Tuesday, March 9, 2010

~Hari Kraf Kebangsaan 2010~

*****S.T.I.C.K.Y E.N.T.RY******di bawah ada entry baru

Nak buat entry ini. Tp terlupa.
So, bila tgk kat feedjit ada org search blog ini utk word "Hari Kraf Kebangsaan".
So, rasa mcm perlu nak buat sticky entry utk ini. Ala2 promo la kiranya. Konon cam pekerja berdedikasi la sbb buat promo dgn sukarela walo bukan duk bhgn promosi *org bhgn promosi yg sdg baca entry ini - sekiranya ada - sila bg komisyen 10% okeh* Haha. Ok lah. Merepek pulak.

Kat tv pun da ada iklan promo dia. Dulu iklan statik je. Skang udah pakai Jehan Miskin,Lisa Surihani n 2 org lagi pelakon tu. Kenchana Devi dgn Angeline Tan. Kemain la pulak kan.

Ok, ini mmg event tahunan Jabatan kami.
Mana yg dah tahu mungkin dah tahu lah. Mana tak tahu meh nak kabo sket.
Hari Kraf Kebangsaan adalah event terbesar dimana anda akan menemui pelbagai jenis kraf buatan MALAYSIA [aku highlight kan sbb mmg suma buatan MALAYSIA, kalo tidak mereka akan diblacklist]. Semuanya disatukan pada masa ini.

Ko nak labu sayong - tak perlu ke Perak..carik je kat sini. Ada je. Nak kecik,beso, letak air, letak telur, buat door gift kawen. Suma ada. Rega buleh bargain [okeh, kalo rasa mahal silalah beli di sayong..tp kos mau ke sana udah kira?..lain lah umah atok or nenek or mak di area sana..aku pun jarang2 ke sayong tu walo lalu lalang aje kalo nak ke Kuala tu]

Ko keja gomen? Kena pakai baju batik kan every Thursday? Mana nak carik batik cecantik. Ha..ini la masanya. Dtg la masa ari kraf ni. Berlonggok2 pilihan. Smpai juling bijik mata tgk batik. Aku ni ha smpai nak termuntah pun ada tgk batik. Tp beli jugak. Ala, mmg la mahal sket. Tp org kata apa..ha.. alah bisa menang memakai [hahahahah..salah la ngok. Alah biasa tegal biasa lah]. Alah membeli menang memakai. Sokong la industri kraf kita ni ha.. asik nak pakai batik tipu tu je yg beli kat jalan TAR tu kan [ok, kami staff suppose mmg tak leh pakai batik tipu ni. Tp ada gak sorok2 pakai. Aku mmg takde pun]. Try la rasa pakai batik ori ni. Memang selesa. Dijamin. Aku pun kalo gi wedding mmg pakai batik sbb tak la rasa bahang panasnya.
Apa? Batik susah nak iron? Itu batik zaman bila tu dekk non?? skang ni batik pun da mengalami proses R n D dia. Tak la kata batik ni tak payah nak iron, iron tu kena la tp tak la smpai berpeluh2 ketiak meng ironnya. Ok, ini puanstoberi kasik petua nak kasik mudah iron batik. Masukkan batik dlm plastik, sumbat barang sejam 2 dlm peti ais. Nak semalaman pun takde hal (Jgn ko campur ikan udah la) So, nati nak iron dia mcm mudah je la. Lagi satu tak payah la ber spin bagai masa basuh tu. Celup2, jemo. Udah la. Bukan keja berpeluh mcm keja kontrak buruh binaan tu nak berpeluh menitik2 tu kan. Ate' kata dok dlm air-cond.
Tp seriyes, utk batik ni mmg ramai giler pengusaha yg dtg dan ini adalah produk paling byk dijual. So, kena la pilih. Mmg ada kedai yg langsung takmo bargain rega walo dgn kami para staff, takmo takpe..kita ada byk pilihan lain disitu, cari je kedai yg menawarkan harga yg berpatutan. Nak lagi berpatutan, ok, sila contact saya dan saya akan jadi tour guide anda. Mungkin anda boleh dpt rega staff, siapa tahu. Hehe.
Eh. tudung pun byk tau. Yg slalu org kata beli kat Kelantan tu kan. Ha..meh la dtg. Aku mmg byk borong tudung kalo ari kraf ni. Malahan shbt ku yg sorang tu iaitu DEE pun slalu borong tudung masa ni. Thn ni pun katanya nak carik gak lagi.

Lagi mahu carik apa? Tudung saji, bakul rotan, tikar mengkuang, beg mengkuang. Itu semua dinamakan hasil rimba. So, buleh carik di sini jugak. Nak tikar sarawak pun ada. Nak lagi byk boleh deal trus dgn pengusaha yg dtg.

