Tuesday, February 16, 2010

~Pnstoberi masa sorang2~

Memang terhapa2 tajuk tu. Tah. Lantak lah situ. Lately ni mcm tak reti je nak buat tajuk.

Ini tingat masa dlm keta on d way nak balik KL td.
Pulak tu ditambah dgn citer2 yg aku baca kat porem cari dot net tu [aku sker baca tang citer2 kat board Misteri tu].
Tingat menda2 yg aku rasa aku mcm berani buat.
Dulu aku kan independent women. Cewah..indie la sgt kan [indie band?? kump. Hujan?? apsal bila igt indie tingat kump. Hujan. Tak soka ah kump. Hujan tu].

Ada byk citer yg aku pikir skang rasa mcm tak sangka aku mcm tu.

Citer pertama masa aku wat dip. Sem berapa tah masa tu. Tp nak cuti sem lah. Cuti sem yg pjg tu. Aku boleh balik gamble tak beli tiket. Memang la giler time tu. Aku pun tatau la pasal aku kompiden aku leh dpt tiket. Tk silap aku masa tu cuti 1 Mei. Lepas tu smpai pekan A.Gajah bas gi KL da takde [aku mmg biasa balik Ipoh, naik kat KL]. Haa..gabra!gabra! Then berpikir dgn cpt utk amik bas kat Bdr Melaka. Cdg nak direct Ipoh tp takde gak. Ada pun malam. Balik KL pun da penuh. Gabra lagi sekali. Pastu pikir utk amik bas ke Seremban. Ha. Giler jugak lah. Ok. Dpt ke Seremban. Da smpai Seremban, sekali lagi gabra sbb tkde bas ke Ipoh. Ada pun ptg2. Tp ke KL aku tak ingat. Ada kut. Entah. Aku ingat nak naik komuter je. Tk jd poblem la sbb aku tau kat mana stesen komuter suma. Tp kan ttiba datang sorang akak tu. Kami berbual2 then dia antar aku pi stesen komuter. Siap tolong bawak kan beg aku lagik. Akak tu mmg baik. Tk silap dia org Johor. Aku ada amik no. tipon dia tp da ilang entah kemana. Buat akak tu, aku ucapkan trima kasih. Gamaknya dia sian tgk aku dgn beg berbondong2 [tau lah..balik ujung sem kan], da la badan kecik je [ok, berat masa tu adalah kurang 10kilo dr skang]. So, dlm komuter call bf [ketika itu- yg keja piza], konon nak suh dia tggu kat Pudu. Tp dia tk dpt nak dtg sbb dia keja. Tskkk.. smpai kat KL beli tiket ke Ipoh. Tiket kalo tak silap aku dlm kul 5. Aku amik je. Aku pun ttau pasal apa aku takmo gi umah abg aku kat KL tu. Smpai Ipoh da malam. Ayah aku dtg jemput. Sian tau ayah sbb dia mmg tak buleh nak drive malam, so dia bwk kazen aku. Owh..ttiba tingat arwah ayah. Tskkk.. giler aku ni masa tu. Tp kalo pikir balik aku mcm tak caya aku buat camtu.
Persoalannya kenapa aku tak beli tiket awal2 dan kenapa aku takmo gi umah abg aku.

So, perkara ke2 yg aku rasa mcm bukan aku yg buat adalah lepas abis belaja. Masa nak daftar keja kat opis aku ni ler. Utk kali pertama [haha. mmg ada 2 kali daftar sbb opis aku ni leh plak yg pertama dia extendkan tarikh daftar..tp masa tu aku da ter datang KL]. Aku buat giler pi Penang dulu. Sbb bf aku [ketika itu-yg duk Penang] nak antar aku sesama. Tp dia nak aku ke Penang dulu. Ngok ah aku ni. Udah la parents aku tatau. Kalo la jadi apa2 masa tu. Huh! Nauzubillah.
Persoalannya- motip aku nak ke Penang dulu??

Lagi sekali adalah masa da keja. Da dibelikan keta masa tu. Dan boleh dikatakan hampir ttiap mggu ber dating ngan bf [ketika itu-yg duk N9]. Dia turun KL naik bas dan balik aku antar kat Seremban. Sila percaya yg aku antar dia balik dlm kul 11 lebey dan balik semula ke KL, smpai da tgh malam. Bwk keta lelaju, sengsorang plak tu. Hoi! Hoi! Hoi ya Hoi! Aku mmg mcm tak pcaya. Dlm 20-30minit aku bawak dari tol Sban smpai tol Sg Besi. Ha..ini pun sama. Kalo la bersepah incik Atoz tetengah jalan tu mmg takde hampun nyer. Kalo keta elok pun mau ayah aku tarik balik keta tu. Udah la keta baru masa tu. Baru 2,3 bulan. Nauzubillah. Kalo pikir masa skang ni sure aku rasa takkan berani.
Persoalannya - tak terpikir menda negatip kah semasa itu?

