Wednesday, August 21, 2013

Edisi Laksa & Nasi Ayam Goreng [Resepi]

Rentetan dari sini, ada la 2,3 rakan yg sudi berkunjung ke teratak buruk hamba.
Cewah.
Untuk menikmati makanan yg ada.
Mekasih la pada uols yg sudi gak datang. Walo kena menempuh jammed, panas, ada yg parking kat luar dan jalan jauh, ada yg sesat ke tgkt lain nak carik rumah. Hikhikhik..
Yg lelain tu toksah duk kecik hati kalo rasa diri tak dijemput.
Hari raya kot..singgah je..takde hal punya. Mmg dah annouce byk kali dalam insta, sapa nak dtg singgah je. Aku bukan buat open house bagai. Terojah je. Takde hal...
Tak datang Sabtu, Ahad pun boleh... cam Nad n family, dia datang ari Ahad. Aku buat cemni sebenarnya lagi bes sbb senang nak bersembang dgn lebih mesra.
Dulu yg aku buat housewarming tu... wohh..mmg tak sempat nak bersembang pun. Jangan kata sembang, duduk pun tak sempat. Anak buah yg dtg hari Sabtu siap cakap "igt Ucu buat cam dulu, yang melimpah ruah orang smpai tak muat tu" (T____T).

Ni laksa hari Sabtu.

Ni laksa hari Ahad. 
Byk jugak lebih. Kuah laksa aku buat ikan dia 2kg. Utk nasik ayam, ayam 3 eko. Tu lah... tak ramai sudi dtg.. uhuks..da jemput tak dtg.. tak jemput nak dtg. Adoii.. pening..pening.
Ehhh... takde lah.. hahaha.. Idakk..dak..dak.. tak sentap la aih orang tak dtg.. memasing ada hal kan.. ye..ye.. paham... takde hal lah.
Laksa tu ku bawa ke ofis hari Isnin dan selamat abis pun. Tu aku kata, takde hal lah... lagipun aku mmg suka masak2 dan  bagi orang makan nih. Walo hakikatnya bukan tau masak sgt pun. (-_-")

Nasi ayam pun berlebih (sbb aku masak lagi kali kedua, suppose takyah byk masak kali kedua tu). Jadi, melalui blog che mat gebu jugak, aku amik resepi nasi ayam goreng. Susah nak carik resepi nasi ayam goreng nih. Kalo nasi goreng ayam byk. Aku search guna keyword 'lebihan nasi ayam'. Baru jumpa.
Meh nak tepek resepi dari blog CMG nih. Sedap... aku rasa kalo org bagi nasi minyak kenduri ke nasi beriyani pun boleh kot goreng cemni.

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 cawan nasi ayam
1 keping dada ayam, ambil isinya, hiris
3/4 cawan mix vege (karot, jagung, kacang pis)
1 biji bawang besar hiris
2 ulas bawang putih, cincang halus
4 biji cendawan butang segar, hiris
1 camca besar cili kisar
1/2 camca besar sos tiram
2 -3 titik minyak bijan
Sos ikan secukup rasa
2 biji telur, dipukul sedikit
Cili merah, buang biji dan dadu kecil2, untuk hiasan
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Ayam goreng, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar dan bawang merah hingga layu, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, tambah daging ayam dan sos tiram, kacau rata, guna api sederhana.
Masukkan mix vege dan juga cendawan butang, kacau dan masak sekejap. Tolak ketepi kuali, masukkan telur dan biar sedikit mengeras, kacau hancur. Gaul rata dengan bahan2 lain.
Tambah nasi ayam dan kacau, renjiskan sos ikan secukup rasa. Masukkan minyak bijan dan kacau lagi. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur dengan hirisan daun bawang dan cincangan cili merah. Hidangkan bersama ayam goreng dan ulam2man..


Ayam tu..lebihan ayam diperap yg aku buh dlm esbox. Aku goreng balik dengan tepung magic. Huhu. Sedap la sbb dia ada salut madu ngan kicap seme. Belasahhh.... Kek coklat banjir tu dak Mar yg bawa. Sedap sgt sbb coklat dia banjir melimpah. Haha.

Dan ini lah antara kengkawan yg dapat merasa air tangan che puan stoberi. Mostly mmg blogger and TTC'ian (ate..jemput kawan senaseb je le yer). Hihi. Again, maceh yer sudi dtg. 

5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Azi said...

my fav laksa... nyum nyum

Nad MamaZN said...

Sampai skrg terbayang kuah laksa pekat likat tu ;)

Sape la agaknya yg sentap2 bagai tu ye
Hehehe

pnsusu said...

terima kasih kekda,,,,,
seronok berjumpa-jumpa..

ieda said...

sedapnya laksa tu.nak kena buat jugak ni.