Monday, April 27, 2009

~rOjAK~

Cam sedap je makanan yg jd tajuk kat atas tu
rojak mee,rojak buah..

Tp bukan nak citer pasal rojak.
Lps ni kalo aku tatau nak buh tajuk apa kat entry aku, aku buh jer tajuk rojak. Jd nati buleh citer memcm.
Kali ni memcm la aku nak citer ni.
Time lunch..aku tak mkn lagi.Masih kenyang.Td makan meting ada makan mee maka jadi lah MEE EATING. Hua hua hua..meting makan, meting makan. Pehapa tah.Makin gumuk la aku. Tp aku tak mkn bekpas jd tak kesah sgt la makan mee masa meting tu.
Skang opis aku tgh intebiu utk jawatan 41. E41 ke N41 ke tah. Yg penting aku tak mintak. Lalalalala (saja bebuat gumbira). Aku rasa iklan jawatan ni masa aku sibuk2 tgh nak kawen dan berhanimun. Tp kalo aku tak sibuk pun aku tak mintak aku rasa. Sbb sblm tu dh ada iklan jawatan kosong..pun aku tak mintak.Tp masa tu intebiu tak dipanggil2. La ni dh panggil la kut. Ada je yg tanya apsal aku tak mintak. Entah! Takde jawapan (aku ada jawapan..tp hnya utk aku shj) Tp utk tatapan org yg baca blog ni aku buleh bagi jawapan..jawapan kenapa aku tak mintak 41 ni adalah kerana aku mmg malas! Mintak pun bukan dpt. Dr aku nangis2 cam dulu yg mana suma org target aku dpt lepas tu tak dpt baik tak payah. Susah kalo bos kita pun tak suka kita nak dpt..mmg tak ditolongnya..jd utk itu..aku dh berjanji pd diri aku selagi "manusia" itu disitu, aku takkan apply..biarlah..tp..kat jbtn2 lain aku mintak. Biar "manusia" itu napak aku taknak keja di sini. Tp aku rasa ada dia kesah ke..mampuih mmg dia tak kesah..dan tak akan kesah sbb aku bukan 'superpoke' dia. Hua Hua Hua. Sapa main fesbuk tau la mendalah superpoke nih. Lagipun..dgn pangai aku yg mcm memain ni layak ke nak ke 41 tu.
Tah..sayang je degree aku. Kalo tau dulu trus keja pun tak pe..at least lama sket aku balas pengorbanan arwah aku. Kalo pikir bab ni mmg aku sedey..sgt..sgt..aku dh buat yg terbaik ms belajar dulu utk dapatkan result yg terbaik..tp..mmg bukan rezeki aku. Dah..dah..mcm tak kuat iman lak puanstoberi nih.. Dah..dah..bukan rezeki tu. (walo kdg aku rs..naper aku tak mcm org lain yg sng je memperolehi rezeki yg baik..mmg rezeki aku dari dulu lagi ala kadar je. Org ke gred 41 aku 27, org lain dpt asben keja bes2..aku dpt yg biasa2 je) stop!..lagi lama aku menceceh ni lagi napak mcm aku tak bersyukur. Cukup! Pandang org yg tgh menunggu utk di intebiu tu..nasib aku kan lg baik dr mereka yg mana aku sdg duduk di post yg ttp..dpt gaji setiap bulan..masih buleh memblog. Juga pandang org yg dh mula di retrench (tingat Zirah yg dh nak due bulan dpn yg pening pasal asben dia dh kena benti keja bulan 9 nati..ha..cemna tu)
Kita kena ingat..Tuhan Maha Adil..mmg sekejap kita di bawah..tp nati akan dibagi nyer kita kembali ke atas (errr...sker kat bawah..rileks je..upssss..terlebey sudaaa :D )
Smlm call mak..mak tnya aku pi mana lama tak call..eh..lama ke tak call..aku rs ptg Rabu tu aku ada call..tah..mak aku kata minggu lps aku call.Owh..ini bermakna aku kena slalu call mak sbb mak menantikan panggilanku.Berdosa aku kalo buat mak tertunggu2 panggilan ku. Skang ni kalo balik kg jrg sembang2 ngan mak..tp kat tipon slalu sembang2. Gitau mak aku dh gumuk lah, gitau org opis slalu tnya bila aku nak mengandung lah.Suma lah citer smpai citer masak kari pun gitau gak. Huhu..
