Friday, April 3, 2009

~MeNgonG~

Kekadang dtg "sinchan" aku ni mmg aku jd mengong (kpd sesapa berkenaan tau la apa maksud "sinchan" tu.huhu)
Mengong tu kekdg diikuti dgn blur / kompius.
Mmg aku geram tul kalo aku jd mengong nih.
Nak tau citer aku jd mengong nih.
Okeh meh nak citer.

Tpt : Carefourre Wangsa Maju
Tarikh : 01 April 2009 (La..patut la..kena april fool scra senyap rupanya)
Masa : around 8 - 9pm (tah..tak pasan aku)
Saksi utama : My dear
Sila ceritakan secara ringkas kisah mengong anda itu:

Kisahnya camni. Pas opis aku ngan my dear pi la care4 utk beli brg dapur. Sbb dh 2 minggu tak pegi beli brg, sibuk ari kraf ni kan. Lps tu mkn malam pun asik dpt kupon free je. So..mmg jarang2 k'org mkn kat umah. Rabu tu la baru sesibuk nak beli brg.
Dr umah aku dh listkan apa yg aku nak beli spti kicap,maggi kari (ini stok kalo tingin banget makan..stok wajib ada walo k'org tak slalu mkn), asam jawa adabi, telur,drumet ayamas dll. Aku rasa tak smpai 10 brg pun. Tp..bila dh smpai sana berpuluh2 brg lak aku amik. Haha. My dear dh tegur dh..dia tgk list aku sket je tp dlm troli dh rupa org nak meniaga.

Well my dear, takan u tak kenai ur bini ni.kalo terlepas ke pasaraya mmg jd camtu.
Tp walo byk barang dibeli tetiba aku jd seorg pengguna yg cerewet. Nak carik menda yg murah je. Cuma kalo makanan tu..mcm drumet ayamas tu aku kena beli ayamas gak la sbb aku dh try brand lain, mmg tak kena ngan tekak la. Mcm tisu yg pek kecik2 nak buh dlm henbeg tu aku amik brand care4. Pantiliner pun aku carik brand lain dr yg biasa aku pakai. Punya nak berjimat nih.

Lps dh sesiap memenuhkan troli, k'org pun beratur la nak byr. Ok, tak la pjg sgt beraturnya.
Naikkan suma bebrg atas meja cashier dan smbil dia punch rega2 brg tu mmg aku tgk je screen tu. Mmg camtu sbb aku takut ada menda dia terpunch 2kali ke kan. Langkah berhati2 la kononnya.Kan kat screen cashier tu dh ada sesiap tulis total berapa ringgit harga barang yg dia dh punch tu. Jd memula aku bajet dlm RM100..tup2 tgk lebey.

Total RM111.60. Aku bg kad real reward aku peh tu bagi duit. Aku mulanya kuar RM110 (dua keping 50 dan satu keping RM10). Lepas tu aku pikir. Eh..tak cukup. Aku kuarkan lagi sekeping RM10. Dan aku bg kat cashier tu. Lepas tu dia mintak lagi RM2 kat aku. Haa...masa ni ler aku blur2 ni. Dh tu dia mintak lagi kad real reward aku. Nak swipe lagi. Lepas tu aku nak amik balik RM10 sekeping tu dia mcm tak bagi. Eh..aku makin kompius.
Aku ingat nati dia bgi la balik RM10 tu. Tup2 dia bagi balance 40sen je. Haa...
Tatau naper aku takleh mintak duit tu. Bila dia print resit dan bagi aku, aku mcm blur.
Ha..tu la aku kata. Mengong kan aku ni.
seploh inggit tu wehh...ilang gitu je.

Plan nak pi makan kat NZ pun trus kansel. My dear duk pujuk udah2 le tu. Bkn rezeki. Ye lah..mmg bukan rezeki. Smpai kat keta pun aku still tak puas ati akibat ke "mengong"an aku ni.
Dan tetiba masuk dlm pikiran aku.. "ha..patut la Tuhan tarik rezeki tu. Menonong je soping smpai tak ingat Maghrib. Haa..padan la muka aku"
So..bila dh tingat mcm tu reda la sket aku. Tu baru Tuhan tarik seploh inggit. Isskk...dn aku redha la. Tp..mmg aku mengong pun. Haha.

Pnstoberi : itulah yg dinamakan Tuhan bayar cash perbuatan kita. Huhu.

8 comments:

aNgeL pUTiH said...

haiyo kakakkk.. cemana leh jadik g2... huhu.. kalo angel pun kompem teringat2.. waima 5 hinggit.. pasni berhati2 ekk.. angel pun slalu jugak dtg mengong2 nie.. biasa ahh kat k4 tu kan derang slalu mintak wit kecik.. menyampahhhh!!!

puanstoberi said...

tu la tu..pasaraya besau lagi mau mintak duit kecik.akak dh jrg gi care4.slalu blanja kat tesco je. retu sj nk pi nagoya tu tgk kain.trus la beli kat sana.rasa terkilan tul

kOpiEhiTam said...

jgn tensen sgt wei! dah takde rezeki ko. Susah2 sgt ko niat jer sedekah. Hehehe...

puanstoberi said...

tak tensen dh.aku mmg camtu.masa tu mcm "sinchan".lepas2 tu dh ok balik.haha :P

BHMB said...

redha je reen..xpe..kalau kita redha...nnt allah bg balasan
bganda2 nilainya..dlm segi apa..wallahualam..

puanstoberi said...

Yelah Ita..redha..masa tu jer rasa mengong amat.huhu

Che Sue said...

pree2 je ko kasik org spoloh hinggit..huh blanja kat pasar malam tu, puas aa dpt rangka ayam, kopok lekor, laksa utara, kueytiow goweng kuali bosa n air matakucen..hehehe..

takpe laa..redha..redha!

puanstoberi said...

wesss....itu makanan fofular kat pasau malam kat mesia.apakah ko merindui suma makanan itu che sue. huhu.. apa pun..aku dh redha..