Thursday, October 17, 2013

Edisi Juicing : Sedap Ke Tak?

Oke. Ini soalan paling feveret.
Kalau up gmbr sure org akan tanya 'sedap ke ni?'
Secara jujur saya tak tahu nak jawap apa. 
Contoh macam durian crepe la. Ramai kata 'sedap'. Tp saya kata 'tak'. Nak abiskan seketui pun payah. Mmg pernah saya buat, pernah saya beli. Tp mmg saya tak suka rasa dia. Dan pelik apsal la seme orang kata sedap. Haaaa... jgn la marah sbb sedap itu sesuatu yang subjektif. Juga cam feveret saya la - laksa. Ada yg kata tak sedap.. rupa pun cam muntah kucing. So, kesedapan bergantung pada individu. Ceaa..  

Tapi, takde la saya annoying ke apa ke kan bila orang tanya sedap ke tak juice ni. Oke je. Tanya lah.
Sbb kalau menda kita tak pernah makan ni, mesti kita nak tanya sedap ke tak.

Cam dulu, saya mmg tak makan ulam ulaman. Tgk orang makan - tanya sedap ke? Sekarang, ha.. bila terpaksa makan. Segala ulam raja ke ulam cabang tiga ke pegaga ke apa semua telan. Sedap? Mmg la tak sedap. Sayur. Hijau. Manade sedap.

Oke. Mari kita tgk apa kata Vanessa Simkins. Hehe. Ala ni yang saya subscribe dari web All About Juicing nih. Dia akan emel la tip2 juicing nih. Tp ni dah lama dia tak emel plak. Tajuk dia Bad Tasting Juice? Not After This.

Hi There Ida,
I almost spit up my green juice when I tasted this recipe:
Broccoli, carrot, celery and cucumber.  I got the ratio all wrong.   

Does your juice sometimes...taste bad?
I was able to fix that green juice quite quickly with an apple and ½ a lemon.  I'm going to show you how to fix almost any juice.

Your weapons:  Apples, ginger, carrots and lemons are your juicy friend fixers.
If a juice is too vegetable-y or strong, and it could be sweeter, add an apple
Carrots work well to fix vegetable juices because they add sweetness and have a generally friendly taste. (betul! carrot mmg friendly taste. Saya mmg takde masalah dgn carrot)
Ginger can hide and blend the taste of green, fruit and vegetable juices pretty well.  You'll only need a little though, so experiment slowly. (memang kadang2 saya letak ginger - yg selalu ter update as 'garlic'. Mengong lah sungguh. Garlic ngan ginger pun tak tahu beza ke che Da??)
Lemons work great to hide the taste of the more vegetable-y juices as well.  Add one without the peel to save a green juice.  

The combination of an apple + a lemon works well in most cases. Or, add more of the vegetable or fruit you do like in the recipe so that the flavor trumps the rest of the ingredients.  

Keep these juicy weapons around just in case you need them. 

With love and juice,
********************
So, don't worry about the taste oke. Asal kita tahu tips n trick. And try n error juga. Cam tu ari saya try buat tomato and orange. Tak ngam!. Saya tak suka langsung rasa tomato juice. So, takkan buat dah. If buat pun akan campur dengan buah2 lain yg hilangkan rasa tomato. Bayam - walau hijau dan menakutkan - takde rasa apa. Celery - ada rasa cam masin2 sket, sesuai dengan epal hijau.
Tapi, jangan konfiden sgt campur2 ikut suka. Takut ada side effect. Jadi, sebelum nak mix kan, google dulu. Biasanya dalam laman web omputih, mmg ada byk resepi juicing. So, boleh mix n match ikut resepi derang. Kang ada yg cirit birit terlebih detox kang. Hihi.

Oh. Dah lebih kurang 5 bulan saya ber juicing ni. Apa kesan dia? Kesan dia - berat badan maintain. Now mmg maintain 44-45kg. Sbb buah buahan/ sayur ni berserat. So, dia akan mudah detox. Bila detox, yg tak perlu dalam badan pun akan turut keluar. So, let's juicing!! Opss.. jgn kata rajin tak rajin. Sbb saya pun manusia paling tak rajin. Tapi takat nak buat jus yg kurang 2 minit siap nih, takkan tak rajin kan.

p/s : Semalam, seorang sahabat lama (hai Zatul), bagitahu dia pun dah mula ber juicing sbb ter pengaruh tgk saya ber juicing. Dia ni bukan TTC'ian yer.. dia ada anak 3 dah pun. Happy rasa bila kita dapat pengaruh kan healthy food pada orang.
Timun - carrot - orange. Dan sedikit halia.

Nak tambah yogurt drink pun boleh.
Lagi sedappp.. tapi dah ci ngelat.
Sbb ada gula.

10 comments:

♥ ROS ♥ said...

Ikut tekak org jenuh la kan...
Kita nak sehat, sggup mkn ape saje... Daun kacipfatimah yg pahit pun ros sggup telan... Hahhahah...
Nnt duk umah bru nak wat jgak la.. Satu family sehat kan :)

Rizziela said...

rajinnyer buat jus

Masya said...

okk sy dah terpengaruh ... lg² ade oren, timun, halia.. fuh mesti sedap.. nampaknya kene gigih beli blender baru ni .. tq kak.. selalu kongsikan info yg bgs

Maria Firdz said...

X s3mua org sama tekaknya... jus buah mmg sedap.. ulam pun yg terpilih je,,, saya mkn sbb sedap bg org.. tpi x sdap bg sy...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kekda. sodapnya.. sheila takpernah la nak buat juice sendiri. hehe. nampak nau pemalasnya kannn ;p

Mixed-family in da house.... said...

Ooooo...baru ku tahu petuanya nak bagi sedap juice......bagus jugak web tuh ya...thanks kak

PUANSTOBERI said...

ROS :
Takyah tggu rumah baru.. sekarang jugak buat. Kihkihkih


RIZZIELA :
Errr.. tak la rajin..tp ni bukan nak kena buat apa..tk smpai 2 minit sedia utk di minum. Hihi.

PUANSTOBERI said...

MASYA :
Sila lah beli.. hihi


MARIA :
Betul.. ikut kegemaran kita je..


PUANSTOBERI said...

SHIELA :
Entah. Ikut malas akak pun pemalas. Taktau nak kata lah. Haha.

DINI :
Yerp.. web tu mmg bes. subscribe la emel dia tu. Bes.. :)

Aza Otoagri said...

hai reen..

ye smlm saya buat juice epal merah+cucumber+tomato.. sedap tk sedap.. minum saje.. tapi kn bleh bgtau tk reen masa yg sesuai minum juice ni masa bila?

~ sahabat lama~