Wednesday, August 14, 2013

Raya Edisi TTC : Anak Saya Masih Dengan Allah

Masa hari raya tu ari ada aku up status kat FB lebih kurang tajuk entry ni.
Dan, status itu juga mendapat likes tertinggi (dalam carta status aku lah).
Entah ek. Aku tak pernah terfikir pun nak cakap camtu.
Tak pernah plan. Tak pernah dapat idea pun nak cakap camtu.

Cerita sebenarnya begini.

Hari raya pertama tu datang la family pakcik aku (adik ayah tapi lain mak, tp kira pakcik betul gak la sbb sebapa kan). Tak ramai pun family dia ni. Mereka datang satu kereta. Ada la anak2 dia, cucu dia semua.
Datang rumah kami, biasa2 je lah. Sembang semua. Takde pun derang tanya2 pasal anak.
Sokay lah.

Pastu derang nak ke rumah sedara lagi satu. Dkt je pun ngan rumah aku. Kira macam depan rumah je. Abang aku ajak pegi sekali. Pegi reramai lagi bes katanya. Memula aku cam malas. MyDH oke je. Jadi, jom lah. Yg famili pakcik aku ni dah pegi dulu lah. Masa masuk rumah sedara aku tu lah pakcik ni bertanya. Soalan lebih kurang begini :

"Eh, mana yg dipimpin, takde ke?"
Pakcik aku ni jenis lantang suara dia kan. Aku cam errr apa aku nak jawab nih. Aku dengar wife dia (makcik aku lah) dok kata cam slow "eh, dia kan takde anak lagi"
Aku cam jawab "ah, apa dia?"
"Anak la.. anak kamu mana?"
Oke. Tarik nafas, tenang, jangan sakit hati, aura positif.
"Anak saya? Anak saya masih dengan Allah"
Lantas aku terus ke dapur, salam ngan tuan rumah.
Annoying? Memang la. Tp cecepat hapuskan rasa tu.
Derang bukan buleh masuk dalam 'kasut' kita. Buat pe kita nak sakit hati. Hari raya kot. Ceria ceria sudah. Bila dah jawab camtu orang tersenyap. Cuba lah.
Tapi aku gunakan jawapan tu utk orang2 yg bersuara lantang je lah.
Utk hari raya kali ni, ada 2 kali gak lah aku gunakan tu.

Kalo yg jenis makcik2 yg bebaik tu, aku cerita lah, aku operation tu ari. 
Kira jawapan tu tgk keadaan lah.
Jangan kita plak sakitkan hati orang. Lagi lah tak baik.

Selain dari tu, takde soklan maut. Lagipun aku bukan berjalan raya sgt pun. Tp entah sebok apa aku pun tak tahu lah masa raya tu.

Behave ourself. Keep calm. Tarik nafas. Berikan jawapan yg tak menyakitkan hati orang. Dan hati kita pun tak sakit jugak. Lepas bagi jawapan tu hilangkan semua rasa yang negatif. Enjoy hari raya. 


Ini kali kelima kami - 2009 (rumah aku), 2010 (kampung DH), 2011 (rumah aku), 2012 (kampung DH), 2013 (rumah aku). Takpe lah. Nak wat cena. Orang tetap akan bertanya. Itu memang pasti. Bukan je kita TTC yg kena, yg belum kawen tu lagi lah kesian kan. Lagi, yg ada anak sorang pun kena jugak. Pendek kata, orang ni mmg suka bertanya. Layan je. Yang penting, pujuk lah hati, jangan ada sekelumit rasa benci dan sedih hati dengan soalan tu. Cuba lah. Mmg sukar, tp bila berjaya, lapang rasa dada. 


Hey TTCian... kita kan kuat.. stay strong.. Jangan sedih dengan apa Allah dah tentukan utk kita. Takkan dengan soalan2 'mana anak?', 'takde baby lagi?' dan lelain tu buat kita terus rasa down. Hey... banyak lagi menda kita ada (yg mereka bertanya tu takde pun).  Jadi, happy okeh...


