Friday, September 14, 2012

Edisi Pindah Randah : Part 1

Aku tatau ada berapa part edisi pindah randah ni. Kalo satu part je, lantak la. Aku saja tulis part 1. Kut terpanjang kang buleh buat part 2. Saja nak catat kat sini utk kenangan atau pun sebagai rujukan. Sbb tu ari aku tulis progress renovation aku tu pun ada gak gunanya. Aku tak ingat date, aku refer situ. Sbb ada gak yg aku tak catat trus kat buku nota, but aku catat dalam blog.

So, 8 Sept 2012, selamat lah kami sekeluarga (eceh, cam ramai nau bunyinya). Oke la, kami suami isteri, ha gitu baru betul ye dak?. Selamat lah berpindah. Baru 8 tahun ja pun kat KB tu. Walo baru je 8 tahun, tp memacam kenangan juga lah. Dari zaman anak dara hingga lah zaman berkahwin. Dari duk ngan housemate yang memacam perangai, hinggalah duk berdua je ngan housemate skang. Ihiks. Memacam perangai lah.  Termasuk perangai aku juga lah yang macam2. Haha. Nati kalo rajin, kalo dah takde apa nak diceritakan buleh citer pengalaman dengan housemate kan.

Dan skang no more KLCC view dari depan mata. 
Lori baru sampai.
Belakang AmBank tu KLCC lah. Sgt dkt.
Dari nak kemas, nak kemas, hari nak pindah baru gegas2 pindah. Biasa la kan. Lps tu baru rasa cam nyesal2 kenapa tak kemas dari awal. Hak tuih la kan utk diri sendiri. Lagi mau nyesal2. Padahal sehari sebelum tu da amik cuti. Lps register kat UM tu pun buleh je kemas, tp sedap la, tido la apa la. Gi Nagoya lah. Memacam hal. Sudahnya smpai ke dinihari duk tertonggeng2 lagi. Lps tu sebelum subuh dah bangun. Padan muka! Lps tu melambak lagi barang tertinggal. 

Aku amik mover yg biasa buat perkhidmatan angkat barang kat ofis tu ja. Itu myDH yg deal. Aku tatau apa. Yg aku tau, aku nak kotak. So, derang supply. Cuma retu aku ada mintak derang wrapping segala furniture ngan barang2 letrik, tp bila datang derang tak bawak plastik wrapping. Grr.grr.grr... dan akibat nya, peti ais aku calar. Abis ni sapa aku nak pertanggungjawabkan ni? Ha, ni yg susah kalo orang dah kenal2 nih.....
MMS gambo kat abangcik. Suh dia tunjuk
kat Mak. Ngeeee....
Tenaga kerja 3 orang. MyDH pun tolong skali la. Giler banyak barang. Aku dengar bebudak tu mengeluh. Paling tak tahan adalah - aku usung majalah InTrend aku. Haha. Iyer, aku beli InTrend sedari keluaran pertama hinggalah skang. Tak silap keluaran pertama 2005 kut. Ha, kau, 7 tahun punya keluaran. Ko darab lah dgn 12. Dkt nak 100buah majalah. Berat nak mamp! Lagi susah sbb aku tak masuk dlm kotak (giler ko, nati mau bolos berterabur tgh tangga), jadi aku ikat2 dalam 10,20 buah sekali. Berat... kalo aku pun takde kuasa aku nak angkat. Majalah lelain cam Mangga (eh, giler hapa nak beli majalah Mangga. Bluekk) Pengantin, Jelita, Nona dah ntah majalah apa lagi tah abis aku jual dah. InTrend tak boleh. Aku sayang. Tu pun tak bersusun lagi tu.
Ni kemas masa malam. Baru setgh rumah penuh
Baju aku sendiri je dah 5 kotak besau. Giler. Aku pun tak reti dah nak kurangkan cemana. Rasa macam nak pakai, tp mostly rasa cam tak berpakai dah. Entah. Lantak lah. Usungkan jer. Oke, pasni tak yah beli baju dah. Cukup lah tu.
Bila lori nak smpai dah jadi gini. Penuh rumah!
Dah kosong.
Aku ni jenis segala ntah barang tak berguna pun aku simpan. Duk sayang sayang. Lps tu bila ngemas, sendiri yang rasa, eh, ni pehal sampah ni aku simpan?. Mengong. Kotak tah amenda je pun aku simpan. Kadang tu tag baju siap rega tu pun aku simpan. 
Aku jarang beli novel.  Ada 2 kotak ja. Ini sekotak.
Aku bajet derang angkat barang2 dlm 2 jam. Tp mmg betul. Derang dtg kul 10pagi, kul 12tghari gerak ke KSU. Kiterang pun ikut gak. Sampai KSU satu hal plak. Lif angkat barang derang kasik guna 1 ja. Pulak ada ramai pindah gak hari Sabtu tu. Pakkal la kan. Jenuh.
Umah KSU yang memula kosong ja.
Oke la rumah aku ada lif, tp rumah aku hujung tanjung plak. Hahaha. Kesian bebudak tu. Muka penat abis. Salah sorang budak tu cakap "penat wey, byk giler barang" bila kawan dia kata apsal muka ko masam je. Hihi. Dik, tu pun ada lagi barang akak tak bawak. Kalo tak, mau pitam dah ko kot.
Dah masuk barang. Tp ini baru 1/4 ja.
Cemana leh byk barang pun aku tatau. Sejam lebih gak la derang ngangkat. Utk semua kerja ni derang caj RM350. Tatau lah mahal ke murah, tp kalo dibanding dari segi barang aku yg banyak giler, pastu rumah aku memula tu derang dah turun naik tangga, pehtu derang angkut plak naik lif, dan terus smpai ujung, rasa oke kut kan.

