Tuesday, December 1, 2009

~BFF~

Best Friend Forever.

Google for definition of friend.
And got so many from here.

So, I take 1 simple definition :

1.friend - a person you know well and regard with affection and trust;

And for best friend, it goes:

1.best friend - the one friend who is closest to you

Jadi bukan mudah utk men 'title' kan seseorg itu sbg 'friend'.
Aku suka berkawan. Dan aku suka utk bertemu kawan2 baru. Aku ada ramai kawan dari forum dan ada 2,3 nya da mmg rapat seperti rakan lama.
Tp nyer..tak semua kawan buleh "in" dgn perangai aku nih. Dan aku pun tak mudah utk "in" dgn certain org. Entah ek. Mungkin kerana aku ni tak buleh hipokrit. [Eh! apahal citer hipokrit2 lak ni..lari tajuk nih. Cpt kejar tajuk itu kembali]

Entry ni aku nak citer pasal BFF aku yg sorang tu. Yang last week, before raya aji dia dtg umah aku tu. Bila jumpa dia ni masa berlalu pun tak sedar. Smpai dkt kul 1 gak la dia lepak umah aku. Gelak ketawa tak ingat org lain [sehinggakan para suami membawa diri melepak di luar umah].

Apa yg miracle dlm hub BFF kami ni, kami ni mcm buleh bc mind antara satu sama lain. Lepas tu kami ketawa tetiba secara berjemaah dan mengambil masa juga utk kembali normal.

[Rasa aku penah citer] Menda ni di sedari bila kami masih blaja kat uitm dulu. Masa tu da nak balik Lendu lps mid-term semester break. Jumpa dulu kat KLCC. Dgn bf memasing lah. Tau2 je bila aku napak muka kau, kau napak muka aku, berdedai ketawa kat situ smpai nak putus urut saraf pipi. Dkt nak setgh jam gak lah. BF kami [ketika itu] da kemana lari sbb kami ni dah ketawa tak berenti. Aku pun tak tahu cemna kami leh pecah ketawa masa tu. Tnpa bercakap sepatah kata, kami leh ketawa smpai merah2 muka [dia lah..sbb dia putih..aku ni kan sawo2 matang ajek]. Macam la berthn tak jumpa kan. Walhal seminggu je. Tpt kejadian, tu lah kat stesen putra KLCC, tpt yg bila kita da touch tiket kita nak kuar tu. Tak menghirau sekeliling kami leh ketawa kat situ. Tp satu sbb la aku rs, k'org berbaju kurung on dat day. Tp apsal nak ketawa smpai nak putus urat kentut aku pun tatau. Itu satu.

Satu lagi ms kami sembang2 kat bilik [kami ni mmg cukup kuat bersembang. Nak2 bila 2 lg room-mate kami balik kg ujung minggu, kami tak balik..ha..siap la ko..tido 4 pg pun penah] Tp aku tak ingat sembang apa, kami pause sekejap, tup2 kami leh tersebut "kelab dangdut" sesama. Oh! ini aku nak cerita pasal miracle dia pun susah..tp kami ingat la menda tu smpai skang.

Mungkin keserasian sbb ada aura dan chemistry tu lah. Wahh..mcm couple plak ada chemist, chemist nih.

Satu lagi habit kami ni, suka nak bergambar. Tp ko tau lah time tu. Mana ado kamera digital2 nih. Siap carik ni sapa yg pandai tgkp gmbr. Yelah..kalo panggil je sesapa kang, ada la bila da cuci, kuar gmbr sekerat, tak centre, atau paling sadis gmbr blur bergego. Kan tpt fokus tu cinonet je..kena la pepandai. Pastu plak kodak [pilem] tu bahagi2 kan. Kalo ada 36 tu, bhgi la dua org tak pun kalo nak cukupkan satu bilik bhgi la 4. Fuh..bila da tgkp2 gmbr tu kan..mula tak sabau nak gi cuci. Kat uitm tu ada satu kedai gmbr dia tptkan bwh blok k'org, jd senang la. Turun je anta cuci. Huhu.

