photos, or block particular people from seeing them. Consider leaving out contact info, such as phone number and address, since you probably don't want anyone to have access to that information anyway.

(sememangnya. Restrict only to friends only)


Posting Your Child's Name in a Caption

Don't use a child's name in photo tags or captions. If someone else does, delete it by clicking on Remove Tag. If your child isn't on Facebook and someone includes his or her name in a caption, ask that person to remove the name.


Mentioning That You'll Be Away From Home

That's like putting a "no one's home" sign on your door. Wait until you get home to tell everyone how awesome your vacation was and be vague about the date of any trip.

(kadang-kadang terlepas pandang tentang satu ini..)

Letting Search Engines Find You

To help prevent strangers from accessing your page, go to the Search section of Facebook's privacy controls and select Only Friends for Facebook search results. Be sure the box for public search results isn't checked.

(sure..!!)

Permitting Youngsters to Use Facebook Unsupervised

Facebook limits its members to ages 13 and over, but children younger than that do use it. If you have a young child or teenager on Facebook, the best way to provide oversight is to become one of their online friends. Use your e-mail address as the contact for their account so that you receive their notifications and monitor their activities. "What they think is nothing can actually be pretty serious," says Charles Pavelites, a supervisory special agent at the Internet Crime Complaint Center. For example, a child who posts the comment "Mom will be home soon, I need to do the dishes" every day at the same time is revealing too much about the parents' regular comings and goings.

And satu lagi nak tambah.
Jgn simply add sesapa yg kita tak kenal [and oso org yg kita kenal tp takmo dia tau pasal kita. hoho]. Ini aku mmg jaga sgt la. Ada berpuluh da friend req aku tak approve esp dari org ofis. Jgn terasa yer aku nak ckp, aku bkn taknak add, tp pada yg slalu dpn bijik mata aku ni takyah la kut add add, kita da sememangnya kawan kan. Korang pun tetiap hari tgk aku dan tau perihal aku ni. Perihal aku cuti ke balik kg ke mengandung ke tak ke..so..tak perlu la kut kan. Better kita ber friends di dalam alam realiti lagi bagus kan. Aku pun tak giler la nak list of friends smpai beribu2 camtu. Dan kawan2 lama pun tk semua aku add. Aku add bila aku tgk derang aktif dan slalu respond komen kawan2 lain. Kalo ko add aku pehtu ko snyap, aku tk penah tgk korang berbalas komen ngan kawan lain, mmg aku tak approve jugak. what for?? lagi2 kalo dulu mmg tak rapat dgn aku.
kebanyakan friend list aku adalah kawan yg aku kenal dr alam maya ni such as kawan kat mesra dot net dulu, kawan blogger. Lelain tu mmg bbtul aku kenal dan mmg tak kesah derang tau pasal aku [err..ada jugak da ter add, nak remove kang jd isu plak. Tp kan sorang aku da remove dah. Hoho..nyibuk sgt kan..nyibuk tu tak pe jugak. menyampai2 tu mmg buat aku tak selesa la. Udahnya better aku remove sblm dia jaja apa tah lagi citer aku kang. Kuasa mak noks nak jadikan kawan dlm facebook tu. Tak seswaii]

Hoh!! giler sombong nadanya kan. Tp itu sempadan privacy aku. So, terpulang la kan. Do I Concern??? Lalalallala

PnStoberi : tak kesampaian juga nak ke final badminton kita yer

2 comments:

cikCha said...

yups aku pon dah remove connection beberape org frens yg dirasakan x perlu...huhu
mula2 dulu main klik/accept jer new frens...huhu

PUANSTOBERI said...

aku mmg dari dulu tak accept org aku tak kenal dan rasa tak perlu. so, skang mana yg aku da accept ttiba buat onar mmg aku remove je. ada aku kesah..hahahahah