Wednesday, October 30, 2013

Edisi 5S Baju Bajan

Bersepahhh... 
Tu pun baru 1/3 baju di humban keluar.
Dari 1 compartment wardrobe tu. 
Ada 2 compartment lagi tak dikeluarkan.
Tu pun dah jadi sepah camtu.

Naik pening nak kemas.
Kemas kemas. Ada lagi baju tak berpakai. Penuh balik almari.
Kemas kemas. Beli lagi baju. Penuh balik lemari.

Haih.
Ni last week. Beli hanger banyak2. 
Blouse, kemeja kena hanger. Dah tak boleh nak lipat lagi dah. Melimpah ruah.
Bila blouse/kemeja taruk hanger ni mmg napak messy btul. Tak suka.
Tapi wattodo... Dari almari yg dah sesak.

Jadi, kena 5S jugak.
Sisihkan mana mana baju yg dah jarang di pakai.
Dah siap beli satu kotak plastik besar yg nak buh baju tak pakai.
Mana langsung tak elok - buang la kot.
Mana rasa cam elok lagi - boleh bagi orang.

Tu baju je tu.
Tak masuk tudung lagi. Dulu fesyen bawal, segala macam kaler beli, sampai kadang kaler yg sama pun ado.. begitu lah kita perempuan ni kan. Pastu fesyen Ariani, penuh Ariani. Masuk Fareeda ada la 3,4 lai. Pastu skang shawl. Adeh.. mana nak sumbat nih. Aku nak carik hanger tudung bulat2 tu lah. Senang nak letak shawl. Dulu tak pernah fikir nak beli pun. Sekarang rasa cam susah dah nak jumpa. Kat downtown ada kot. Nati nak carik.


MyDH kata "elok awak buat jualan amal je tudung2 ni"
(T___________T)

p/s : Wardrobe tu built in wardrobe. Custom sekali dgn sykt buat Kitchen Cabinet. Anti-jump sliding door - 8ft - full height smpai siling. Ada juga make up hanging table with mirror. Ada yg cakap lak kang 'tak tanya punnn'. Saja tulis.  Huhu. In case... kot ada yg berminat nak buat camtu jugak.. 

7 comments:

Rizziela said...

kalau fikir pasal baju2 ni..memang pening kan

Anim Daim said...

selamat mengemas....
hehheheh

Chekgu Azrine said...

Byknya baju...hehe

Azi said...

kemasnya bila dah letak hanger tu

.:fyzz:. said...

kakda leh geng ngan fyzz..heheh..tapi fyzz baru2 nih byk sedekahkan tudung2 dn baju2 kt orang.......then bju2 yg dh lusuh bruk koyak rabak...chek buang dh...tp cam akak kata la..penuh lak..haish...fyi..fyzz mmg ada yg hanger tudung tuh...mmg ok la membantu...

Masya said...

fuh.. hari tu dah buat jugak, tak siap lg .. hihihi.. samalah 3 pintu jugak.. banyak baju.. sampai kdg pelik.. nak pakai baju.. bukak almari.. kata xde baju yg sesuai.. manalah hubby saya x geleng kepala.. kikiki.. nafsu btlkan..

blog-tips-kurus said...

berapa kos wardrobe tu? saye minat. :-)

*baru je SISIH baju-bagi nieces..