Tuesday, December 17, 2013

Edisi Renew : Kad Pengenalan

Selesai sudah.
Renew Kad Pengenalan (IC).
Renew Passport.
And.
Renew Driving Licence.

Dah. Tak perlu nak pikir2 lagi bila bila bila nak renew.
Alhamdulillah. Settled.

IC ni sebenarnya bukan la renew. 
Cuma nak tukar alamat. Bila dah tukar alamat, secara otomatis dapat la IC baru yg ada 2 gambar tu.
Yang ni aku buat lama dah. Bulan 10 dulu kalau tak silap.
Buat kat mini UTC Sentul.

Tips utk buat / tukar IC :

# boleh tgk web JPN utk kadar bayaran. Cam aku, tukar alamat, bayaran RM10

# kalau duduk kat area rumah yang ada JPN kat UTC, better buat situ. Sbb buka smpai malam. Orang pun tak ramai. Siap dalam masa sejam. Nak tggu pun boleh, nak balik dulu pun boleh. Aku tu ari, buat, lepas tu gi kerja. Balik kerja petang baru amik IC yang dah siap tu. Mudah kan. 

#Tak perlu lah apply online bagai. Lagi lambat ja. Tu pun nak amik kena gak pergi JPN. Buat je la terus kat office JPN. Lagi senang.

#semak waktu operasi kat link ini - JPN waktu urusan kaunter

# I.C lama dia bagi balik. Cam dulu dia amik. Cuma, dia tebok kat tpt cip tu lah. Boleh la kita buat kenangan. Hihi.

Bagi aku lah kan, pengalaman aku  berurusan dengan JPN, mmg aku puas hati. Takde sebarang masalah pun. Orang jaga kaunter oke. Orang jaga tpt amik gambar oke. Takde la bingit2 bertempik bagai kan. Semuanya smooth walau ibu jari aku ni agak bermasalah nak trace. Abisss.. takkan nak tukar ibu jari pulak khenn.. Hihi.
Jadi, sapa tak tukar IC baru tu, boleh la tukar. Tup2 kang govt kata wajib tukar semua, lagi la ramai orang nak buat.

4 comments:

NinaAz said...

Jpn kt kelantan pun best. Cepat dan ok layanan. Hehee
Bila semua dah settle. Hati rasa tenang kannn

Rizziela said...

sampai sekarang ni blm tukar2 lagi IC baru..bila la nak g buatkan

Lynn Hamzah said...

nak juga tukar ic tapi lum berkesempatan lagi...

Chekgu Azrine said...

Ada planning nk tukar ic baru..ic lama pun baru jgk act tp nk yg lg latest..ngee