Ha, kan da panjang. Mmg kena ada part 2, so, sambung kat part 2 plak lah. Muka aku nak tulis pependek... Memang tak la kan. Ahahahah. 

24 comments:

Nory Zoulkefle said...

wah bestnyer dah masuk umah baru...

Masya said...

banyaknya barang ......
saya baca pun penat ....
hihihihi .....

::EIDA:: said...

RM350? Murah kut... Ida masa pindah umah sewa time mula mula kawen, pun kene RM400++.. Barang tak banyak, tapi diaorang charge kat harga naik tangga.. bolehhhh? umah ida kan tingkat 4..*redha* hhihi

Zana Adieyza said...

kekda, harga utk angkat barang siap manpower tu dah kira murah.. sebab selalunya harga lagi mahal.. maybe sebab dah kenal kot kan..

lepas ni kena kemas sakan la kan.. nak buat makan2 lagi lepas ni kan.. syoknya dah start nak deko2 rumah sendiri..

Azi said...

murah tu pn. stoberi.

Salmi Khairil said...

bestnyer dah nak duk umah baru..suasana baru

mikamusz said...

350 tu murah jugak tu. We all dulu dari rumah setingkat ke rumah 2 tingkat from Puchong ke Shah Alam dalam 400 kot, dengan 2 org man power je. Sebab katanya rumah ada tangga. Tapi we all dah siap bukak katil and ikat. Memang dia orang angkat je. Yang bukak and pasang balik pun kita org jugak. Bolehlah.

cikbedahlaser said...

kan... kan... mmg pjg kan cite pasal pindah rumahkannnnnn

sy pon kemas last minit..
bile dh masuk kotak baru perasan byk jugak baju aku..tp apasal aku asyik pakai baju yg sama..laki bini...
baju2 yg x leh pakai.. hntr balik kg.. mana tau tetibe kurus balik...

350 tu murah kak.. masa sy cri mover kan..die tny tau..berapa kotak.berapa bilik tido (nk kire katil), umh tgkt berapa..ade tga ke ade lift kli... gitu skali...

ehh buku mmg beratkan.. kotak sy yg paling berat pon kotak buku.. ahahahah

pnsusu said...

kekda,,pas ni sakan la mengemas....
kami nak terjah nie

Chekgu Azrine said...

arghh..bestnya.. terus tension sebab tak beli rumah lgi..huhu

eyza said...

Wah.. Bestnya Kekda.. sekarang dah dok rumah baru la yer.... Bila nak buat makan2 ni..hi..hi..hi...

~LeeyanaRadhi~ said...

bl pindah baru kite sedar brg kite bnyk giler sbnrnye kan kekda..samela yana ms pindah aritu..bape kali geleng kepala entah tgk brg tambun timbun..hehehe

kekucingkatz said...

Selamat mengemas... Aku yg single pun amik masa berbulan baru hbs kemas...dah le sorang2 terkontang-kanting...penat!

chinta... said...

owahhh..kira murah la2..pasni ley calling2 kekda...

PUANSTOBERI said...

NORY :
Bes mmg bes..tp penat la sket.


MASYA :
Baca pun penat kan. Apatah lagi yg mengusungnya. Huhu

PUANSTOBERI said...

EIDA :
KAn?? Kalo tgga tu mmg caj lagi mahal lah.


ZANA :
Ye lah..sekali ngan orang skali kita amik, kalo tak pitam nak angkat. Huhu

PUANSTOBERI said...

AZI :
Oh, tokey kata murah..so, mmg murah la tu. Hihi

SKA :
Bukan dah nak duduk..mmg dah duduk time citer ni publish. HihikS :D

PUANSTOBERI said...

MIKA :
Katil derang bukak. Tp pasang kita lah. Oke lah tu kan.

SUSU :
Hihi. Su nak terjah time weekday ja kan. jadi tak dpt la nak terjah. Hihi :D

PUANSTOBERI said...

CBL :
Tu mover formal, mmg dia tanya memacam. Ni mover kengkawan, jadi angkut saja lah. Hihi

CHEKGU :
Lekas..lekas..carik rumah dan beli. Hihi. Skang ni tak buleh nak tggu2 dah..lagi lambat lagi naik reganya. Rentung.. huhu

PUANSTOBERI said...

EYZA :
Nati akak jemput yer. Sabo..sabo.. hihi

LEYANA :
Tu la pasal. Motip sgt barang byk giler.

PUANSTOBERI said...

KEKUCINGKATZ :
Tu lah. asal pindah sure brg kita byk lah. Hihi

CHINTA :
Yer, sila lah calling. Tp tatau la dpt ke tak rega itu. Huhuhu

Cik Awin said...

cantiknya umah baru dia...;)

ch@ said...

aku yg letih tgk brg mu ni kekDa. harus kita punya 4 kali ganda kekDa. kita tlg tgk je la, mmg confirm takde istilah angkat mengangkat ni.

aNgeL pUTiH said...

statement "penat wey, byk giler barang" membuatkan sy terbahak2 ketawa.. hahahaha.. siannnnnnn..