Wiken retu lepak umah je. Tp mlm minggu tu berkunjung ke JJ AU2 tu. Pi beli stok sket (bln ni tak perlu beli stok bebyk..beras je abis dh) Lps tu pi jln2 pasar mlm situ. Tk byk makanan sgt situ, byk kain2, jual tudung adalah. Saja..cuci2 mata.
Kalo tak nak pi pavilion (?) Hua hua hua. Mau beli la apa yg aku dh jatuh chenta tu. My dear pun dh setuju nak top up stlh aku pujuk2 dia. Hua hua hua. Aku bg alasan "menggigil bdn ni kalo tak dpt" buleh ke camtu? Hua hua hua. Aku sajer je sebenarnya. Tgk2 dia setuju nak top up. Sabtu ptg nak pegi..tp mls lak nak kuar..Ahad..lagi malas. Dh melepak je kat umah sedari pagi langsung malas. Jadinya..tatau la bila nak beli bag tu. Tk beli pun takpe..buleh jimat duit.beli menda lain.
Wiken tu aku abiskan masa baca novel yg aku beli masa pesta buku tu. satu novel dh abis-Rahsia Hati Sofea.La ni tgh bc - Panggil Aku Dahlia. Nati ek aku buat komentar aku pasal buku2 ni.
Aku kan meluat tul (eh..ttiba meluat). Meluat bila org ingat aku as a wife kena stuck je mcm belangkas tu ngan husband aku. Tau la aku se opis..dn tak semestinya aku harus melekat ngan laki aku. Please hokeh.Please sesgt. Ko mohon..aku bkn jenis menempek kat laki aku 24-7. Kadang2 dia pun perlukan "ruang" dia. Aku pun perlu "ruang aku. Aku kalo smpai opis naik lif, smpai kat tpt...tiba masanya dia as a staff kat dept dia n aku as a staff kat unit aku (kecuali la aku ada hal2 urgent..terpaksa la menggunakan khidmat dia utk menyegerakan apa2 hal berkaitan..tu pun kdg2..bukan slalu okeh) Aku tak penah pun lunch ke bekpas ke kat kafe opis nih. Serius! Semenjak kitaorg kawan smpai la kawen nih. Ms kawan tu mebi la malas nak napak kat mata2 kak naps tu. Tp dh kawen ni pun mls la camtu. Satu hal sbb kak naps tu nati mula lah menceceh bukan2 kata tanak berenggang la apa la. Satu sbb mcm aku kata tu la..aku dn dia perlukan "ruang" sendiri kat opis nih. Dia pun kalo ajak lunch kat luar sama pun dia keberatan. Mmg memerlukan aku pujuk dan rajuk baru lah dia nak. Bukan per..kitaorg dh sesama sepakat takmo la napak "intim" sgt even kitaorg seopis.
So citernya tadi la ms aku beli lunch kat kafe. Aku tggu member aku kat pintu luar kafe. Dok jap kat kerusi. Dtg la sorang mamat ni. Aku senyum.
Dia tegur "tunggu sapa?"
Aku jwb "tu tunggu org kat dlm"
Dia tanya lagi "sapa?? Lan?"
Aku jwb "ish..takde mananya..ingat aku ni jenis berkepit je ke dgn dia"
Kesimpulannya aku menyampah! Tah pehapa tah. Lelaki tu pun bini nya kat opis ni. Ce aku tnya dia camtu..apa jwpn dia. Tp aku tak penah la kak naps kan org tnya soklan camtu. Tah pehapa tah. Ingat aku ni asik dgn laki aku je ke.
Kat opis aku ni ramai ekceli yg kawen seopis. Dan ada yg dh senior2 pun. Dan aku tak penah la tgk derang tu berkepit je dgn laki derang (kecuali ada satu ni..tp..derang tu pun dh pindah cwgn).
Dah..nak pindah jabatan lain lah!
pnstoberi : mmg tpt isteri di sisi suami...

