Friday, May 28, 2010

~PnStoberi sudah..korang dah??~

Huhu.
Ini pun kira da terlewat.
Kalo tak rasanya bulan 3 hari tu pun sudah.
Huhu.

Sudah apa nya la..
Sudah tempah baju raya!!!.
Kui kui kui.

Iyer..saya tahu bln puasa pun lambat lagi.
Ganti puasa pun saya tak abis lagi.
Tp sebukkk nak buat baju raya dah.
Hehe.

Yelah..org tak pandai jahit kan. Terpaksa la berebut2 utk menempah.
Kang lambat tailor da tak amik.

Baju me beli masa HKK retu. Crepe batik. Mmg every year sejak keja kraf ni kalo raya sure pakaian dari produk kraf la. Hehe. Tk batik, songket [buat kain je]. Huhu. Kan da slalu nyanyi 'pakai dan hiasi lah, diri dan kehidupan dgn kraf buatan Malaysia'...

Thn ni tema kami suami isteri putih gading. .Yelah dulu masa nikah tak pakai baju putih kan. So, sudah teringin skang. Baju my dear lum tempah. Dia cam biasak la. Tempah di Nusy sajork. Me plak udah menerai beberapa kedai kat MARA tu, yg Pasar Rakyat tu tp masih belum ketemukan yg 'sedap' dipakai.

So, nyer balik kg, antar kat tailor yg biasa sejak dari zaman blaja kat uitm dulu. Selain 'sedap', jahitannya juga kemas. Bila pakai baju yg ditempah dari tailor mesti kawan2 kata cantik jahitan dia. Siap ada yg nak mintak tolong tempahkan.

Cumanya..rega tak buleh blah. Da lebey kuang sama rega kat KL. Sbb tu dulu aku beralih arah kat MARA. Tup2 hasilnya tidak kena plak dgn citarasa ku. So, nyer kembali ke sana la.

Agaknya nyonya itu tau aku dari KL dan slalu antar kain2 yg 'susah nak jahit', dia slalu tekan rega. Geram gak..tp sbb da 'sedap' katanya. Hantar jugak la. Td tempah baju kurung moden, tgn sleeve-puff, kain duyung rega dia RM88. Kalo kat MARA, kat p.rakyat tu akak tu retu kata RM65. Kalo kat kedai2 luar tu plak range dari RM90. Bukan kah lebey kuang rega kat KL. Tp oleh kerana ini baju raya dan kain crepe batik, makanya tak berani la aku nak taruk risiko disitu.

Siap dlm bln dpn. Umpphh..bahaya jugak ni selain keinginan aku meluap2 nak pakai kang, aku risau jugak bln 9 sok dia tak muat. Risiko wes..sapa suh aku buat baju ikut shape n kain duyung. Nati tak muat nak masuk kat bontot baru tau. Huhu. So, bln puasa nati harap ada penurunan berat badan yer.

Beraya di kampung mertua harus lah bergaya lebih. Haha [motipppp???!!]

Jadi sudah ada sepasang. Sepasang lagi nak tgk kat Bandung nati. Eh...!! Haha.
Tp takde hal da skang ni sbb badan aku da saiz normal da. Beli yg da siap pun buleh dah. Dulu ye lah. Saiz S pun tak buleh pakai. Skang terus lompat saiz M gamaknya. Huhu. Mampat cam tong gas!!

Contoh baju tu nati. Nom nom nom. Gambar taken di sini - baju

PnStoberi : bila nak smbg ganti puasa ni??

8 comments:

azeul said...

hehehe..kene la kontrol makan..

PUANSTOBERI said...

elo..elo..sapa yg kena kontrol makan nih?? eloooo

azeul said...

arharhar..ye la..aku kuat makan..btul la..tp akak kena la ctrl sket..kate asik naik je...

ejaMaria said...

eee... menci ah, tempah baju raya... tahun ni budget utk baju raya kena kurang, sbb lebih kat umah baru... huhuhu

eh, kat cambell ade satu butik baju yg aku rasa ok la klu tempah kat dia : butik vitharia, klu tak silap nama dia... harga lebih kurang cam nko sebut kat atas, tapi cutting ok, aku dah try, sbb kat medan mara aku try pun tak kena yg ngam ngan aku, walau pun dah 2-3 buah kedai... perabis duit je... baju tak sedap pakai, mmg aku simpan je la...

PUANSTOBERI said...

AZUEL : iyo lah..control la ni..jum joging jum...

Che Sue said...

teror ko hal2 kain ni.. aku kain satin kenal ahh.. hihihi.. aku raya bju laaaama jugak le gamak eh. tapi kn nt aku blk cuti mg nk gk tnya ko kt mana bley tmpah bju kurung best kt MARA tu..aku xd lg tailor yg kena ngn citarasa aku.. ekceli aku xpenah tempah2.. tingin gk bl tgk bju ko lawoo!

PUANSTOBERI said...

MARIA :
kena tempah la nati org tanak timer dah. Kat MARA tu dia last dia amik baju raya buln 6.
Owh..ada kat Campbell. Ok, nati buleh try la. Kena antar baju kain murah2 dulu kalo nak terai kat tailor baru ni, kut tak 'sedap' kang syg je kan.
Tu arr, kat MARA tu kalo takat antar baju kurung buleh la kut.

PUANSTOBERI said...

CHE SUE : aku masuk kraf ni baru tau jenis2 kain. kalo satin ekceli dia kain jenis jacquard. Kalo range batik ada jenis cotton, jacquard, then chiffon n crepe.
kat MARA aku pun tatau kat mana yg bes. Tp aku leh suggest kedai NUSY tu la. Tu mmg tailor opis aku. Baju aku byk yg tempah kat Kuala Kangsar je.