Wednesday, September 15, 2010

~Pasal Buffered Earning~

Uh haiii...selama ni aku dok baca2 je citer blogger dpt Buffered Earning (BE) la, Metered Earning (ME) la. Tp aku masih blum berpeluang nak dpt iklan BE ni. Aku pun tidak la kesah kan sgt sbb aku tau blog aku ni bkn interactive sgt pun utk di explore. Ngeheheh. Tp at last...menghasilkan 'sesuatu' jugak. BE menjengah blog aku. Smlm pagi kut. Baru je lagi. Baru ada 9sen (kahhh..rasa nak ketawa smbil ter kentut2 sbb ada 9sen pun kecoh mcm dpt 9jota.. eh..namo sebut juta juta skang..takuittt..bahaya!)
Ho Ho Ho.
Dari apa yg aku baca BE ni akan menambahkan lagi amount dlm akaun Nuffnang (NN) kita dgn cara lebih cpt. Biasa kan kita dpt campaign je. Yg jalan 25sen, 15sen tu. Yg tu iklan tak melekat. Tp kalo dpt BE, iklan tu akan melekat utk satu tempoh masa la. Memula aku igt iklan campaign biasa je. Skali klik kat earning dah ada BE lah. Hik hik. Tp eh..bila aku bkk kat PC opis, iklan tu takde la. Dkt lappy aku ada plak- iklan Nokia E5 kat atas nih.

Mmg org lain da beratus malah beribu BE yg derang dpt. 2 bulan join NN trus dpt.
Tp aku yg dah join NN dari thn lps baru dpt utk pertama kali.

Sbb nya..baru dlm sebulan 2 ni lah aku bergiat aktif utk NN nih.
Dulu mmg aku registered NN tp aku abaikan je sbb aku rasa aku berblog bukan utk nak kutip duit.
Tp aku mula rasa aku perlu 'gain' something dr blog ni bila kawan2 kat opis pun tumpang baca blog ni, tumpang hard copy kan entry aku, tumpang jaja jaja kisah aku, so...aku rasa tak salah kalo aku dpt sesuatu dari 'tumpangan' mereka tu.

So, aku mula meng aktipkan diri bersama NN. Mula mencari makna BE, ME, macamana nak 'ping' blog, macamana nak naikkan traffic and else. Akhirnya.. walo tak byk tp BE da mai blog aku. Terima kasih NN.

Jadi, antara yg aku buat utk dapat kan BE ni adalah(ada stgh nyer tips dari blogger2 lain) ::
1) Kita kena naikkan hit/unique visitor (UV) kat blog. Jadi salah satu cara nak naikkan UV ni adalah dgn   blogwalking n kalo buleh tinggalkan komen (jejak la derang panggil). Tp skang ni dgn adanya tab 'stats' kat blogger ni mudah kita nak trace sapa yg masuk blog kita. Biasa kalo org masuk blog kita, kita akan pegi balik blog org yg masuk tu. So, kat situ dapat la hit. Dulu mmg jarang amat la gi masuk2 blog org nih. Tp skang mmg aku rajin masuk2 dan trus follow mana blog yg aku rasa leh 'in'.

2) Antara yg turut membantu aku juga adalah bila aku join INNIT. Sgt membantu utk blogger baru (eh..baru kewww??) kira yg baru berkecimpung dgn NN lah. Dlm tu kita leh promote kan blog kita. But..bagi aku, aku tak masukkan suma entry dlm tu. Aku masukkan entry yg agak2 boleh di share la. Entry merepek cam beli kasut baru suma tu takde la aku masukkan. Motip nak masukkan menda camtu? Tp ada gak blogger yg cuma tempek gambo gajah lps tu buh sket sinopsis citer mcm dia gi tgkp gajah tu, tp bila kita gi blog tu rupa2nya dia tempek gambo gajah pastu dia kata dia suka gajah. Itu je sebaris ayat. Hai la hai.
Mmg sabo je la... itu terpulang la kat korang. Kalo suka kasik 'nang', tak suka kasik 'dang' jer. Tp tak penah aku tgk blogger kena 'dang' plak. Cuma kalo tak suka tak payah nang. Walo takde member2 yg aku 'kenai' di INNIT ni, tp entry aku dapat la gak 'nang'. Mekasih la pada yg sudi meng 'nang' tu yer. 
Ada gak web2 lain kita leh 'ping' kan blog kita ni, tp aku tak kuasa ah nak menjaja sana sini blog aku. Itu pun aku rasa mcm pehapa je nak promote2 blog suh org baca. Tp..utk nak naikkan hit visitors aku pun gigihkan juga.
Tips : Salu nya graf visitor kita akan turun kalo wiken kan. So, aku salu gunakan innit ni ujung minggu. Huhu. Buat entry then masukkan dlm innit. So, at least ada gak la visitor 'ter' masuk blog kita.