Ini antara gmbr kami berdua. [sori le..aku tkde scanner, sbb tu la aku gigih tgkp gmbr ni balik. Haha. Sian kan aku..ada sesapa nak sodaqah scanner kat aku tak?? nak la gak scan gmbr masuk pesbuk. Kalo nak scan kat opis mana la ada masa. Lg satu malas lah. Aku namo gunakan harta pejabat utk kegunaan peribadi [maaf yer..mmg kedengaran agak poyo yer]. Huhu. Eh. Bc blog org waktu opis pun kira guna harta pejabat utk kegunaan peribadi la kan..hikss..ok, pasni aku usung cik ceri aku. Blueekkkk]
Adakah kami ke kelas begini rupa?? Haha. Ni saja je wat giler buat amik gmbr ala2 nak pi ngaji nih [baju ni le kami pakai masa kami pecah ketawa kat KLCC tu..tah pehapa la tah]

Tak clear. Ah..gasak lah. Memcm aksi ada. Kat tangga katil pun ado. Tu gmbr tu kalo ko takde gmbr passport ko buleh gunting ikut petak tangga tu. Haha.



Gmbr yg 4 org tu kami double date lah tu. BF2 kami dtg ke Melaka. Derang yg nak dtg Melaka, tp kami yg malamnya tu tak leh tido. Xcited ke apa tatau la. Yg pasti nyembang tak renti2.

Lps tu kan..ada sekali tu kami jd pasangan utk nari lagu chili cha-cha. Haha. Lawak giler la aku rasa. Masa ni diner ujung sem tu kan. Takde angin takde ribut, tkde org suruh, ttiba kami grup DPA part 5 blok balqis ni volunteer nak menari cha-cha plak. Siap carik skirt leh kembang2. Aku jd pompuan, BFF aku tu jd laki. Huii..mmg lawak la. Ini la buktinyer.. [err..gmbr agak censored..apsal mcm lesb*** jer aku nengoknya]


Gmbr kami makan megi [bihun PAMA], baju serupa pun ada [oh! benarnya baju tu ada 2 org lagi yg sama]

Lepas tu BFF aku ni mmg la jd peneman setia aku waktu aku carik adiah utk bf [ketika itu]. Ttiap thn dia neman. Penah satu thn tu, dia period pain ni..tp teman gak aku mencarik adiah kat Banda Melaka sanun. Hehe. Tu sbb aku sayangggg sgt kat dia.

Penah jugak kami buat gilew dgn membeli t-shirt yg sebijik sejibon utk BF kami. Dh la baju sama, wrapper, paper bag pun sama. Apakah???

Ni apa nih?? Surat berantai??
Haha. Ini masa kami boring kat dlm dewan kuliah [DK]. Ala..korang mesti penah buat lah. Koyakkan note book lecture kita tu, pastu main tulis2 dlm ketas tu. Passing2 la ketas tu. Lepas ko tulis, aku lak tulis, pastu aku,pastu kau. Yg dakwat pink tu dia nyer tulisan, aku hok biru tu. Ha..smpai 2 mukasurat kitaorg main. Kira mcm abis satu masa kat DK tu la. Masa ni lecture apa ek. Hj..alah aku lupa lak nama Tuan Hj ni [yg nyata bukan Hj Ilias]

Kira tulis2 mcm tu masa kat DK ok la lagi kan. Ada lagi kes kami siap makan biskut katebang [kapal terbang]. Ini bkn kat DK yer..ini masa kelas. Byg kan la..kelas bkn nya ramai. Buleh plak makan biskut. Nak lagi bes kami pass2 kan jugak kat org lain. Ini masa kelas che mad noh. Subject dia pun da mcm ala2 bosan. Sket2 kasitah gadam..sket2 kasitah gadam..dari kasitah-kasitah tu baik kita kasik makan dulu. Erk..ttiba aku rasa "jahat gak aku yer". Tkpe, nakal buleh kata Dr. Fadzley, tp berpada2 lah. Yg penting result mesti maintain DL..tak DL pun mesti 3pointer above. Huhu.

Biasa kalo balik kelas ptg kami mesti nak makan2. Aku slalu ajak [paksa] BFF aku tu beli makanan kat cafe [masa tu ada satu tpt je kafe dia..bkn mcm skang da ber food court bagai kat Lendu tu] Tkpun beli ABC ke. Nyaman nyer makan ABC dgn twisties kat koridor tgkt 3 tu smbil bergosip [ah! selalu tukar2 citer pasal bf jek.hua.hua.hua]. Kadang ada kopok2 kami beli dari RS blok A. Dia mmg ada jual kopok2 jenis roda, kacang2 ke kan.

