Friday, November 22, 2013

22 Mei - 22 Nov : 6 Bulan

6 bulan berlalu. Dari tarikh operation laps.
Alhamdulillah... kesihatan juga bertambah baik.

Sesungguhnya mmg ada hikmah apa yg berlaku kan.
Walau masih belum ada peluang utk 'rezeki' yang satu itu, tapi ada hikmah yang lain nya.

Antaranya - corak pemakanan aku mmg berubah. Walau tak la 100% kata orang tu, tapi ada la.
No more fast food - more vege & fruits - juicing

No more fast food.
Yeah! I'm free from fast food for 6 months! (sebenarnya lebih sbb aku start tak makan dari awal May).
Tp myDH selalu la nyakat2 kata jom la makan McD, KFC.. tapi bila aku cam serius kata jom la.. dia pulak kata takyah la.. Ye lah, sayang kot, dah lama tak makan, pastu tetiba nak makan plak. MyDH kata cam kita dah berpuasa seharian la, tup2 petang sebelum waktu berbuka dah nak berbuka pula. Sayang kan.

Memetik artikel dari web ini
I know sometimes it is inevitable and we have to eat fast food for convenience, time, travel, financial reasons, etc. And their are some fast food restaurant chains that have a few healthier options, but for the most part, it is all JUNK. For your own health’s sake, try to limit your )and your family’s) fast food consumption.

"You would have to walk 7 hours straight to burn off a Super Sized Coke, fries and Big Mac.
Eating a McDonald’s chicken sandwich will give you about 2/3 of the recommended daily amount of sodium.
The processed fat in fast food promotes endothelial dysfunction for up to 5 hours after eating the meal. (Endothelial dysfunction is connected to erectile dysfunction)"
(kredit article : Here)

kredit : Here

Cuma, lepas ni aku nak try, free from processed food cam Maggi lak. Maggi, walau pun takde stok dah kat rumah, tp aku salu cingelat makan kat kedai mamak. Then sardin. Teringin sandwic, cemana nak makan kalo takde sardin. Tapi cuma minimakan lah pengambilannya. Tak boleh selalu.

More vege and juicing. Rajin tak rajin aku akan pastikan once a week wajib buat juicing. Kalau rajin setiap hari. Kadang 2 hari sekali. Tapi kena pastikan sayur/buah di basuh bebetul. Kalau boleh sayur organik. Juicing ni penting utk detoks la sebenarnya.

Dan yang lebih utama, dalam tempoh 6 bulan ni, Alhamdulillah... berat badan mmg maintain. Itu yang utama. Dari berat sebelum operation 49kg sekarang maintain 45-46kg. Kalau buleh nak buat smpai 40kg. Tapi kang kurus sgt plak. Aku rasa mmg just nice je dah 45kg tu. Maintain.

Takpe lah.. sekarang ni belajar utk redha. Allah lebih tahu. Dia akan bagi pada waktu yang terbaik utk kita. Insyaallah...

Oh lupa. Satu lagi. Aku masih belum 'berani' nak ber seluar jeans. Bolehh??? Haha. Lebih dari orang bersalin secara ceaser kot.. tah.. aku rasa cam ngilu je.. so, skrg byk pakai dress ngan skirt labuh. Tapi oke la kan.. mmg trend skrg pakai skirt. Hihi.

7 comments:

pnsusu said...

pantas masa berlalu kak kekda,,su su pula ada masa lg sebulan nak kurangkan berat at least 10% dari berat asal sebelum jumpa dr 20.12 nnt..wish my luck ;-)

BaTiK_PiNk said...

Bagus tu KekDa, teruskan....kita jaga kesihatan bukan semata-mata untuk dapatkan zuriat, tapi untuk kebaikan diri sendiri....bak kata orang, badan nak pakai lama....mati esok tak nak nyusahkan orang... :)

Masya said...

sy pun dah lama kot x mkn bende² ni.. ank xmoo mkn.. suka mkn sizlling.. jd kiranya kami pun samalah x mkn hihihi.. kat opis dah jarang order..

chaiyok².. usaha lg.. insyaallah allah lbh tahu ... kene jgk scan pernakkan u betul x kedudukannya lps operation ni... good luck..

Irtiyah said...

tahniah.. kerana bebas dari fastfood.

saya suka kalau tengok ladies pakai skrit labih berbanding seluar. dari masa zaman u lagi sbb kat u baru la nampak org berfesyen2. nampak sweet ....

Tyra dan Zami (Tyrazami) said...

kak stoberi!! gigihnye pantang fast food 6 bulan... saye baru sebulan setengah... mc'd,kfc,pizza hurt,secret,and etc semua dah boikot.. huhuhu... harap2 dapat gigih mcm kak stoberi jugak:-)

.:fyzz:. said...

ala akak..fast food pun bukan sedap sngt..hehe..fyzz pun selalunya makan sebulan sekali..kt umah ice mmg tak ada..pepun moga akak akan dirahmati Allah..'rezeki' pada ada..kami doakan..amin..:)

Mixed-family in da house.... said...

kak, akak beli skirt kt mana? online ke? rasa macam skrg nak ubah fesyen sikit arhhh, byk pakai seluar je...nak lah jugak berskirt...hehehehhe...tapi saya suka shoping online...kalau akak ada kedai online yg best2, share eh. TQ