Thursday, February 11, 2010

~Mansion di atas kayangan: Permulaan~

Sharing is Caring.
Jadi entry ini utk berkongsi2 info dgn sesapa yg memerlukan.

Cemana nak mula yer. Rasa mcm byk je idea, tup2 blank.
Ok, kita try.

Ini kira mcm episod permulaan lah.
Tp sblm tu, aku nak pesan, sapa nak beli "mansion", sila lah beli. Nekad je. Nak pikir tak cukup duit, smpai bebila pun akan rasa tak cukup. Ok, mmg la bukan sng mcm nak beli ikan sardin kat pasar tu kan, tp ini aset yg mana semakin lama semakin tinggi nilainya [itupun kalo lokasi yg dipilih adalah bertepatan lah]. Lagi satu makin berumur kita makin tinggi lah cost insurans nyer. Jadi suma tu kena amik kira.

Tp dalam nak beli tu kena lah amik kira lokasi [bagi aku, aku amik kira jarak dgn tempat keja, dan dkt dgn tpt2 aku slalu berlibur. Huhu] Mebi sbb aku da smpai KL ni aku trus duk kat tpt yg sgt sgt dkt dgn tpt keja, sgt sgt dkt dgn tpt berlibur makanya aku pun telah menetapkan std ISO sebegitu rupa. Tp mungkin org lain dia akan pilih tpt yg tak crowded jauh pun takpe. Tp kalo nak ttpkan tpt tak jem kalo nak carik umah kat KL ni takkan ada la kan. Yg penting survey. Lepas tu nak pikir umah takde tanah ke, umah atas tanah ke, umah 2 tingkat ke banglo ke dan apa2 lah. Mcm aku, aku tak kesah suma tu as long umah tu dkt std ISO aku tu. Hoho.

Lepas tu pikir jugak nak umah baru atau umah 2nd [beli atas tgn] atau umah lelong. Kalo umah baru, prosedur mungkin tak leceh. Tp kalo umah 2nd mmg byk sket la ding dong ding dong dia. Lepas tu plak kalo umah 2nd ni kena tgk yg dijual oleh agen atau tuan rumah sendiri. Kalo nak sng trus beli dari tuan umah je lah sbb biasa agen ni dia nak cash dlm 20% dari rega umah. Kalo umah lelong lagi la byk step dia. Lepas tu kalo nak buat loan, kena pilih la nak buat loan MOF atau bank. If ko keja gomen, sure lah elok amik loan MOF. Gunakan kemudahan yg ada. Then utk org keja swasta leh la buat advance dgn keluarkan duit KWSP. Juga gunakan kemudahan yg ada. Pastu smbg lah dgn loan bank.

Aku dulu dpt "mansion" ni secara tak langsung je. Aku anta bos aku balik umah kat Tmn Koperasi Polis sanun, ternapak banner iklan umah ni. Esuknya aku search internet then terjumpa. [utk umah baru naik biasanya mmg takde iklan2 kat internet ke, paper pun jarang2 ada tmbhn kalo kawasan tu 'hot' nyer kawasan]. Rupanya umah ni da ada 3 blok yg da siap. Kiranya aku trus survey dan dpt tgk keadaan dlm umah tu sbb aku da appoinment ngan agen yg nak jual umah [blok yg da siap] tu. Tpt pun ok dah. Masih menepati std ISO aku. Kawasan melayu. So, trus ke developer office. Jadi kat situ lah bermula.



Tp idak la aku membuat keputusan trus. Dkt sebulan gak la sblm memutuskan yg aku nak beli. Ingat sng ke. Tp agen pemaju yg jual umah ni slalu msg2, so, trus la book. Letak 1k as booking deposit. Ada 2 buah yg dia offer. Satu tu selain dpt diskaun bumi, dpt jugak lagi diskaun 3k sbb view ngadap bukit. Tingkat 1 [ha..kalo nak beli mansion tinggi2 ni mmg kena beli jugak la view nih]. Then satu lagi ada diskaun bumi je sbb KLCC n pool view. So, aku amik yg nih. Hehe. Floor yg aku amik ni floor yg cina takut nak beli. Angka tingkat tu pun takde. Dia trus je langkau ke no berikutnya. Hehe. Tkpe, aku rasa floor ni ramai melayu. Hehe.

So, bila da booking bermakna da terikat lah dgn perjanjian. Sign suma2 then nati dia akan call utk amik agreement. Dlm masa tu kalo kita intend nak amik loan MOF, kita kena dptkan surat pengesahan dari majikan [amik kat HR lah] bhwa kita keja kat situ then anta la ke developer. Utk loan bank, aku tak berapa pasti. Mungkin carik bank mana kita nak buat loan lah.

Ok. Itu kita pre-phase utk agreement lah. So, kiranya bila da book, kita kena tentukan lah kita nyer pembiayaan.

So, nati aku akan cerita phase seterusnya. Kang kalo sekali harung, pening lak nak membacanya.

PnStoberi : berdoa semoga semuanya berjalan lancar

7 comments:

Riena said...

kak rynn mau beli rumah yaaa?
eheheheh

ejaa said...

semoga hajat akak nk beli rumah sendiri tercapai=)

mesti best bila da ada umah sendiri:)

ejaa said...

err.akak nak g penang ek cny ni??
hihi saya bukan orang penang.
saya orng perak.so x tau sangat tempat2 yang best ni.
Tp kalo cny mst xde kedai bukak pun.huhuhu.
n penang myb g pantai la best kot.
kat belah pulau:)
seberang pn ok gak:D

PUANSTOBERI said...

RIENA :
hehe. Insyallah. Ada rezeki nati, akak buat housewarming leh la dtg. Jauh lagi. nun thn 2012 sok baru siap. Kalo nak mandi pool bleh la. Hehe.

EJAA : Amin..nati leh la dtg umah yer. Eh. Ejaa org Perak. Ow..ow.. kita senegeri lah. Ha.. cpt2 emel akak, ejaa perak kat ner. Akak balik Perak CNY nih (Penang tatau nak pi ke tak..lum decide sbb cuti kan mesti kedai byk ttp)

cikCha said...

tetibe teringin sgt nak jln2 umah dia nanti...eheheh

Che Sue said...

hoyeaah! dah start dah blog hal mansion..! aku baru tergedix menggoogle projek2 perumahan baru..tapi tu aa duk jauh ni payoh la..nk harap orang pun takley gak..dah aa limit loan gred aku tak seberapa..terhad pilihan dihati..

PUANSTOBERI said...

SHAH,
tkpe ko ada lebey kuang 2thn lagik utk menghilangkan rasa malu ko utk bertemu aku. hehe.

SUE,
yup..akan di blog kan secara satu persatu. Aku rasa aku nak blog kan pasal komen ko tu. Hehe.