Tuesday, November 17, 2009

~Masak : Lemak Ketam~

Ari kejadian adalah Ahad retu.
Ari Ahad or ari Sabtu adalah ari gi pasar [biasa Ahad la sbb kalo Sabtu mesti terlajak2 tido lps subuh kadang tu terlajak subuh trus...huuuuu].

Keinginan meluap2 nak mkn ketam ni dtg ari Khamis ke Jumaat sblm tu dah. Nak beli kat cafe aku tu..maleh aku..kang mau seko ketam je aku da kena 10inggit. Jd..pegi beli je di pasar, bikin sendiri.

Biasa aku kalo masak "lain" sket ni aku amik gmbr n tempek kat facebook.
Utk bgtau mak aku la..
[wa..my mom ada facebook ke..haibat..! ngeee...] bkn mak aku lah, abg n anak buah aku tu nyer facebook la..derang kan hehari bkk sbb meng cafe world, jd kalo derang napak pasti la derang gitau mak. Retu gmbr nasik lemak pun aku tempek.

Ha..org jrg2 masak yg "lain" mmg poyos la. Lgpun mak aku mcm tak percaya kalo aku masak menda2 advance sket nih. Huuu...aku kalo kat kg mmg dikenali dgn pemalas nak mampos memasak..asik tidooooo jer..

Lps tu kadang aku MMS gak kat abg aku. Mak aku pun tau mendalah MMS ni. Cam retu aku gitau da beli sofa baru tu, mak aku kata apsal tak antar gmbr kat talipon..ewahh..IT savy lak mak haku nih..hikss...mak aku tergolong dlm warga emas tau..dkt 70 dah..so, kalo dia tau mendalah tu suma kira da "in" la dgn tekno skang. Abis tu, cucu dia hehari ckp menda tu, tau la dia. Aku kdg mcm nak tergelak pun ada bila aku sebut term "top up, msg" hehe. Dah tu segala katon cam sinchan, spongebob tu pun suma mak aku kenai..upin ipin jgn ckp lah. Heh!..

Ok, back to Masak Lemak Ketam stori.. (sat..solat dulu..da lambat nih..haishhhh biasa aku ni..melewat2kan solat lak)


The Ketamss [4 eko ini berharga RM15..apa nak buat..da tingin kan]

The Bahans

Bwg besau,bwg putih [seketui je..buat rasa], serai [ini lupa lak nak beli kat paso, tpaksa my dear laju2 gi beli kat kedai runcit je..hee..] dan tidak lupa segenggam cili padi [tp aku buh gak cili masak sbb my dear tak kuat pedas..kang berpeluh2 lak dia makan..kalo aku no hal lah nak buh cili padi tu byk2..my fav kan pedas2 giler nih] dan tumbuk lah kesemua bhn2 tu. oh! tak lupa juga nenas [tu my dear tgh membantu memotong nenas..ngeee]
The bahans yg da di campak ke dlm piuk.

Aku msk ni ikut resepi kat mesra.net. Ekceli, aku slalu amik resepi kat My Resepi tp di ari kejadian tu aku takleh masuk lak web tu..sbb kalo aku follow resepi kat My Resepi tu biasanya mmg menjadi, lgpun dia ada ruangan feedback tu..jd sng la nak bikin sana bikin sini kan kalo tak menjadi. So, amik je la salah satu resepi yg berderet dlm tu mesra dot net tuh.

Kata resepi itu :
Ketam yg telah dibersihkan dimasukkan ke dalam periuk bersama bahan tumbuk dan nenas. Buka api perlahan, tutup periuk dan biarkan sehingga airnya kering.
Ha..kat sini la aku da ter sinchan sket.. da 10min aku tgk air tak kering2, makin lama makin byk ada..ah sudah!

Kata resepi itu lagi :
Masukkan santan apabila air di dalam periuk tu kering. Abis..ni tak kering2 ni..cemna.. aku pun curah la santan dgn sesedap rasa. Aku da rs mcm semacam je dah.

Dan mmg ye pun..santan tak pecah minyak [ye ke term pecah minyak..sesuka aku je kan] dia tak la berketul2, tp cam bijik2 lak..
Tu la..aku kalo masak bersantan2 ni mesti jd haru gini. Nyampah.


The Hasil masakan..ngeh ngeh ngeh..!

Napak kan mcm berbijik2 smpai masa aku tempek kat facebook ada adik opis aku tnya "kak..tu masak apa tu?" Malas aku nak reply balik sbb mcm kecik ati org smpai tk kenal masakan aku. Huaaa.....

Tp..tkpe lah..asalkan keinginan ku utk makan ketam masak lemak tercapai sudah..ketam ni manisss...sedap nyer..ditambah dgn manis nenas tu plak..srrttt...sedapnye. Aku msk 2 eko je. 2 eko lagi aku nak masak "Ketam Penambat Rindu" Wahh,..gempak gitu namanya. Haha. Abis dlm buku resepi tu kata gitu..mana aku tau. Kalo jadi nati aku tempek k. Hikss...!!

Pnstoberi : Sementara aku kelutung keletang kat dapo, my dear lak tulung nengokkan masakan kat cafe world aku..hee... itu dinamakan masak di alam realiti dan virtuality..ngeee..ge..gee..

10 comments:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah bestnyer masak ketam..walaupun kita xmakan ketam..tapi nampak menarik jerk...

puanstoberi said...

oh! tk makan ke ketam?? awat?? hehe. napak menarik ke?? derang smpai tak kenal itu adalah masak lemak. Hikss... :)

kekucingkatz said...

masak lemak ko dah pecah minyak....tu pasal jadik berbiji....aku pun agak2 fail masak lemak nih sbb dia kena api pelan ngan selalu kaco...aku maleh selalu kaco...pas tuh ditinggal2 kan plak tuh...hehehehe!!!

puanstoberi said...

Alang: oh! da pecah minyak namanya tu yer. Hoho. cemana aku nak kaco slalu kalo ada ketam beso tu.. tkpe..nati kita praktikal lagi yer. Hoho.

Che Sue said...

haah pecah mnyak yg jadi berbijik2 tu..tapi kan aku pun kadang2 fail gak masak bersantan2 ni..hehehe..

wehh jeless tgk ketam tu..aku idak makan ketam tapi laki aku adalah antu ketam! sini tak jumpa aa ketam!!
crab stick ada aa..tak true langsung nk wat masak lomak cili api!

puanstoberi said...

Huhu..apsal ramai tk mkn ketam nih?? tkpe..tkpe..nati kalo mkn ngan korang kat kedai sifud, untung la aku. hiksss...

tu la kan..napak cam senang masak ber santan2 nih tpnyer pasti fail. Nyampasss..

puanstoberi said...

eh nak smbg utk che sue : apa kata ko try wat crab stick masak lemak. Huhu... :P

cikCha said...

ni sorg lg peminat ketam dah mai...hohoho

tapii x leh mkn bebanyak la pulekk sbb aku peratikan kalo mkn ketam/udang/sotong terlebey musti kluar jrawat mrawat...huhuhu
T_T

puanstoberi said...

hui chah..slamat kembali ke semenanjung..amacam projek kira rumpai laut?? kih.kih.kih. wey.. nati aku kasik ke ko resipi ketam rindu tu. sedap woh..

cikCha said...

projek tu tarak bagus la kalo nak diteruskan...rasa mcm mau cdg tutup jer...hohoho

waah mo kasi resepi ka? muleh2...;p