Friday, February 26, 2010

~PnStoberi dan HKK 2010~

Hari ni baru berkesempatan nak round2 kat booth tu.
Tu nati nxt week kalo da kena duty jadi lawatan memandu berpandu, mmg nak termuntah la pusing2 ekspo nih.
Tp kena gak pusing secara personal. Sbb kalo dah bwk grup lawatan takkan ko sesibuk nak membeli pulak. Org nak beli ko pun sibuk sama. Not gud. Not gud. Tidak ber protokol tu yer namanya anak2.
Mmg hehari la kami ke opis. Memasing da ada tugas kan.Tkpe lah. Sethn sekali je pun.
Ari ni cuti Maulidur Rasul. Pagi tu mcm tak ramai. After solat Jumaat tu da ramai.
Aku pun menyibuk sama kat org ramai2 tu.

Rasa mcm berazam takmo beli batik2 suma..tp..aku rasa mcm coi je.
Tu pun td udah suruh satu kedai feberet aku simpan satu baju. Jubah batik jenis kain crepe. [perlu ke aku citer jenis cemana kain crepe nih??]. Susah gak sbb kena tunjuk baru tau jenis2 kain ni.
Ok, sepintas lalu ek. Biasa batik original ni dibuat dgn 3 jenis kain which jacquard, crepe n ciffon. Owh, cotton pun ada.
Jacquard tu yg korang sebut sutera tu la. Itu la kain paling reasonable dlm jenis batik ni. Kira paling mampu beli lah. Tp kalo kat luar tu yg hok tiruan nyer tu kan, derang da buat kat kain satin, udah napak lebih kurang. Tp kami2 tau la mana hok tiruan mana tidak yer.
Then crepe. Crepe ni senang nak iron. Aku paling sker crepe tp rega mcm melampau la. Kain pasang dia pun rata2 RM200 ke atas.
Then satu lagi chiffon. Chiffon ni mcm crepe tp dia nipis which ko kena wat lining or pakai dgn inner. AKu tk berapa berkenan yg ni sbb dia mcm ikut bentuk badan. Org kurus tak sesuai pakai, gemuk pun tak sesuai gak. Sedang2 je sesuai. Aku ada 3,4 pasang la gak ciffon nih. Tp ada satu tu langsung aku tak pakai dah. Yg cotton tu rasa korang pun tau kan. Tp cotton ni blause buleh la. Aku pun byk gak blouse cotton ni. Ate' katanya nak pakei ari Khamis. Buleh pakai dgn kain.

So, jubah tu da dpt rega staff la. [hehe.tentah mmg rega tu dia jual ngan org lain. hehe. rasa tidak lah. Da biasa aku ngan kedai ni. Retu utk hantaran kawen hok black n white sepasang ngan my dear tu pun aku beli dr kedai dia]. Lepas tu berkenan hok kain pasang crepe. Santekkk..rega tu la. 200++. Huk huk..nak beli tp tingat umah di atas kayangan aku tu. Kata nak simpan duit. Tp d other side of my heart kata "ala, apa susah..kad kredit ada..beli je..beli je..beli je.." Wa..menangis camni. Cemana nih??? Nati nak beli utk mak lagi, MIL lagik. Tskk..menangis lagik. Last year pun dlm 800++ aku perabis tuk ari kraf nih. Gilerrrrrrzsss!!!

Abg cik aku slalu gak kirim beli kemeja. Da byk da batik dia. Sronok dia pakai gi ngajar sbb dia kata batik dia la paling lawa kat sekolah tu. Hehe. Ye lah..org lain tentu la byk pakai batik tipu tu je. Dia beli batik ori, tentu2 je lawa design dia.

Kali ni dia nak batik 1 Malaysia tu. Batik 1 Malaysia ni xklusif sket. Ada jual kat anak sykt kami je iaitu Karyaneka. Aku pun tatau la rega utk lengan pjg. Tp yg lengan pendek, kain cotton rega dia Rm30. Tatau la tu rega staff ke apa ke. Tp kalo beli kat Karyaneka mmg kami staff dpt 20% diskaun. Huhu. Tp aku ada baca, org caci maki design batik 1 mesia nih. Buruk katanya. Haha. Tkpe la..tu derang yg tak sker. Tp ok je. Tu abg aku pun nak. Lagi dia kata "abg nak la..org lain blum ada. Nak lain dari yg lain" Owh ye, design ni mmg design dari designer kraf lah. Tu aku mcm terasa ati je org caci maki design nih. Rasa nak je suruh derang lak yg buat design nyer.

Tak kesah la 1 mesia ke 1 apa ke kan..yg nyatanya cemana aku nak menahan diri dari tak nak membeli ni. Duhh..!! so, ada sesapa nak kirim beli batik. Sapa nak sila msg je aku. State la bajet berapa dan nak kaler apa. Aku da dpt kiriman beli batik pasang, kaftan batik. Sapa nak lagi, sila msg okeh. Aku sker je. At least, da pilih2 korang punya, terlepas la ingatan nak beli batik sendiri. Iyo la sesangat tu kann...hemmmm....

PuanStoberi : Masih kurang reti memakai kain batik sarung. Hehe

4 comments:

cikCha said...

thanks for da tips...
org buta IT tp aku ni 'buta batik' rupa nyer...hohoho

PUANSTOBERI said...

hehe..tkpe la. aku pun sebab keja sini la br tau jenis2 tu suma

Srikandi_Biru said...

hi there,
saya nak beli batik 1Malaysia utk lelaki dan wanita. saya kt Sarawak, mcm mana nak dptkan, bcoz u kata hya dijual di Karyaneka..

dayang

PUANSTOBERI said...

Hai Dayang,
sy rasa skang stok da takde. But then takpe..cuba u call trus Karyaneka 03-21642987.