Wednesday, May 12, 2010

~Permata Yang Dinanti : Usaha~

Dalam menanti permata ni aku pikirkan balik, apa usaha aku buat skang nih??
Btul..mmg banyak menda aku da praktikkan..tp buleh dikira mcm hangat2 tahi ayam je.

Sungguh..org kata Jamu Mak Dara bagus, lekas2 aku beli. Makan.
Tp seminggu 2, tahan la..pehtu dah lupa, dah lupa langsung la tak makan. Smpai skang ada lagi. 40 bijik pun tak abis2.
Pastu family mertua kasik akar apa tah, makan la kami suami isteri setiap pagi. Pun culas2 jugak. Bila ingat makan, tk ingat takde la.
Lepas tu teman mak berubat secara tradisional. Aku pun turut la sama mintak ubat. Tp bila da berkemiyan2 bagai aku buat 2 mlm je. Lps tu aku taknak dah. Aku rasa mcm...apsal nak berasap2 bagai nih.
Dan lps tu ada org opis yg balik umrah kasik kurma kering. Cadang nak blend la. Tp smpai skang, rasa dkt 2 bulan dah, terperuk dlm peti ais tu.
Madu plak..beli dah. 60inggit tu. Bila da dpt, ada je kat dapur. Bkk penutup dia pun blum. Konon nak makan dgn kulit kayu manis la. Tk buat jugak.
Lps tu siap beli termometer. Nak buat BBT. Tersalah beli plak. Takde smpai 3 titik perpuluhan. Dah dibiarkan sepi. Nak beli lain mmg idak la kan. Asik lupa je.
Pendek kata mmg aku tak berdisplin lah dlm usaha aku nih.

Aku mula berpikir bila BFF aku di alam maya, si aishah yg keja LKIM tu menyarankan aku suh makan spirulina ngan jeli gamat. Aku kata aku ni bab makan2 tu mmg tak displin jadi aku malas.

Tp bila pikir2 balik, utk mendapatkan sesuatu yg kita inginkan kita kena berusaha.
Dulu masa blaja aku berusaha keras utk dptkan result terbaik. Aku akan pastikan every each sem aku kena DL or at least tidak tergelincir dr 3pointer. Utk itu aku akan pastikan carry mark kuiz, test, assigment aku berada dlm thp yg baik, yg dpt membantu aku pada final exam.
Utk berjaya aku kena study. Kena bgn pagi2 sebelum subuh utk study. Pegi library study sengsorang kat situ.
Tidak lupa sentiasa mengaji, sentiasa membuat solat hajat.
Dan hasilnya aku dpt apa yg aku nak.

Tp skang..kenapa aku tak berusaha gigih mcm tu.
Aku nak anak kan?? dan aku ni da tergolong dlm golongan "istimewa" yg tak spti org lain yg masih diambang bulan madu lps tu trus tak dtg bulan. Aku kena usaha.usaha dan usaha.
Kena slalu buat solat hajat. kena byk mendekatkan diri pada Tuhan. Kena displin bab makanan2 tambahan.
Kenapa aku tak buat camtu. Mungkin sbb aku rasa aku blum berada dlm "masa kecederaan". Mcm ada opismet aku ckp "blum terdesak..mmg camtu".

Aku akui ini lah kelemahan aku. Aku akan cuba perbaiki sedaya upaya aku. Kalo aku tak berusaha lebih gigih apa yg aku nak takkan mudah aku dapati.

Dan setelah melihat makhluk Tuhan paling comel ini lagi aku rasa nak gigih berusaha. Dia ni dah jadi idola aku la plak. Huhu.
Gmbr kredit to : fan page mia sara nasuha [amani adamaya]

PnStoberi : usaha tangga kejayaan

3 comments:

Che Sue said...

tahun pertama, gelabah sibuk telan ubat.. tahun kedua, sakit hati bila org dok tnya or elak dr dengar hal org lain peknen.. tahun ketiga, imun (mode: hanimoon ON kembali!).. tahun seterusnya, ah lantak la ada, ada.. xd means takde rezeki tuhan xkasi..

cikCha said...

ida,one word jer -> SEMANGAT!! =)

aku x kan beputus asa meniup SEMANGAT ko...pedulik la ko nak marah aku ke loya meluat ngn aku ke x nak 'ckp' ngn aku...aku akan terus 'membebel' kat ko...huhu

PUANSTOBERI said...

CHE SUE : kengkadang aku rasa aku ni nak ke taknak nih..huhu

SHAH : yehahh...SEMANGAT..