Thursday, March 18, 2010

~Permata Yang Dinanti : Minum Madu~

kredit pic : here


Korang boleh telan tak madu. Manisss....
Dulu aku mcm tak sker. Tp ada satu thp tu aku mcm nak makan utk jadikan supplement. So, dah leh makan. Kadang campo ngan air nescafe ke milo ke..sedapp..nom..nom..nom..
And aku leh jugak makan camtu je. Lagi berkhasiat.

So, skang ni tgh nak beli madu lebah original nih.
Kat mana nak beli ek??
Kalo buleh nak made in M'sia punya la.
Ada gak kat supermarket2 tu yg luar negara punya..tp kalo da terdesak sgt buleh la.
Jgn kata suh beli madu yg buat kek/kuih tu. Namo aku..wat sakit buah pinggang je [oh. ini aku bc kat artikel kat paper yg madu jenis tu kandungan gula dia amat tinggi] Dun ever la telan camtu je madu yg jenis buat kuih tu. Wat penyakit lain plak kang.

Retu aku ada beli kat pameran apa ke tah. Lama dah. B4 kawen dulu rasanya. Ok madu tu. Insyallah ori la sbb dia buat satu test madu original tu yakni aku terkagum dgn kuasa Tuhan gak la. Jadi skang ni kalo nak terai tgk ori ke tak aku da tau cemna. Slalu org kata kalo tak kena hurung semut tu madu asli..tp..org tu kata..menda manis sure semut suka..tp kalo kat madu ni, semut dtg dia akan mati sbb madu ni bersifat panas. Lagi satu yg aku kata terkagum tu kalo letak sedikit madu ni dlm air sejuk yg diletakkan dlm mangkuk then kocak2 skit then dia akan terbentuk heksagon mcm sarang lebah tu. Eiii..kagum lah. Try la buat air gula yg lain camtu..takkan jadi de camtu.

So, apa kena mengena plak dlm episod menanti permata ni kan. Sbbnya ada ramuan yg perlu aku minum dgn madu nih. Nati aku ceritakan ramuan apa ya..sbb ini pun mcm terharu juga. Dlm duk ada org kata mcm tu mcm ni, ada hamba Allah yg baik hati, balik dr Mekah belikan kami samting. Mmg tak mintak pun..tp ttiba dia bagi. Alhamdulillah..tu aku rasa walo aku ditimpa memacam dugaan tp dalam dugaan tu pasti ada terselit kegembiraan.

Berbalik pada hal madu tu kan. Aku try search "beli madu asli" tup2 terjumpa blog ini-MADU. Ahah! dia jual madu ya. Emm..aku da emel pun ke nida ni. Tgk cemna nati..kalo tak jumpa jugak madu dlm masa terdekat ni aku beli je lah kat dia. Rega pun mcm ok.

Terjumpa juga petua ini dlm blog dia. Mungkin kita leh share bersama. Ada byk lagi khasiat madu ni..ni aku amik yg berkaitan dgn topik je la kan. Korang leh baca kat sini- Penggunaan madu

Mandul:
2 sudu besar madu yang diamal setiap malam sebelum tidur membantu menyuburkan anda.
Mengamalkan serbuk kayu manis juga membantu memperkuatkan rahim. Bagi yang sukar hamil, cuba sapukan madu dan 1 sudu teh serbuk kayu manis pada gusi, dan biarkan bercampur dengan air liur anda dan barulah telan.

Jadi, buleh la try..mana tau ada rezeki kita kan.

****

"Dari Abu Hurairah, dia berkata: Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda: "Barangsiapa yang menjilat madu sebanyak tiga kali pagi pada setiap bulan, maka dia tidak akan terkena cubaan yang besar."

Sabda Nabi s.a.w., "Demi Allah yang aku dalam genggaman Nya, minumlah madu. Malaikat akan memohon rahmat pada penghuni rumah yang ada madu di dalamnya. Jika seseorang itu makan madu, seribu ubat masuk ke perutnya dan sejuta penyakit keluar darinya."

Sabda Rasulullah s.a.w maksudnya: "Ambillah / pergunakanlah olehmu sekalian akan dua ubat penyembuh iaitu Madu dan Al-Qur'an."


Qoute from here - madu lagik


PnStoberi : Semanis madu..awww...agagagaga

5 comments:

Ejamaria said...

Maria dah lama amalkan Madu Khaula, tapi tak la hari2, anak2 ya sbb anak sulung ada asma, dia makan adik2 pun nak makan gak... Alhamdulillah... dah jarang sakit... nak cari ori made in M'sia ni tak konfiden sgt la, klu beli ngan org asli kat cameron tu ngeri pulak tengok anjing dia kat keliling... bersih ke?

PUANSTOBERI said...

Madu ori made in M'sia tak semestinya dari org asli. Da byk madu yg diproses secara bersih kat sini. Reen da beli satu botol. Esp kalo kita p kat hari peladang penternak tu sure dpt beli madu tualang. Tp suh la derang buat test ketulenan tu.
Madu khaula abg reen ada minum gak.

Irtiyah said...

Salam

InsyaAllah nak try gak la.
tq untuk info ni :)

Che Sue said...

dulu ada gk beli hok royal jelly. madu hok queen dia punye. murah beli sebotol beso btl kicap bru rm20. rugi tol xingat sapa bli kn. mg ori sb biar kt luar,semut xhurung pun. royal jeli kaler putih n rasa dia a bit tajam. setap! amal 2sb tiap pagi.

skg kt sni try gk cr n nk amal blk. not juz bcoz trying to conceive, tp sb mg bgus utk prevent penyakit. mkn madu,sesema segala susah nk kena :-D

PUANSTOBERI said...

CIKGU YAH,
ya..tak salah nak terai dan amalkan. Menda sedap dan bagus kan.

CHE SUE,
emm..royal jelly tu lagi sedap ek dari madu biasa tu. Aku tk penah try lagik. Dlm blog org yg jual madu tu ada napaknya.
Ya..betul.betul..madu ni sedikit sbyk leh jd penawar. Aku kalo batuk, minum madu perah limau..pergh..mmg clear la rasa perit tekak tu.