Tuesday, October 8, 2013

Makan Pepahat Di Bagan Lalang

seafood, sea, bagan lalang

Edisi melepaskan hajat.
Lama giler dah plan nak pegi. Tp asik tak terpegi.
Dari sebelum operation, membawa sebelum puasa, berlalu pula selepas hari raya. 
Eh. Ini tak boleh jadi.

Jadi, Sabtu lepas. Apa nak jadi. Jadi.
Bukan la nak makan pepahat je.
Nak makan ketam. Sotong. Ikan bakar.

Entah ek.
Bagi aku la. Bagi orang lain, lain la kan.
Bagi aku, aku paling suka seafood kat Bagan Lalang.
Aku dah pergi Melaka. Tpt ketam lembut kat Kuala Gula (ni tak bes.. mahal pulak tu). Kat Jeram. 
Tapi aku lebih prefer kat Bagan Lalang.
Tu aku. Orang lain aku tak tahu. Terpulang. Citarasa memasing.

Biasa, kami ke Senandung Malam.
Pernah skali mencuba RM Serai ke apa ntah.
Ingat nak ke Seaview. Tp ketam macam tak byk.
So, ke Wak Lan Bayu Malam pulak.
Ramai kata sini pun oke.

Jadi, mari cuba.

makan ketam di kedai wak lan bayu malam

Itu lah hidangannya. Oke. Not bad. Sedap seadanya.
Bukan makan berdua ya.. tp dgn anak buah n asben dia.
Tapi, kalo kami berdua pun boleh sajorkk... asal dapat makan ketam, takde hal punya.

Utk hidangan termasuk air sirap limau se jug RM97.00 cuma.
Ikan cencaru bakar bes! Dia buat belah belakang taruk sambal (style aku buat kat rumah selalu, tp aku selalu goreng), lps tu bakar.
Ketam. Sambal cili. Hoih. Penuh cili dia. 
Pepahat sweet sour telur. Sedapppp.... suka!

Nak makan ketam pun, smpai 2 jam perjalanan.
Masa pergi lagi la. Tol Sg Besi tu byk btul kereta. Lorong touch n go jadi bersimpang siur. Suppose lalu kut MEX je patutnya (T____T).

Oh. Tips makan di Bagan Lalang ni, dtg la sebelum jam 7. Pilih lauk. Nak makan terus pun boleh. Nak suh reserved pun boleh. Jadi, dpt makan dengan tenang. Seronok je meratah ketam. Kalau selepas maghrib, mmg ramai. Nak makan pun tak senang. Nak gigit gigit kulit ketam pun payah, sbb ada je org di tetepi meja kita - sbb derang nak cop meja. Huhuhu.

8 comments:

Masya said...

Ramai kata sedappp, sampai skrg x pernah sampai sini mkn huhuhuhu .....

::EIDA:: said...

ok fine terliur dah kekda! hahahhahaha.. nnti ida pm kekda tanya jalan ke bagan lalang ni yee ;p

.:fyzz:. said...

walawey..terliuq tengok..chek nih penggemar sepud..@seafood..takpa akak..jauh2 jalan..asal sedap..pueh hati..

Suwaibah YS said...

hurmm.. sue kalau pergi makan ikan bakar, benda yang sue paling ska sotong celup tepung.. itu menu wajib ada.. (sedangkan sonang je nak mask sotong celup tepung) kan..heheheh

♥ ROS ♥ said...

Aduhai tgk pun dh terliur..pejam mata :(

PUANSTOBERI said...

MASYA :
Alahai..pegi la.. tak susah pun..lagi dkt kot kalo dari klang.


EIDA :
Sila lah pergi :)

PUANSTOBERI said...

FYZZ :
Kedah pun byk gak kan..akak mmg g sini je kalo nak makan sifud


SUWAIBAH :
Masak sendiri tak jadi camni. hikhik

PUANSTOBERI said...

ROS :
Alaa..penang pun byk kan.. buleh gak makan. huhu :D