Friday, September 21, 2012

Edisi Hari Jumaat Penuh Barokah

Salam Jumaat.

Entry choc fountain tu hari terpaksa di delete. Tak sempat nak reply komen kengkawan. But then, thanks for the comment n feedback. Sapa yang ada kelapangan jemputlah datang ya. Detail ada di FB.

Entry choc fountain tu ada virus plak. Thanks to my dearest sista - Zana Adieyza. Dia yg msg katanya ada virus dr tenting.com. Aku cam rasa weird jugak sbb rasa takde url kat bloglist yg nama camtu. Seingat aku lah kan. So, aku try view. And google apa ke menda tenting.com. Bila google mmg website tu 'harm'. Ini aku kutip masa kat ofis lah ni. PC ofis tak buleh detect virus kah?? Hurm... So, nak edit balik entry choc fountain tu, tapi tak boleh. Apa lagi.. terus delete lah. Dan.... dah oke lah. 

Sebenarnya memacam dugaan terjadi lately ni instead of hati gumbira masuk rumah baru kan. Tu lah. Kengkadang, kita tak boleh buat semuanya berjalan lancar. Tapi, aku terima dengan redha. Ujian tu tanda Allah sayang kan. Allah ingat kita. Walo kadang cam dah tak tabah dah. Apsal bertimpa timpa je masalah ni kan. 

Kereta buat hal. Dah seminggu. Memula dia leaking ja. Naik temperature tetiba. Balik dari kelas time tu. Tp mujo bukan aku yg drive. Masa tu ngan MyDH sbb kiterang gi ziarah anak buah kat PPUM lepas aku balik dari kelas. Sbb tu aku redha je dgn ujian ni, sbb Allah mmg duga, tapi Dia tak la buat kita suffer. Katakan aku yg drive sengsorang. Mmg tak boleh nak bayang. Udah la jalan aku lalu nak balik tu laluan ala ala highway je. Seme pun keta lelaju. Brrr...

Then dah baiki segala. Oke la balik kampung seme kan. Tup tup, mggu ni buat hal lagi. Adoi, tepuk dahi. Itu hari pun instead of baiki yg leaking tu kita tukar camshaft la apa la. Kurang 200 je lagi utk genap 1K. Lps tu dia macam buat hal lagi. Start boleh, tp bila da drive dia cam tak tukar gear. Baiki lagi. Entah tukar apa lagi. Kena lagi. Kurang 100 je dari yg memula. So, situ da berapa. Dah 2k. Mmg rasa geram betul. Sbb cam dah leh baya downpayment keta baru. Suppose bayar pakai CC je ni. Sbb tu terasa sakit jugak sbb cash keluar gitu ja. Dan macam aku cakap kat atas tu, Allah tak la bagi ujian sampai kita suffer kan. Alhamdulillah juga lah sbb aku dah da dpt lama dah cash rebate rumah yg utk Bumi tu. Cepat juga developer ni bagi.

Dah baiki tu, hari Rabu gi kelas cam biasa (Selasa tu tak pegi sbb keta breakdown tu lah). MyDH antar. Sekali masa dia nak balik tu breakdown lagi. MyDH pun senyap jer tak msg. 3 jam la dia tggu smpai aku abis kelas. Tp sempat la dia call adiknya. Adik dia bawak keta n lps aku abis kelas antar balik dia ke rumah PJ. Dan keta kesayangan tu bermalam kat UM lah. Merasa lah dia.

Jadi, Khamis (semalam) terpaksa la EL sbb nak amik keta tu balik. Bawak pomen skali ke sana, dia check guna komputer tu apa yg rosak, then dia drive keta tu ke workshop. Pepandai la cemna dia drive kan. Pomen katanya.

Taktau la keta ni merajuk ke apa tp mmg da smpai masa la kut. Bulan 1 thn dpn, genap 8 tahun dia berkhidmat utk aku. Selama masa tu mmg dia tak buat pangai gegila. Ini ja. Bos, kengkawan seme kata suh "tukar no. plate" amboi.amboi.amboi. Baru "tukar alamat" takkan nak tukar no plate jugak kan. Kang ada yg kunyah sesket Kitchen Kabinet kat dapo tu buat dinner. Haha.

Lps tu kat rumah pun, byk nau menda yg tak 'sempurna' lagi. Washing machine buat hal. Dgn hose yg rosak la apa la. Heh! Langsir pun tak pasang lagi. Astro buat hal, dah dtg lepas tu elok dia balik pulak dgn alasan besi nak extend piring tu tak bawak. Heh! Dan tak memasal aku terpaksa call Astro dan mengamuk2. 

Tapi, apa pun, Insyaallah, besok semuanya akan berada dalam keadaan teratur untuk menyambut kedatangan kengkawan. Tapi kalo napak masih berselerak tu, ada terkurang here n there pepaham je lah kan. Huhu.
Datang tau....

credit : here

11 comments:

Sue-Rya Qistina said...

setiap dugaan dan ujian tu pasti ada hikmahnya. kena bnyk bersabar je la.

saya pulak, mase baru pakai persona last year, baru pakai 3-4 bln, kena langgar ngan org. selang sebulan pastu org calarkan kereta. sedih sgt dgn ujian tu sbb nk simen n cat bkn murah. dekat 2k gak abis. huhuhu

Phat said...

sabor kak sabor..ada hikmah nya tu

Chekgu Azrine said...

dugaan tu stoberi..diharap bertabah ye..apa2 pun tahniah dan good luck jd murid balik..hehe

C.I.N.T.A said...

insyallah saya datang, saya ni pun kete proton saga tu udah takleh start sebabnya bateri kong, merajuk sudah sebab dah lama tinggal dia begitu aje

AyangAizul said...

keter kalo dah smpai masa dia mmg cmtulah. dah merasa dulu masa keter lama. mmg dah msuk 7-8 thun lps satu, satu dia wat hal.
bak kata pomen peribadi ku itu.. alangkan org bila dah tua sakit2, sama la keter pun

tq jemput yer... aizul ada ckp smlm. insyaallah la kalo smpat sbb dia hr sbtu mmg keje smpai ke ptg.

cikbedahlaser said...

nti baru baca..komen dulu..
trima kasih jemput.. mmg nk g sangat.. tp ade hal... klu x de housewarming pon leh dtg umah usha2 kan?? ke tak leh?

::EIDA:: said...

Yeahhh ! Ida datang ! Ida datang ! Nak makan banyakkk banyakkk... Nak tangkap gambar banyakkk banyak... HAHA

cikbedahlaser said...

ala jgn r gitu..
pg sok ade pengagihan sticker...
pastu nk gmelaka.. uhuhuhuhuh
jgn r camtuuuuuu

Masya said...

sabar jerlah kekdaaa.. kereta sy pun baru² buat peragai jugak.. payah nak start ermm.. lps proton bg minyak ape ntah campur kat minyak petrol dah okk sikit...

Zana Adieyza said...

setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya kan...

soory kekda sebab x dpt hadir jamuan tu.. nak sgt2 pergi tapi keadaan encik adiey x mengizinkan.. nnti bila dia dah sihat kitaorang pergi sana eh..

PUANSTOBERI said...

SUE :
Tu lah tu.. Allah uji apa yg termampu dek hambaNya..jadi sabar.. :)

PHAT :
Sabo je la kan :)