Wednesday, June 19, 2013

Time is Money, Time Is Power


Semlm tgk movie In Time. Org lain berkurun dah tgk kan. Citer tahun 2011 kot. Justin Bieber Timberlake berlakon.
Ya lorh... sejak2 m.c sebulan ni byk gak movie aku dpt tgk. Tak kat HBO, kat Fox. Tp kat Cinemax kureng. Sbb dia takde HD punya. Suka tgk yg HD punya ja. Hamboih..ckp macam berentam napak. Haha. Yang TV3, TV1 hatta TV9 yg gmbr cam kelabu2 tu tgk je kan. Hoho. Takde lah..kalau ada pilihan, pegi la tgk yg lagi clear. Kalo tk, bakpe guna pakej itu kan. 
Ala, kalau kerja mmg limited time tgk tv. Berapa jam je ada kat umah. Kalau ari kerja tu dingdongdingdong dkt 12 jam juga takde kat umah. Pastu ada la dlm 3,4 jam je masa utk menonton. Kadang myDH layan drama. Dah kul 10 baru tgk movie apa yg bes. Kadang tido lagi bes. Dah cuti cemni, tgk je lah. Aku igt nak la try follow citer2  kat 393. Ada yg kata byk drama bes. Hurm.. napaknya mmg aku tak minat citer Korea ni. Mahap la yea. Tk buleh nak follow. Huhu.

Tp Astro ni pun kadang, kalo prime time tu manade citer bes. Yg movie la biasanya. Dia tgh mlm, atau tetiba kul 11pg tetiba ada citer bes.


In Time ni pun menarik. Aku suka citer sains fiksyen. Tp tokleh pikir la pilem ni. Cam melawan kudrat alam pun yer. Segala dibayar dgn masa. Nak keja, gaji di bayar dgn masa. Kira mmg jadi masa itu emas lah. Nak beli barang pun beli ngan masa. Naik bas pun bayar dgn masa, Makna, kalo ko ada masa lg setgh jam, tp tambang bas 2 jam, mmg tak bule la naik bas. Lps tu ada orang yang duk zon kaya raya. Kaya ni pun bukan kaya duit, tp kaya dgn masa. Kira mereka lah berkuasa sbb ada byk masa. Semua tahap ada masa yg smpai ratus2 tahun punya. Gambling pun dgn masa. Dan org yang paling kaya ada simpan masa sebanyak 1juta tahun. Hohoi.
Lps tu dia sebut a decade, a century. Dah mula pikir 10 tahun satu dekad, 100 tahun satu abad. 


Tapi cerita ni sebenar bukan sekadar cerita. Walau kita pikir omputih ni cam ngarut je buat citer camni. Tapi betul pun kan. Kita ni macam memerlukan sgt masa, tp kadang kita buang camtu je. Asik la kata tak cukup masa, takde masa. Kalo di beri lebih sedekad pun tak cukup juga. Pastu pulak bila ada byk masa terus jadi tamak.  Tapi bila dah byk sgt masa dapat, last last kita sendiri rasa masa tu tak berguna. Tak dpt nk guna dgn bermanafaat.

Masa dengan kita ni dah mencukupi. Sepertimana yg ada dlm surah Al-Asr tu. Jadi, kita lah seharusnya yang bijak mengatur uruskan masa ni. Pastikan ia tak terbuang dengan sia sia.

Sapa nk tk penah tgk citer In Time ni bule baca sinopsis sini.

Adoiiii....sapa plak bertukang kat atas nih... pening kepala. Mujo cuti aku dah nak abis dah. Kalo tak makin sakit jadinya ni. Ni rasanya org renovate buang tiles nih.... hoih..org da sethn masuk, ko baru nk renovate! eiiii....!!!

5 comments:

Sheila Salim said...

assalamualaikum kekda. sheila tak amik movie pack. heeeee tapi haritu dapat sebulan free. syok betul. tiap malam tdo lewat :P

anitadiana said...

salam reen..lama tak jengah sini terkejut kak ita harap cepat sembuh ya...

anitadiana said...

kak ita tak pernah tengok pun cite ne..ambil yg paling murah kat astro tu..jimat,,,hubby sukan aje yg dia suka

Jee Abdullah said...

salam & hai jiran. baru terbaca komen pn.stoberi kt my blog. nnt senang2 visit la lagi blog saya tu. salam friendship :)

PUANSTOBERI said...

Shiela :
Bila yg free mmg la dia tunjuk citer bes2 je. Bila bayo..itu lah dia ulang2 balik (-_-")

KAK ITA :
Yer kak..tetiba je tak sihat kan. Hihi. Takpe kak, amik pakej ni pun bkn tgk sgt. Saja gatai.. hihik


JEE :
Haii...!! Hikhik