Yang menambahkan chemistry dan membuat kami trus akrab adalah sbb kami ni jenis "ah! lantak la apa org nak kata" dlm erti kata lain maleh nak kecoh2. Contoh mcm kalo blok kami takde air [slalu gak takde air woh kat blok tu]. Kelas kul 10, biasa dlm kul 8 lebey atau kul 9 baru nak gi mandi kan. Jd kalo tkde air tu dgr la org kecoh2 kat luar [oh! bilik kami paling ujung berhampiran bilik air]. Org lain da sibuk angkat baldi nak carik air. Kami bangun terpisat2 bukak pintu. Pastu nati ada la classmate yg tgh kecoh akan kata "korang..takde air ni..taknak amik air?" [mungkin org tu berharap kami akan kecoh juga dan kuar kecoh2 smbil bawak baldi dan tuala]. Oh! kami tidak begitu. Slow n steady je amik baldi, pehtu ikut la mana org carik air tu. Atau penah skali kami bukak je paip bomba tu. Ha...jahat! jahat! Kalo bukak paip bomba ni air yg memula kuar tu mmg kotor giler..ko tggu la lama sket bagi dia jernih. Lps k'org amik air tu maka beratur yg lain turut memenuhkan baldi dgn air paip bomba tu. Oh ya! paip bomba juga disebelah bilik kami.

Kadang2 kerana tidak ketidak kecohan kami ni, kami slalu terlepas la menda2 yg org lain da lama tahu. Terutama gosip hangat. Mcm org tu couple ngan sapa, baru lepas clash ngan sapa. Haha. Tp masa tu kami dah amalkan konsep "ada aku kesah" Haha. Lebey baik layan bf sendiri kan. [Tp kalo kelas batal, lecturer takde tu kami cpt je dpt tahu. Huhu.].

Lps tu masa nak last2 part 6 tu kami ada buat buku ala2 scrap book. Dlm tu bebas la tulis memacam ttg persahabatan k'org tu. Lepas tu, ari last kami kat uitm kami pun tukar2 la buku tu. Oh! bercerita pasal ari last kat uitm, mmg la sedey giler. Aku tk penah nangis smpai bengkak2 mata la nak berpisah ngan kawan tp dgn BFF aku sorang ni mmg la aku menangis smpai bengkak mata. Dlm keta pun nanges lagik. Sbb aku tau aku takkan dpt lalui lagi momen2 manis dgn dia. Dia pun tak smbg wat degree. Sedih giler rasanya..

Dan lps tu walo kami jarang berjumpa tp kami ttp keep in touch. Cumanya ada sedikit terkilan sbb masa aku kawen dia tak dpt attend sbb kad jemputan aku pos tak smpai kat dia. Pastu plak aku lak buleh tk msg tak call..tah..apa la kena masa tu aku pun tatau. Padahal dia la antara nama2 yg aku awal2 dh reserve utk kad. Bongok sungguh! Apsal la aku tk terpikir utk antar sendiri by-hand. Apsal?? Apsal??? Apsal?? Menyesal giler aku rasa. Tp nak wat cemana?? Menda da lepas kan.

Apa pun aku sayang banget sama dia. Aku tau dia tak baca pun blog aku [sbb opis dia block byk aplikasi2 kat internet nih], Lepas ni kami plan nak pi holiday sesama. Nak nyembang smpai lobam. Haha. Mana tak nya..sbb kalo jumpa pun kami nyembang tak berenti berejam2. Smpai membawa diri la incik asben kami tu [pepandai la bawak diri yo] Seb bek la anak dia jenis tak meragam.

Utk sahabat BFF ku itu..i love you lah Juwita! Moga persahabatan kita ini akan kekal utk selamanya.

p/s: akan ada entry utk BFF yg lain pula menyusul nati.

Puanstoberi : kawan ketawa senang dicari, kawan menangis sukar sekali.

6 comments:

cikCha said...

waaah kagum giler aku ngn BFF ko nih...
aku xde kwn spesis gitu...BFF aku biasa2 jer...
(tah layak tah idok di gelar BFF yer)...huhuhu

PUANSTOBERI said...

hiksss..aku ni suka berkawan tp nak dptkan kawan "closest" tu mmg la ada std ISO nyer. Huhu. Ala, tkde BFF pun takpe...asalkan kita ada kawan. Kan?? ko ngan aku pun kawan gak. Sayang ko!!

Irtiyah said...

salam
penuh memori.
hehe

PUANSTOBERI said...

salam utk cikgu jugak. [samat bercuti by d way]
ya..penuh memori dan sgt2 berharga rasanya momen2 manis itu..huuhu.

mrskojiwami said...

ada sorang tu macam muka zetee noriah je...

PUANSTOBERI said...

AYANg : Dlm gmbr ini adalah gmbr aku ngan sohabat aku tu je sorang. Tak sama sgt la..mebi member aku ni muka cam chinese kan..tu napak cam zetee tu jer