Wednesday, January 6, 2010

~Permata Yang Dinanti~

Sebenarnya aku pun tatau patut ke tak aku buat entry ni. Lama dah aku plan nak buat tp mcm serba salah. Takut org salah anggap entry ni. Takut nati org kata baru kawen setahun dah kecoh2, ada yg kawen 4,5 tahun malahan berbelas tahun kawen takde anak pun takde la pukul canang serata alam kan.

Tp, apa nak takut dan kesah dgn kata org. Kalo nak ikut sgt kata org langsung tak kemana lah kita. Satu lagi kalo derang2 yg da kawen lama tp takde rezeki anak lagi dan tak kecoh2 cam aku ni kan..tkpe la, itu cara derang. Ni cara aku kan.

Aku sengaja buat entry ni, supaya aku leh tgk balik perjalanan aku dalam menanti permata cinta hati kami suami isteri. Ini episod permulaan. Segala kisah dan usaha aku, Insyaallah aku kongsikan bersama kat sini. Kalo suka, just baca, tak suka just klik tanda x di atas belah kanan pc/lappy anda. Mudah.

Mungkin jugak aku disable komen, tp..itu antara medium utk aku berhubung dgn kawan2 yg follow blog nih. Payah pulak kan. Alah..memacam la plak kena pikir.

Ok, aku pikir entry berkaitan ni aku akan bahagikan kepada :
1- Kaedah secara perubatan Islam
2-Kaedah Moden
3-Kaedah Tradisional
4- Lain2 kaedah yang boleh kita share bersama. Macam doa2, petua dll lah. Sharing is caring.

Skang dlm pemikiran aku dalam memulakan perjalanan ini adalah perubatan secara Islam [not to say perubatan la kiranya] Aku tgh mencari2 date yg seswai nak ke Darul Syifa. Ekceli, aku da pernah pegi dlm bulan 2 thn lepas [huh! giler awal kan] haha..masa tu ada hal lain ke sana, then org kata smbil menyelam minum air kan..trus la aku mintak kat ustaz tu air. Mudah je kaedah dia. Ustaz tu tepuk2 kat blkg pinggang kita smbil baca beberapa ayat tertentu then dia bagi air. Air ni kena minum n sapu kat perut, bila da sikit boleh ditambah2 kan. Tp aku tak truskan sbb masa tu aku rasa "baru lagikkk.." Ha..skang..padan la muko kan.

Jadi mungkin ini langkah pertama aku lah. Lepas tu baru aku pikirkan dgn kaedah moden diselang seli dgn usaha2 kami suami isteri serta mengamalkan doa2 pilihan.

Benarnya aku takut woh nak pi check kat spital.. terpikir nak gi check lagipun kawan aku ada kat HKL tu. Mmg duk kat bhgn gynea ni. Siap tnya aku da bila nak jumpa dia. Tp aku takuttt. Tah bila la nak pi. Mungkin juga aku blum bersedia. Tkpe, apa2 pun kita buat secara slow n steady.

Itu shj la buat permulaan nih. Nenati kita smbg lagi yer. Sebelum tu, kpd rakan2 yg seperjuangan dgn ku, marilah kita amalkan doa Nabi Zakaria ni. Aku mmg da print bebesau. Tempek kat dinding bilik. Tk kira lepas solat ke bebila je mmg aku baca. Insyallah..semoga impian kita akan menjadi kenyataan dan dimakbulkan oleh Allah S.W.T


kredit : here

Pnstoberi : Sentiasa berdoa kepadaNya

8 comments:

Che Sue said...

its ok dear..sama2 aa kita berusaha..aku pun nk kongsi info ngan ko based on my reading n googling..as u know, aku duk jauh2 ni medical segala payah..cara yg ada, doa2 n amalan je aa..

aku ada jumpa satu amalan ni..puasa sunat for 7days starting ahad-sabtu..time bebuka, baca 'Ya-Musawwir' 21x..

tak salah kita mencuba kan..aku rasa stahun mcm ko, stil bley bersabar dari checking if ko takut..tapi if dah masuk tahun ke-2, its better u go..kawan aku semalam dah admit ward for operation..rupanyer dia ada cyst kat ovari dia..thats why 'jalan' tersumbat! 4thn rasanyer dia menanti..bila tergerak ati p wat cek up, tu yg tau..

owh thanks for the doa tu..aku pun nk amalkan..


p/s-elak makan jeruk2 or benda masam (berasid) not good for our rahim...ada org kata, bley je amalkan amik asid folic in process to conceive..but in little amount aa dlm 0.4mg

PUANSTOBERI said...

tenkiu eh sue. ko punya post ni pun aku akan jadikan entry nati. sesama lah kita berdoa kan. Biarkan lah apa org nak kata. Yg penting kita tau apa kita buat

cikCha said...

btol2...
mari lah kita berusaha bersama2...
uhuhu...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

insya-allah selagi kita berusaha..berdoa n bertawakkal...ALLAH sentiasa bersama kita..pn stoberi jangan susah hati taw..awak ada makan jamu dak??kita mencuba n berikhtiar...rezeki awak pasti ada..cuma lambat @ cepat jerk..jangan susah hati n putus asa k...

PUANSTOBERI said...

SHAH,
usaha tangga kejayaan.

PUANPURPLE,
sy ni kan kalo ubat ke vit ke mmg jenis tak berdisplin. Beli mmg rajin tp nak mkn satu botol smpai abis tu mmg takde la. Kita penah beli Jamu Mak Dara thn lps. Smpai skang ada lagik. Ngeee.. thanks eh bagi kata2 semangat :))

Che Sue said...

talk about jamu mak dara..aku pun beli weh..tpi tu aa jenis tak berdisplin..tengah jalan stop! kalo ingat, makan aa..

tapi based from testimoni kawan aku sendri, dia berjaya peknen weh..yg bestnyer, AKU YG SYORKAN JAMU MAK DARA tu..hhehehe..

PUANSTOBERI said...

owh..rezeki dia la tu. ko pun sama cam aku kan. pemaleh nak makan ubat. haha. tkpe..pasal JMD ni pun aku akan jadi kan entry

cikCha said...

chesue, sama lah mcm aku, aku pnah suggest kan kat 3 org mmber aku mkn BIDADARI...tiga2 tu berjaya (dgn izin Allah swt)
tapiii bila sndiri telan BIDADARI tu...emmm nan ado rezeki nyer lg...