Friday, December 6, 2013

East Cost Trip : Bajet

Belum habis lagi cerita ke pantai timur nih.
Tapi, takpe lah. Slot kan sket citer pasal bajet.
Kang bosan plak asik cerita trip je kan.

Sbb tu hari Dik Elina w.app tanya cemana cara aku bajet utk trip ngan famili. Punya la bersopan dia tnya. Takut aku marah katanya. Eh... takde lah. Orang nak tahu, boleh je share. Jadi, secara tak langsung, mendapat idea utk share di sini plak :)

Sebenar, kalau ngan adik beradik lagi segan nak mintak2 duit ni kan. Aku la. Famili orang lain aku taktau. Kalau kawan senang la kan. Cakap je - kita share 200 sorang yer utk trip ni. Ha. Mudah la.
Kalau dgn adik beradik ni, takut di salah erti sbg berkira pulak kan.
Tapi, luckily kakak ipar aku memahami n sporting jugak. So, senang la diskas.
Memula kita nak share 300/family. Masa tu bajet ada 3 family n dapat dlm 900 la. Bajet ni untuk homestay n makan makan.
Tapi, bila smpai KT, abang aku lagi sorang dah duk h.stay lain, jadi, kami pikir tak fair plak dia nak share skali kan. Jadi, kami 2 family je lah. Cuma di top up dari 300 to 370/fam. Mean dpt la RM740. Duit ni cover utk h.stay dan makan.  Tapi, kat KB, h.stay kita bahagi 3 lah sbb abang aku pun stay tpt yang sama. 

So, ini lah bajet masa kat sana. 


Kakcik aku suh aku yg jadi 'bendahari'. So, aku yg pegang duit seme tu. Kite akan guna duit yg share bila kami makan, yang mana kedua dua famili ada (cea.. cakap famili tu cam ramai je famili aku kan. Padahal kami lakik binik ja). If makan sendiri, tak guna duit tu. Duit tu aku simpan dalam envelope, jadi, kalau nak bayar kat kedai tu, selamba je lah keluarkan envelope. Lantakkk.. mesti orang yang tengok kata 'kesiannya, takde wallet..simpan duit dalam envelope jeeee'.  Ye lah, kang simpan dalam wallet tercampur duit aku lak.

Cukup la smpai Rantau Panjang bajet kami share tu. Pastu mak pun ada top up sket. Sokay lah. Smpai balik rumah pun, still ada lebih, so buat belanja makan malam lagi. Pastu terlebih, terkurang halal je. Adik beradik pun... 

So, utk trip kali ni, bajet aku sahaja (kami berdua lah - suami isteri) kurang la dari 1K. Tu termasuk yg duit share ni, tiket masuk ke TTI, shopping keropok n shopping kat Rantau Panjang n duit minyak. Duit minyak, aku rasa CheMerah pun tak mintak minum byk sgt lah. Mmg mula2 tu pikir, ni byk pakai minyak nih. Tp oke oke sajork la. 4 kali isi minyak - Kat Bentong, Kerteh, Gong Badak n Jeli (all Petronas). Total minyak RM190 utk perjalanan kurang lebih 1000km (ingat la sbb lepas tu terus g servis kat hometown aku - tak boleh nak tggu smpai balik KL).

3 comments:

Nad MamaZN said...

Ni mesti che merah lain dr yg dtg umah aritu kan? Heehehe.. Bestnya!

Kami nk p kelate lg ni..
Riso plak dgn cuaca cmni

Carmello said...

Heeheh soalan bujet ni takut ada setengah org tak suka.. Tu yg tanya pun takut2..heheh Tq kak reen.

Masya said...

bab bajet ni kalau pg dgn adk beradik mmg riso kan.. kot takut berkira... tp sy jrg pg dgn adk beradik sy.. mereka kan baru nak membesar.. jd sellau pg dgn adik beradik ipar duai.. mujoolah mereka okk sahaja.. x berkira..