12 comments:

MY HEART said...

Sedap.. ahaks. Tukau2 link nak???

puanstoberi said...

huhu..nak tukau2 link ek..buleh..buleh..nati sy add link awak eh :)

Che Sue said...

weh zirah nk due? dia ngandung bila?? aku tetinggal bas! laki dia kena retrench ka? tu aa bila ekonomi gawat, sure kilang paling cepat terasa kan..abang aku ngan akak ipar aku pun senasib..sib baik abg aku dpt stay, if not, apo nk kasi makan anak!

puanstoberi said...

chesue::> a'ah zirah nak due dlm bln dpn.laki dia might b kena retrench..itu dr dia citer la. tu la..kita yg dok gomen ni tak terasa apa2 la..masih buleh terasa nak menggigil kalo tak dpt beli apa nak..buat nyer gomen pun effect mau nyer laki aku lak gigil kan aku. hua hua hua :P

BHMB said...

reen...ita pun seofis ngan hubby..dia tgkat 11..ita tgkat 13..tp dr time berkwn, kitorg lunch n bfas sama2..time keje..kitorg keje la..tp nk antar brg ke apa..mmg selamba tenuk je turun tmpat dia..pastu blah..tu blum kira lg kalau ganjak je sket dr tmpat..kitorg bersms..kt ofis lak..sepnjg time keje..ktorg kt ofis ni ada lak internal chatting..hehe..pendek kata..sntiasa berapded diri masing2..tp kalau kata ada hal nk kuar ngan kekwn ke..dia x halang/larang la..mcm dia pun..setiap selasa n khamis ada g main pgpong kt gym ngan kekwn,ita pun x kisah..pandai2 la bwk diri..cuma ita ngaku..kitorg blangkas..dh ler mkn sama2..pastu..pakai bj pun sedondon..kekdg ada gak yg usik..korg ni kt umah jmpa..ofis jmpa..x jemu ke?erkk..so far xde lg perasaan jemu tu..maybe time ofis..kitorg anggap diri kitorg kawan baik,kuar ofis..yup, masing2 ada tggungjwb lain la..time mkn tu..bkn citer psl diri sndiri je..kekdg citer psl keje..kwn2 ke..means..ada je benda nk citer..xde la boring/jemu kan..hehe..tp persepsi org lain2..mcm ita..x kisah pun..sbb..kita x sshkan idup org pun..n yg paling pnting..kita bkn kepit laki org lain..tp hubby sndiri..sekian..hehe

puanstoberi said...

Ita....huhu..sori ler kalo Ita terasa dgn pernyataan 'belangkas' tu. Takde la Ita..kat sini environment dia lain sket.payah..jenuh nati nak menangkis kata2 keramat "kaknaps" tu. Tp.. takde poblem pun asik berkepit..bak kata Ita tu la kan..kita berkepit pun dgn laki kita sndiri. Cuma..reen ni jenis tak reti lak buat camtu. Once again sori eh kalo terasa.. Reen ni mmg seorg yg selamba mamba :)

esca said...

wahh panjang nya cerita...
x tau nk komen mana satu..ehehheheh

puanstoberi said...

esca..ini topik rojak..jd buleh komen pada mana2 citer yg anda suka.hua hua hua

BHMB said...

reen..mana ada ita terasa laa...tu komen dr ita je..persepsi masing2 kan..+ve..+ve..hehe

puanstoberi said...

huhu..ok..ok..seb bek Ita tak terasa.tp nyer Reen tgk mmg Ita ni luhur je org nyer..kalo la Reen leh jd cam Ita.. :)

BHMB said...

alamak..tggi sgt pujian tu..masing2 x perfect la reen..tp..setiap kekurangan..mst ada kelebihan..jd, bangga la jd diri sndiri..jgn hipokrit..& ita jns respek org..x kira la org tu cmn..kalau kita nk org respek kita..kenala kita respek org dulu kan..1 more..bg ita..blog ni..utk own perception..apa yg kita tulis..ikut apa yg kita pk n rasa..jd org xleh nk suka2 terasa / kecik ati atas apa yg kita tulis..sbb itu pandangan kita..lgpun blog kita..bkn kita nyemak blog org lain pun..hehe..tu pendpt ita la..

puanstoberi said...

kui kui kui..ok la tu Ta..tp reen retu follow blog ita sbb reen rs luhur tul tuan nyer blog ni..tu yg rs bes je nak follow.huhu :D