Tp kalo disimpulkan dari ketiga2 citer kat atas tu aku jd berani sbb apa?? Ye..sbb word "bf" kan.

Ok, tkde la sbb bf je aku jd "berani". Ada gak pasal family aku jadi berani. Contoh mcm aku antar parents n abg aku ke KLIA masa derang nak gi umrah. 1st time tu aku drive ke KLIA. Ok je masuk paking, paking keta. Ini ok la sbb parents n abg aku ada lagik. Masa nak balik tu. Selamba je aku sorang2 bayar paking, gi kat paking, turun balik dan elok je masuk hway. Tkde sesat2 barat pun. Cuba kalo skang ni. Nak bayar paking kat mana pun aku rasa mcm tak reti. Mcm takut je rasa kalo sengsorang. Tetambah bila aku bc citer2 misteri kat porem cari dot net tu. Itu la..org da kata kalo kita tatau, jd tak takut. Tp kalo da tau, memacam la pikir kan.
Persoalannya - cuba pi skang..buleh ke tak??

Lepas tu dulu masa blum kawen, aku leh je zoom ke sana, zoom ke sini, tkde pun rasa tak kompiden. Mcm masa nak gi lawat akak Juwita kat spital Ampang Puteri tu. Aku tak penah pegi area situ. Tp selamba je aku pegi. Then smpai, tp bila nak balik tersalah masuk hampir nak pegi bukit Belacan. Hoho. Aku tau aku sesat bila aku tak napak KLCC. Landmark nak balik umah aku adalah KLCC, so kalo tak napak KLCC aku tau aku da sesat. Ini pun masa ni baru dpt keta. So, tk berapa mahir jalan KL. Tp kalo suh skang, rasa buleh tak??? Boleh je kalo terpaksa..kalo tak buleh paksa la incik my dear antar kan. Hik hik.

Dan mcm tak percaya bila dlm 4 thn, setiap bulan aku drive berulang alik balik kg. Kadang ada gak subuh2 aku kuar dr kg sbb nak masuk opis trus [mmg la lmbt tp dgn izin lah]. Alhamdulillah, syukur sgt pada Tuhan, sepanjang2 tu tiada kejadian buruk berlaku.

*gambar hiasan,tiada kaitan dgn citer.
Eh. Ada. Dia adalah kesayangan hamba yg menjadi
peneman hamba sehingga ke akhir hayat*

Tp aku rasa bila kita sorang dan terpaksa mmg kita boleh lakukan. Tp bila da ada org utk kita 'sandarkan', makanya ....******plinggg ***** kita ttiba jadi mcm takut..tak reti. Skang ni nak drive ke Sogo pun mcm tak kompiden je. Awwww....sila jangan menyampah..hik hik.

So, korang..jum la citer kan korang nyer citer plak yg korang leh kategori kan sebagai "tak sangka buleh buat menda tu tp da buat". Nak tau jugak. Kut2 ada perkara yg da melanggar peraturan "ibu bapa". Hehe.


*Gmbr hiasan jugak.
Eh. Sapa aje le melambai tu. Anak buah aku la tu.
Owh kelihatan juga keta mini ku yg slalu dijadikan mangsa.
Apa pun aku tatap love him eh... her kut. 4 eva! my dear 9763.

PnStoberi : Ari tu karoke nyanyi lagi Sandarkan pada kenangan.

5 comments:

cikCha said...

siapa kata manusia x bleh berubah...ahahha

PUANSTOBERI said...

sedangkan pantai lagi berubah, ini kan pula kita manusia. wakakkakak... berseloka pulak hamba hari ini. agagagaga :P

ejaa said...

ejaa x sabar nak drive kete.HIHI :p

PUANSTOBERI said...

Dulu kak reen pun camtu, blum ada keta rasa tk sabar nak ada keta sndiri, bila da ada..mcm bosan sgt nak bwk keta pehtu skang da ada incik my dear lagi la maleh nak pegang stereng [kengkadang rasa gigil je nak pegang stereng..wakakka]

cikCha said...

ida,wugi ar mcm tuu...nnti kalo nak lari dr umah susah laa...wakakakak