Tuesday, March 23, 2010

~Permata Yang Dinanti : BBT~

Body Basal Temperature.

Sepanjang2 aku TTC ni, aku tak penah guna kekdah BBT nih [sebenarnya, aku pun bkn berusaha gigih sgt pun utk TTC..huhu]. So...bulan ni rasa mcm nak terai. So, td waktu lunch laju2 pi KLCC-Watson-beli temometer. Hik hik.

TTC guna kekdah BBT ni mmg mcm remeh sbb kena ada chart utk tick temperature tu. Pehtu pepagi ko bgn ko kena terus capai mendalah temometer tu then trus letak bwh lidah ke/celah tiak ke/bwh pelipat peha ke kan. Pehtu kena lelaju la tick. Ok, termometer aku ni guna celcius..so, aku kena convert kan ke fahrenhait. [aku rasa ada je temometer yg guna F nih..tp takpe lah..aku convertkan je nati].

Aku pun tak berapa reti la nak guna kekdah BBT ni. So..godek2 carik info. Info in BM mmg mcm tak membantu. So, terpaksa godek yg omputih punya. So, kat web ini mcm bagus info dia. Chart utk tick tu pun dia ada. Tkyah susah2 nak wat sendiri. Print je. Korang leh baca la kat sini : BBT

Start tick kan suhu ni dari 1st day period. Then pada suhu yg agak tinggi berkemungkinan itu lah waktu ovulasi. [tp kalo ko demam gigil2, mungkin juga suhu akan melampau tinggi dan tidak semestinya itu date ovulasi].

Tp aku nak tepek jugak DO'S n DON'Ts guna kekdah BBT nih.

Do's and don'ts of basal body temperature charting

Do take your temperature at the same time every day. You may want to set your alarm clock to wake you up each morning.

Do take your temperature consistently. You can take your temperature orally, rectally, or vaginally. Whichever method you choose, make sure you are consistent.


Do keep a chart beside your bed. Keep JustMommies fertility chart beside your bed at night with your thermometer and pen ready. It is important that you take your temperature while your body is at rest and rummaging around the house looking for your thermometer or pen may be the best way to get your temperature rising.

Do take your temperature after at least three hours of restful sleep. Try to get a good night's sleep before taking your temperature. If for some reason you did not get a lot of sleep or you
woke up frequently through the night, you should still take your temperature. Just make a note of it on your chart.

Don't get upset if you oversleep or forget to write a temperature down. The purpose of charting is to help you determine when you ovulate and to hopefully help you have a baby! If you forget to chart one day, just plot your temperatures anyway. Make a note of what time you took your temperature or if you skipped a day.


Don't drink, smoke or eat anything before taking your temperature. Hopefully, you won't be smoking if you are trying to conceive. Eating or drinking can affect the temperature in your mouth if you are taking your temperature orally.

Dan tak lupa...doa kepada Yang Maha Berkuasa. Moga dikurniakan baby secomel ini.
Dan aku harap yg rakan2 yang membaca setiap entry aku yang bermula dgn word ~Permata Yang Dinanti~ memahami bahawa entry tersebut adalah entry mengenai segala suka duka dan usaha aku dalam mendapatkan anugerah yang satu ini. Bukan entry mencalarkan maruah sesiapa. Aku mohon benar supaya difahami maksud itu dan tidak menjadikan entry2 tersebut satu 'isu' yang boleh memecah belahkan satu keharmonian. Aku pohon sangat2...sangat2..



PnStoberi : Bukan mudah menjadi seseorang yang "luar dari kebiasaan".

5 comments:

reyn said...

ko penah dengar tak biodex?
aku selalu tgk kat mmingguan wanita...
ada set untuk mereka yang sukar hamil....
~~~ just nak bg info kat ko ~~~

PUANSTOBERI said...

XYn,
yup..4 sure aku penah dgr pasal biodex tu. tp aku lum rasa nak terai lagik. Kata menda tu pun mcm mahal kan [tp nak anak punya pasal..tak kesah lah] cuma nya, aku mcm rasa tak perlu dulu la kut.

reyn said...

xsilap aku la, set dia RM420 [xsure tau harga nih]
xper la, bukan ni jer usahanya, byk lg yg ko leh try....
Allah tau usaha kiter, pasti dia akan makbulkan suatu hari nanti...
~~ aku pun penah dpt ujian yg begitu berat di awal2 perkahwinan, tp Alhamdulillah, akhirnya menda ni hampir settle
pokok pangkal, kita kena byk usaha, SABAR itu penting
Gud Luck....

ejaa said...

insyallah kalau kak reen banyak berusaha tentu ada hasilnya =)


apa2 pun, ujian Allah kan.
MOga kak reen terus jangan putus asa tau!!
huhu macam orang da tawen je cik ejaa ni. hoho.

PUANSTOBERI said...

XYN :
yuo..lebey kuang itu lah reganya. Tgk la nati, bila usaha2 aku sdg jalankan ni tak berjaya, aku terai la yg biodex nih.

CIK EJAA :
takpe..sharing is caring rite?? tak kesah la da kawen or belum. At least ada pengalaman yg kita leh share bersama :))