19 comments:

joijoi80 said...

Salam...

ya..kena redha ngan soalan cepumas kan. yg dah ader anak sorang pun terasa juga..ada yg kata kita merancang walhal sapa xnak anak kan...

yang anak berderet pun kena juga.. mcm2 pistol je soalan terkeluar.

hanya pada Allah jer kita mampu berserah.. moga doa termakbul .

Adlin Mohamad said...

kita pun kena gak ..dah beranak 3 gegirl pun ada suara2 lantang dok sebut xde waris susah bila mati ..telan je la

joeayu said...

Setuju sangat kak! stay strong.. Pray for u..

Miz H said...

sabar ye my dear..anggapla ape yg dorg ckap 1 doa utk kite..insyaallah pasti ada rezeki nnt..sama mcm my sis..masih belum ad rezki n setiap kali raya paling xsuke sebab akn ade mulut2 ringan nk bertanya..kuat semangat ye dear :)

http://mummycheesetart.blogspot.com/

CIK PUAN TIPAH said...

Like 1000x

Nurzakiah Hanum said...

great

Carmello said...

Haah kak reen.. kalau ada butang like kat sini saya pun dah tekan banyak kali.. Sabar... Sabar... Sabar... Itu je lah yang saya mampu buat...

pnsusu said...

hug ketat2:-) kali ni su cube senyum sehabis mungkin sampai org yg bertanya tu x larat nk tanya dah

Puan Awin said...

bnyk2 sabar ye kak...

Rai said...

tahun ni rai byk senyum saje klu org tnya.

Linda Yusoff said...

Kita pon mmg dh niat nak positif je and rilex time dpt soalan ni. Mmg org tanya2... tapi kita senyum je. Malas nak jawab. kakakaka

BaTiK_PiNk said...

sama la...soklan pasal anak dah di'distract' dengan soalan dan pertanyaan "eh ko dah kurus la skrg", "diet ke?", "jaga makan ke"? Hoyeaaahhhh....cuma set2 yg tua2 ler yg bertanya(belah hubby)....kami abaikan + sengih je ~ lalalallalalalla....

Masya said...

kekda .. memang mamhi .. aura positif bua s jugak, tak mau sedih² .. raya kene happy² sahaja .. lps ni .. sy nak guna jawapan ni kalau kene tembak lg ngee~~~

Mama Vogue said...

tetiba touching..

*dulu2 saya jwb 'hehe tak puas lagi nak jalan berdua' sambil sengih2 kerang busuk!

Maria Firdz said...

Terbaik jwpn tu... Mmg kitavtak thu perncgn Allah... Tpi yg pasri perncgn Allah terbaik utk kita.. Teruskn usaha dan doa.. Insha Allah..satu hri nnt Allah pasti beri kurnia...

Luv said...


da

good job ida.. jwpan yg bernas tebaik la!!

pasni boleh la tiru jawapan yg sama k... boleh ek

alhamdulillah raya kali ni x di tanya soalan gitu sebab x melawat pak sedara mak sedara beraya blah suami... alhamdulillah belah kite paham

hihi

kha said...

salam..

ni jawapan yg saya dah simpan dlm fikiran..tinggal nak letupkan bila orang dok tanya..Bila nak tambah??..Allah pinjamkan satu ni dulu, yg satu ni lah yg akan bantu saya di akhirat nanti"..

kha said...

salam...saya dah simpan lama jawapan untuk soalan2 mcm ni..tinggal nak letupkan aje..huhuhu..

"bila nak tambah"...jawapannyaaaa "Allah pinjamkan satu ni dulu, yg satu ni lah yg akan bantu saya di akhirat nanti"...

~ain said...

aku dah kebal dengan pertanyaan tu, kak... serius! kdg2 fikir jugak,

kenapa takde rasa apa-apa dah ni?

dah redho ke aku ni takde anak?
ke mcmana?

teruk ke mcm ni, kak?

kalau dulu org lain beranak, aku emo semacam.. sekarang, langsung takde rasa pape. Biasa dah ..