Thursday, December 20, 2012

Edisi Permohonan Berguni

Begini lah keadaan meja salah sorang adik2 aku.
Ada 4 semuanya. Dan begini lah semuanya. Byk tak banyak sgt la, tp berguni juga yg smpai. Tp tidak la smpai berguni-guni-guni.
3 jawatan - dibahagi kpd 3 orang utk key-in. Sorang lagi key-in yg tak cukup syarat punya.


Bercakap ttg tak cukup syarat ni kan.
Entah ek. Aku pun tak reti nak cakap cemana.

Kita dah letakkan syarat (kalo tgk kat paper mmg tak detail - tp kat laman web, dah ada yg detail), tp mengapalah nak hantar juga walaupun kamu mmg tak memenuhi syarat yg ditetapkan.
Mahu mohon jawatan Pembantu Akauntan, tapi dibagi Diploma Pertanian, dibagi Ijazah Multimedia. Rugi dik, pergi fotostat segala sijil, minta cop sana sini, cuci gmbr, hantar pos tp pastu permohonan tak dishortlisted (atau secara kasar dikatakan - reject!). Lainlah kalau ada kabel besau batang pokok kelapa kan. Muahaha. Tp skang mana ada kabel besau camtu, seme pakai fiber optik cable je. (T___T).


Beribu permohonan smpai, pastinya yg dishortlisted yg memenuhi syarat. Itu tapisan pertama - tapisan kedua baru kita tgk yg terbaik - tapisan ketiga tgk yg lebih terbaik - dan seterusnya dipanggil temuduga.


Aku tahu, mereka yg menghantar (walau tak cukup syarat), hanya mencuba nasib, manalah tau, kut takde applicant yg layak, tup2 organisasi ni nak amik pembantu akauntan yg berkelayakan diploma pertanian. Hihi. Adoi.. maafkan saya.. terketawa pula.
Ini bukan hal mencuba nasib. Yang sememangnya memenuhi syarat pun tak tentu lagi di shortlist. Begitulah perumpamaannya. Jadi, fikir lah bebetul sebelum membuat penghantaran. Rugi masa tau. Sayang kos seme tu. 

Dulu kami guna online - jobsMalaysia - tapi ada sedikit problem here n there bila guna medium tu. Tu yg guna manual. Mujur juga ketiga2 jawatan ni cam jawatan 'khusus', so tak la teruk sgt nak key-in. Kalo jawatan Pembantu Tadbir - mungkin ada yg pitam di celah2 borang.

Utk adik2 ku - dun worry oke. Nati akak belanja pizza bila dah abis interview. Huhu.

9 comments:

myfara FLK said...

mai n linda kat depan nie akak kena belanja gak tau..kami memberi dan menerima borang jawatan yang dihantar..kikiki nak jugak..(lawak je)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum, sheila nak mohon kerja boleh!? hehe

Masya said...

saya pun nak dibelanja pizza jugak.. hahahahaha....

iyerlah agaknya mencuba nsb, tp jauh noo yer.. kelayakkan yg x msk akal dgn permohonan..

BrightEye said...

BE diploma graphic..bila kene interview dia letak BE bwh kewangan dan admnin sebab BE ada pengalaman 2 thn dlm keje tu..hehehe..

Chekgu Azrine said...

klu jawatan pmbantu tadbir..kelayakan yg depa tgok dulu kos apa ye?

Nana said...

heheh lari sgt tu
jawatan acc kelulusan pertanian mgm awl2 rejek la kan

PUANSTOBERI said...

MYFARA :
buleh ja..nati akak kasik yer sepotong sorang. hihi

SHEILA :
Buleh..anta je la borang..

PUANSTOBERI said...

MASYA :
Meh dtg KL meh..hihi


BE :
Boleh lak camtu. hurm..rugi background yg ada tu

PUANSTOBERI said...

CE :
Utk pembantu tadbir, takde tgk kos sbb itu hanya kelulusan SPM saja.

NANA :
Hahaha... adeh la derang ni pun kan..