Tuesday, August 13, 2013

Salam 6 Syawal - Mari Kira Kalori Makanan Raya

Hai uolsss....
Mood raya lagi ker??
Aiols dah kerja uolsss...

Bes per kerja time orang tak ramai nih. Tenang je rasa. Hahahai.
Kalo boleh mmg nak extend je cuti, tp ngenangkan next week nak cuti lagi sbb bawak mak appmt kat spital Serdang, maka, cuti lah 2 ari je utk raya nih. Takpe pun.

Raya kali ni mmg full dgn aktiviti.
Nak bukak laptop mmg tak sempat.
Nak tulis blog, lagi la tak sempat.
Yg boleh nyambil2 dengan instagram n sket2 kat FB.
Takde hal. Kat kg mmg line bukan H+ mahupun 3G, tp kami beramai2 la guna wifi streamyx abg aku. 

Cerita raya.. nenati lah. Walau byk aktiviti tapi idak la citer bagai2 nau.

Oh ya, sebelum tu mari kita tgk berapa kalori kita dah telan sempena raya nih.
Mari kita kira. Haha.
Lps tu pepandai la carik kasut joging, baju tshirt, seluar track.
Pegi la joging - detox semula segala yg dah telan tu.
Jangan la biar dia bersarang dalam badan.
Dah leklok berat turun bulan puasa ni, kang naik balik.
Takuittt...
Aku pun tak kuasa la nak kira sgt kalori ni, tp just estimate je lah. Kalo dah termakan lelebih tu, carik la alternatif utk detox. Juicing ke telan sayur banyak2 ke apa ke.

Paling tinggi kalori adalah makanan feveret aku which is hari raya pertama tu aku makan 2 mangkuk (2 buah rumah berlainan. Huppppp.....pfftttt)
Info : Utk estimate kalori yg diperlukan - calorie req

Kredit to : http://kevinzahri.com/blog/health-fitness/kalori-makanan-popular-hari-raya/


MakananSaiz HidanganKalori
Ketupat1 Biji (80g)88
Ketupat Palas1 Biji (80g)124
Lemang1 Potong (Sederhana)82
Lontong with sayur1 Mangkuk350
Soto Ayam1 Mangkuk403
Laksa1 Mangkuk550
Serunding, Beef (Daging)
55g (1 genggam kecil)
200
Serunding, Ayam 55g 18055g (1 genggam kecil)180
Rendang, Ayam1 ketul dgn kuah148
Rendang, Daging2 potongan daging sederhana dan kuah sikit112
Nasi Putih1 Genggam Tangan150
Nasi Briyani1 Pinggan (2 genggam)487
Nasi Himpit5 Potong150
Mee-hun Goreng1 Pinggan kecil295
Teh Tarik1 Gelas90
Nescafe Tarik1 Gelas100
Kopi O Kosong1 Gelas2
Soft Drink1 Gelas85
Air Kosong11 Gelas0
Air Sirap1 Gelas85
Kui Tart Nanas1 Tart Kecil50
Biskut Raya (secara am)1 Biskut25
Dodol1 Biji71
Kuih Lapis1 Potong132
Tapai Pulut1 Biji134
Ice Cream1 Scoop Biasa95
Kurma1 Biji (Besar)60
Cheese Cake1Potong Sederhana240
Kek Koklat (Fudge)1Potong Sederhana250
Kek Koklat (Sponge)1 Potong Sederhana180

4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow
bertambah naik berat anum nie

Masya said...

laksa paling tinggi kalori ke.. gegegegege

BaTiK_PiNk said...

Mood bersalah setiap kali nak makan...tapi tangan masih menyuap....hahahahaha!

BaTiK_PiNk said...
This comment has been removed by the author.