Tuesday, September 28, 2010

~Pasal Peringatan Dari Nuffnang~

Korang ada baca tak pasal nuffnang community announcement?
Panjang warkah dari nuffnang tu. Berkisar pasal klik klik iklan.
Korang leh baca kat nuffnang atau kalo malas klik je sini - aku dah link kan - nuffnang community announcement

Aku paste sket yg ni (nuffnang..ai mintak kebenaran kopipes eh..sila jgn saman ai..hehe)

As you might already know, there are 2 types of Nuffnang campaigns that bloggers may earn from: Metered Cost per Impression (mCPM) Campaigns, which pay according to the number of blog visitors who view the ads running on blogs; and Cost-Per-Click (CPC) campaigns, which pay bloggers based on the number of clicks generated on the ads.

We’ve noticed that certain groups have been engaging click fraud, which is defined as clicking on CPC advertisements intentionally just to generate earnings for a blog’s owner. We understand that some of you may just be anxious about earning some side income from displaying the banner ads, but do note that this is in fact a violation of our Terms & Conditions under Section 6.

Among some of the actions which constitute click fraud are;
- clicking on other bloggers’ ads and leaving a comment behind asking/hinting to the owner to click on their ads back
- asking for blog visitors’ help to click on the ads
- registering a large number of blogs and clicking on ads on each of them
- repeatedly switching to a different IP to click on own ads


Jadi skang aku pun dah paham apa makna CPM dan CPC tu. Skang ni dah jelas kan, dgn meminta pelawat blog meng klik iklan pun boleh masuk dlm penipuan klik. Aku tatau la kalo ada tulis "sila klik iklan ini" pun termasuk juga dlm terma tu, tp aku rasa sapa ada tulis tu better delete dulu kut tulisan tu.. Nati langsung iklan, baik BE mahupun campaign tak masuk. Kalo dulu ada yg dpt je, tp skang ni da jd hot case ni, better biarkan je logo Saya Siarkan Iklan Nuffnang tu sorang sorang. Tu pendapat aku la..sapa yg ada tulis menda tu tp tak effect pun pada earning malah da beberapa kali cash out earning tu tak pe la kan.

Pada pendapat aku capal pacal yg baru je bergiat aktip dlm arena Nuffnang secara serius ni aku rasa CPC mmg mencepatkan earning, tp tak byk membantu naikkan earning. Berapa ramai yg nak klik iklan kita. Kata la aku klik iklan ko, nati ko yg dpt duit kan, so, sapa lak nak klik iklan aku. Kat situ la timbul plak sistem barter tu kan.  Ko klik iklan aku, aku klik iklan ko. Aku tatau pulak ada camtu kesnya. Tp NN da trace skang kan.
Aku pi blog org lain, tetiba ada iklan menarik perhatian aku, mmg aku klik la kan. Bukan utk minta derang plak klik balik iklan aku.

Mmg suma blogger kena bergantung harap pada CPM. CPM as stated by NN tu dia kata dibayar berdasarkan visitor yg berkunjung ke blog kita semasa iklan disiarkan. Yg ni, bagi yg dpt Buffered Earning (BE) sgt sgt la beruntung sbb iklan melekat utk tempoh masa yg lama. Tak ilang ilang. Jadi org masuk je blog ada iklan tu. Sbb tu la suma nuffnanger hunger for BE kan? Ya..aku pun sker gak dpt BE.

Mcm ni la prinsip dia, mcm iklan kat tv. Manade org suruh klik klik. Kalo buleh klik pun tang mana kita nak klik. Butang R? Tp sbb apa tetap ada iklan masuk esp waktu perdana (prime time)?. Sbb masa tu viewers ramai. Contoh waktu perdana adalah dari kul 8 - 10mlm. Waktu famili suma berkumpul tgk tv. Waktu tu iklan yg masuk mmg mahal. Dan kalo rancangan yg tinggi rating nya mcm Cerekarama, utk iklan baru beberapa saat dah berpuluh ribu sekali siar. Mana aku tau? Sbb iklan HKK kami setiap tahun masuk waktu perdana dan slot cekerarama. Walo takde org nak klik iklan tu kat tibi, tp viewer ramai dan bila disiarkan berulang kali org jadi macam "eh...aku nak terai la keropok mony nih. Cam bes je" (aku pun sama wey..carik2 tak jumpa plak..hampagas tul).
Jadi sama la dgn prinsip iklan di blog kita ni. Bila dia tgk blog kita ramai pengunjung esp UV, yg mmg bukan follower, org yg sesekali masuk, maka pengiklan nak la letak iklan kat blog kita. Pendek kata BE senang nak jengah. Sbb tu aku sker je bebudak opis aku yg silent reader masuk baca blog aku. Jadi keuntungan pada aku. Lantak derang la lps tu nak kutuk ke apa ke, yg penting aku dpt duit CPM tu. Haha.
Dan kalo ada yg berminat pasal iklan tu baru la derang klik. Itu satu bonus dan jadi CPC. Tp kalo takde CPC pun CPM pun dah ok.

Bagi aku, kat blog aku ni, simple je. Ada iklan, ada la. Ada BE, Alhamdulillah. Bukan la kata aku taknak duit kan. Tp sekadar nak seronok2. Bukan jadi sumber pendapatan plak kan. Kalo nak klik iklan tu, klik. Taknak biar dia joget situ sorang2.

Hidup kita ni simple. Jangan di complete kan sangat. Biarkan semua berlalu dgn smooth je, tk perlu ada kerungsingang, keterpaksaan dan sebagainya. Yang penting kita happy kan..

Tu jelah dari hampa pacal yg baru nak bergiat aktip dgn NN tapi memacam citer lak keluar akhir akhir ini. Oh ya, ini adalah pandangan saya sahaja. Tidak ada kena mengena dgn yg hidup atau pun yg mati. Huhu.

6 comments:

E K A said...

isk...saya tak pandai la asal nuffnang ni.nanti leh la blajar dgn puan stoberi

PUANSTOBERI said...

EKA,
kak Reen pun baru tau skit skit je. Buleh la share2 info yg berkaitan. Huhu :))

ken said...

thanks for the info =)

ainilazwa said...

kak reen patut la before saya join nuffnang dulu ramai yang buat "KLIK SAYA"... hahaha

rupe-rupenya benda tu xboleh da...


Tapi kadang2 saya terklik iklan sendiri mcm mne?
bukan sebab saje2 je tau
Sebab iklan barukan..
curious nak tau!
hihii
tangan pun gatal

Diarihatiku1976 said...

samalah kita... ada ..ada lahh.. takde ..takdelahhh... nasibbbbbb

PUANSTOBERI said...

KEN :
welkam welkam

ainilazwa :
sekali sekala takpe..jgn berkali kali. Huhu

Diarihati :
tu ler.. kalo ada tu, syukur, tkde kita tggu je la smpai ada. hehe