Aksesori pun ada. Aku mmg berabis duit je beli brooch mutiara la, gelang la,dokoh la, sepit rambut lah. Ha..nak carik brooch tembaga ke buleh la dtg. Brooch berangkai 3 beradik tu pun ada, cecantik. Boleh pakai dgn kebaya. Aku da beli last year. Yg aku tayang2 kat fesbuk tu. Brooch rama-rama [sila nadakan seperti lagu Ella tu]. Tahun ni agak2 aku beli lagi ke?? Tak kut.. [huh! iyo la sgt kan].

Ukiran2 kayu pun ada. Nak frame ke kotak hiasan kayu pun buleh carik. Mana tahu nak buat kotak hantaran ke. Sila lah carik masa ni.

Dan bermacam juga xtvt lain ada. Macam demo buat kraf, demo canting batik. Buleh la try menconteng mencanting batik.

Ok. Utk mendapatkan semua ini anda boleh berkunjung ke Hari Kraf Kebangsaan 2010 yg akan diadakan pada 24 Feb - 08 Mac [perasmian dijangka 25hb oleh Datin Seri Rosmah Mansor].
Bermula 10pg - 8mlm . Tp Jumaat & Sabtu extent smpai kul 10mlm.

Kalo agensi2 nak buat lawatan berpandu pun buleh. Sila berhubung dgn Bahagian Promosi. Lawatan berpandu ni maknanya lawatan secara grup dan dtg secara formal. Makanya akan ada tour guide lah [aku pun slalu jadi tour guide nih, bawak mak datin la, budak sekolah lah]. Kalo lebih dari 30 org ada la door gift dari kami.

Oh ya, ada yg tak tahu dimana ke. Semua ni di Kompleks Kraf Kuala Lumpur Jalan Conlay. Bersebelahan dgn hotel Royal Chulan yg baru itu. Berdekatan dgn Restoran Seri Melayu yg berhadapan dgn Pavilion. Thn ni kita juga ada buat promosi di hotel2. Tp jualan suma kat Kompleks Kraf lah. Kalo susah nak paking, buleh naik pengangkutan awam mcm putra lrt ke, turun ampang Park, nati ada shuttle kami amik- FOC je smpai ke Kompleks.

Sila tgk web ini utk keterangan lanjut - Kraftangan

Haha. Giler ah. Tk pepenah aku promo gini gaya. Bos..amacam..leh dpt 41 tak?? *wink-wink*.
Hik hik hik.

Ok, nati da start aku akan upload gmbr2 menarik ya... Datang tau jangan tak dtg..

PnStoberi : Cintai lah Kraf Malaysia.

10 comments:

Irtiyah said...

Salam

Alalahai.. mesti sangat seronok kalau saya ada jutawan. Saya suka benda2 macam tu. a.k.a saya suka shopping. Saya normal kan?

Thanks for the info. :)

PUANSTOBERI said...

Hai cikgu,
Jemput la dtg. Apa kata bawak murid2 cikgu ke sini. Org kata buleh menyelam smbil minum air. Hehe.

Pompuan suka shopping adalah normal. Jgn risau. Hik hik

cikCha said...

uwaaa...T_T
aku mmg lama dah nak cari/bli batik lagi nii...huhuhu
kalo ko nak tau,sepanjang 7taun service dlm gomen ni,aku ada 3 helai jer baju corak batik...huhuhu
miskin aku kannn...=/

PUANSTOBERI said...

so, meh la dtg. Tanak jumpa aku pun tkpe. ko ajak la member2 ko.
hehe. tkpe la shah, korang takde org kesah pun kalo tk pakai batik ori. k'org ni kalo tk pakai batik mmg la tak patut beno kan. so, batik mmg la ada dlm koleksi aku. berpuluh psg dah beli sepanjang 6 thn aku duk kraf ni.

Irtiyah said...

la.. apasal la ayat aku jadi macam tu.. 'ada jutawan'? hehe

cikCha said...

emm tu la igt nak gi la 26hb nii...agak2 ramai x manusia time tu? huhuuh...

err mahai2 dok rege dia? ngeee...

PUANSTOBERI said...

CIKGU,
ala..ok je ayat tu. saya phm je. Rasa cikgu nak tulis "kalo la sy jadi jutawan?" Kan??? hehe.

SHAH,
tatau la ramai ke tak org. Cuti tu. Ramai la kut.
Rega tu tak brani la nak ckp. Lgpun masa tu cuti. Tp kalo pi ngan staff tmbh kalo ari keja, rega tu lebey senang la bargain. Lagi satu kami da tau memana kedai yg juai rega berpatutan.

Ejamaria said...

kite dah sampai...

ratna said...

salam.. saya sedang berblog walking tetiba jumpa blog awak..tak sangka pulak kita ni satu bumbung KPKK.. anyway... saya dah pegi HKK tu.. sempat belasah satu cermin ukir.. entry pasal pegi HKK akan kuar esok 5.3.10

PUANSTOBERI said...

Hai RATNA,
thanks sbb sudi singgah. Owh. Awak pun KPKK. Ok, nati saya lelaju melawat blog awak k.