3) Kekerapan update entry adalah membantu jugak. Last month adalah entry terbanyak aku buat. 44 entry. Hah ko! berkesan jugak. Mmg la tak sebanyak entry yg lebih tegar tp at least dlm 1 hari tu penah aku buat 2,3 entry lah. Seboleh2 aku nak pastikan yg entry aku bukan lah 'entry merepek thp sampah' which org baca rasa menyampah. Tp kalo da menyampah jugak nak buat cena kan. Sila lah menyampah.

4) Ada jugak yg kata kalo kita salu update survey kat profile kat yg kat NN tu pun akan membantu. Yg ni aku buat gak. Retu aku update la. Umm..mungkin berkesan.

5) Banyak atau sedikit follower aku rasa tak berapa membantu sbb aku penah bc blog yg dpt BE byk kali tp tak ramai pun follower. So, jelas kat sini adalah kualiti bukan kuantiti. Cuma kalo follower ramai, itu bonus la sbb derang akan bantu naikkan hit. 

6) Pasal iklan kuar then di klik tu aku masih tak berapa nak arif. Tp mmg hasil dr klik org kepada iklan yg dipaparkan tu lah membantu menambahkan duit kat akaun kita di NN tu. 

Itu sedikit sebanyak la yg membantu aku. Mmg mcm poyo sbb org lain da berpuluh BE dapat pun tak kecoh. Haha. Tp apa salahnya kan. Sharing is caring. Aku pun tak kata nak jadikan blog n NN utk menambah pendapatan aku, aku just nak 'something' back bila mana org da sibuk2 baca blog aku esp yg aku kenal dan lps tu sibuk nak sebar2kan citer aku. Ini yg buat aku geram sgt. Aku nak rasa something when they get nothing. Nothing la kan selain nak jaja citer aku. Takde paedah. Baik aku bersungguh buat menda ni and at d end aku dapat something. Lantak hang la nak jaja citer aku ke, nak print entry aku ke..ko dapat apa? aku dapat duit.. hahaha. Utk mereka2 tu, selalu la masuk blog aku ni utk membantu menaikkan UV aku. Lagi cpt aku kaya. Kui kui.

Ok..itu ajer la citer nyer utk hari ni. Aku cadang masukkan entry ni dlm NN. Sapa suka sila Nang. Tak suka sila Dang. Hihik hik hikkksss..

7 comments:

appledia said...

Cayok2 cik puan stoberi!
Kita punyer pun duk still ber"sen2" ja still..Takpe usaha tangga kejayaan!^_^

PUANSTOBERI said...

Hye cik puan appledia..
Thanks eh sudi follow me. Hihik.

Tk pe appledia, mari lah kita sama2 berusaha utk memeriahkan iklan NN kat dlm blog kita nih. Hikksss..

ryn said...

wah.. wah...
hapening ko eik?
aku gak yg tak merasa lagi [kecoh pdhal br start 2-3bln blog nih]
dlm akaun pun br dpt 1/2 dr minimum cashout

ainilazwa said...

terima kasih dengan info yang sedikit sebanyak membantu..
sebab BE tu xpernah menjenguk dekat blog saya...
hihi

PUANSTOBERI said...

Ryn :
happening menda. dpt 9sen je kan. tu pun heboh mcm dpt 9 jota. keh keh keh.
ko keep on blogging je. nati ada tu.

Ainilazwa :

Sama-sama. Tu pun mix up kan info2 dari blogger2 lain. Dan terima kasih gak sudi follow blog puanstoberi :))
Meh kita berusaha utk membanyakkan lagi iklan NN di blog kita nih. Hikss

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. said...

puan stroberi, kite dapat kempen yg samalah..hehehe..tahniah eh..

tapi kan, harini xde pulak nampak iklan tu menari2 kat blog saya..kat sini pun xde eh? mana pegi agaknye ye?

PUANSTOBERI said...

AINRUSLI :
hik hik..sama eh kempen kita??
ada tu. kat opis mmg sy pun tak napak. tp tau ada iklan tu. tp kat lappy kat umah ada. mebi ada something la kut dgn server ke apa ke kut.

hihi..by d way, thanks eh sudi singgah kebun stoberi ni. :))