Friday, February 12, 2010

~Mansion di atas kayangan : Am~

Ok. Ini takde apa pun. Ia berkaitan dgn mansion tp ini adalah am kerana bkn utk mansion aku je nih. Saja nak jawab soklan my dear fren yg jauh di Algeria sanun.

Che Sue
said...
hoyeaah! dah start dah blog hal mansion..! aku baru tergedix menggoogle projek2 perumahan baru..tapi tu aa duk jauh ni payoh la..nk harap orang pun takley gak..dah aa limit loan gred aku tak seberapa..terhad pilihan dihati..
Sue,
Aku nak jwb komen ko kat ruangan komen je, tp mcm pjg je nak reply so better aku tulis sini je. Biasa projek perumahan baru ni ssh nak gugel. Kadang derang tak letak pun dlm web. So, kena depends kat banner/bunting kat tetepi jalan tu je kan.

So, ko bleh mintak tolong adik ko tgk ke, kawan ko tgk ke. Skang ko bajet nak umah area mana? And nak umah style apa. Kalo area KL leh la aku riki2. Kut ada bunting2 tergantung tu aku bagi la ko contact no. Tp yg payah sbb ko tkleh la tgk showroom umah tu.

Satu lagi mebi leh tgk kat MAPEX (ok, ini mungkin tak seswai utk ko yg jauh nun di perantauan). MAPEX kat KL ni ada 2kali sethn. Tp, tak semua developer participate. Cam developer aku tak masuk pun. Kebanyakan developer masuk MAPEX ni yg buat projek umah jauh2 nun. Yg jenis2 org tak pasan. Contoh : Bandar Tasik Puteri Rawang.
Tp kalo ko nak mudah tgk online ni, umah second je la. Umah org nak jual. Tp rata2 umah yg diiklan ni, da dijual oleh agen. Kalo guna agen kena byr se gedebuk 10% ke derang [tp aku rasa ko no hal kut..kan da simpan duit berkepuk kat sanun. Hehe].

Atau boleh guna kawan2 ke sedara mara ke riki kut2 ada org nak jual rumah. Beli secara direct dr tuan umah lagi senang. Tk perlu la byr se gedebuk camtu kan.
Ok, pasal limit loan. Aku lum citer pasal loan ni kan. Loan tu tak pakai limit ikut gred. Dia ikut gaji. So, kalo ikut gaji aku rasa ko nyer limit sama aku sbb ko pun da naik gred skang kan. So, sama (ke ko nak beli umah lebih 250k). Hehe. Tkpe, utk aset pertama ni beli yg sedang2 sudah. Tp kena la beli kat tpt yg ada potensi utk naik. Kalo tak..tak leh la harap sgt kan. Kalo aset ada potensi, beli yg murah pun nati 10thn lagi reganya jd berganda, so that time, kita leh jual umah tu, settle kan all loan wif MOF then beli umah baru (ini aku tatau samada dia jadi 2nd loan or balik ke loan pertama).
[Pasal prosedur loan aku akan citer lebih lanjut nati].
Owh. ada satu blog ni. Tp aku lupa da alamat dia. Ada kat cik ceri aku kat umah tu. Nati aku tempek sini dia nyer www tu. Hehe. Dia byk la bagi mcm advise nak beli umah, dia tulis umah mana baru naik (ke ko da bc blog tu).
So, skang ok tak?? Ko nak mintak tolong aku carik2 kan buleh je. Tp tu lah..takat2 area KL ni jelah. Kalo ada banner ke apa ke aku let u know. Tp area KL ni ngan loan kita tu, utk umah baru mmg thp apmt or high-rise apmt je lah. Nak umah ada tanah, mmg tak dapek. Itu mmg aku kompem bebeno tu.
Kena nekad je. Sbb kang lagi lambat lagi la ber dekad nak ngabihkan bayo nyer. Pehtu makin naik plak insurans nyer. Aku nyer insurans je da dkt 10k tambahan. Tp apa nak buat, lmbt buat keputusan.
Apa pun aku doakan terbaik utk ko. Moga dipermudahkan. Takde rezeki kita utk yg satu itu, mungkin ada rezeki ini. Hehe.
PnStoberi : sharing is caring

2 comments:

Diarihatiku1976 said...

wah dah beli umah ekk.. bagus2.. kalau nak beli umah lagi.. kat kajang ni pun byk projek tgh membangun..

PUANSTOBERI said...

DIARIHATIKU,

Insyallah..kalo tkde apa2 halangan, dpt la duk umah sndiri.

Ha, tu che sue..ko prefer tak area Kajang. If aku, mmg not in my list belah2 situ. Aku fobia jem dan liat nak bgn pepagi buta nih. Hoho.