Sunday, November 15, 2009

~Jalan2 carik....~

Please fill in d blank.
[sama je mcm status aku dlm facebook skang]

Siang td.
Kami jalan2 carik....
[motip nak wat dot dot dot tu??!!]

Ekceli idea jalan2 carik .... ni adalah kerana aku ter lalu kut satu jalan yg jarang2 aku lalu.

Ari Khamis tu ikut bos gi Rawang, then anta dia kat Tmn Koperasi Polis, then dia ajar aku lalu kut Sentul tu trus masuk jln Tun Razak. Aku tau tu tau la..tp tak brapa nak kompiden. Kalo tak, aku nak lalu ikut jalan Kuching tu je. Itu je aku kompiden, lgpun jalan dia lurus je. Dh la aku yg drive..tk kompiden okeh, kan da lama aku tk drive sengsorang. Tp bila bos aku ajar2 jalan2 tu aku leh imagine lah. Sbb aku penah la lalu kut situ.

So..dgn kompidennya aku pun follow je lah naluri ku ini.

Di dalam kesamaran remang2 senja [wahh..gempak..cam tajuk novel okeh] tu aku napak satu banner iklan nih.

Nak amik no. tipon tak sempat kan..so nyer aku save je la butiran yg ada dalam banner tu kan. And then smpai opis esuk nye laju2 aku google butiran yg aku da save tu.

Jumpa!..huhu..ok..try call, dpt n make an appoinment.

Makanya ari ni terjadi lah citer jalan2 carik ..... itu.

Huhu. Mengada ah nak wat dot dot dot itu..

Sebenarnya kami jalan2 carik ini. Haa...da tua baru nak berjalan2 carik ini kan.

Tau..da lambat aku baru nak cari, nak beli aset yg satu ini. Org lain tara umo aku kan dah beli second home pun. Yelah aku ni kan lambat segala bala, lmbt kawen, lmbt dpt anak..nak wat cemna.. [eh..tk baik la..mcm menidakkan rezeki je..dah..dah..jgn melalut]

Sebenarnya aku kan da menetapkan "std ISO" utk mencari yg boleh napak KLCC..so..da bertahun la nak mencariknya kan..nak napak KLCC pehtu bajet so-so je kan.

Oh! sila jgn tersilap tafsir..aku bkn mengada2 nak carik yg KLCC view ekceli.
Aku wat benchmark gitu gaya maknanya aku nak dkt ngan tpt keja aku lah.
Tpt keja aku kan berhampiran KLCC, makna selagi napak KLCC selagi tu dkt lah ngan tpt keja aku.
[eh..tp rasa kalo condo2 tinggi kat Damansara sana pun KLCC view lagi kan..ehehehehe]

Oleh krn aku ni penjawat awam makanya aku nak la gunakan privilage as penjawat awam kan. Guna skim pinjaman perumahan. Oleh kerana gaji aku pun idok la tinggi mana, so boleh dpt pun range2 rega umah takde tanah je lah kalo nak ngan std aku yg leh napak KLCC tu kan.
Ada yg kata "tak rugi ke kalo beli umah takde tanah nih".
Entah ek..itu memasing nye pendapat dan keperluan kan.
Bg aku, oleh krn aku awal2 keja da duduk dkt ngan segala mak nenek kemudahan ni, aku malas tul nak carik yg jauh2.
Contoh mcm nak tgk wyg tu la kan. Sanggup tu beli tiket esuknya bila tiket pada masa yg kita kehendak tu da takde. Kalo jauh ko sanggup nak ulang alik gitu gaya hehari. Kuasa mak noks.. Pehtu kalo nak pi pasar malam jalan TAR tu pun, buleh pi da ptg2 gitu. Agak2 nak karoke kul 11, 10.45 leh kuar lagik. Jd aku mcm "brrr...nak carik umah jejauh".
Lagi satu masalah jem. AKu penah try lah gi umah akak aku kat Bdr Mahkota Cheras sanun. Almost 1 hour aku stuck dlm jem. Mmg jem..keta gerak mengesot2 mcm sipot..owh!! tak buleh aku. Memang lah..org akan kata 'alah bisa tegal biasa'. Ha..tu kalo korang nak camtu..tkpe lah..takde hal...

Lagi satu kalo org lain beli umah sedia ada pun takde hal gak..tp aku mcm malas je. Dgr citer org yg beli "atas tgn org" ni mcm2 la plak prosedur dia and 1 thing yg wat aku mcm takleh nak beli umah "atas tgn" ni sbb aku rs mcm tak mampu je kalo nak deposit dlm 10 or 20% tu.

Dan kalo btul pun aku nak umah landed ni kat kawasan akak ipar aku kat Putra Mahkota tu ada byk [aik..mahkota jugak ek..byk tul nama taman yg ada Mahkota nih]. Itu mmg la dpt umah bes dgn kelayakan aku. Tp nyer...ha..jauh berdentum. Kalo nak rasa dkt leh..lalu kut hway baru Putrajaya tu. Tp siap la RM10 sehari utk tol n mebi minyak pun 10hinggit gak. Abis..kalo nak gi KL, nak soping, kalo takde keta camana.
Oleh kerana aku pikir2 ini suma la plan aku nak mendapatkan aset nan satu ini asik tergendala.

Tp..aku tak leh berlengah lagi. Umo da melanjut..tskkkk..kang makin lama kang makin byk lak insurans kena bayau pehtu smpai bila lak nak abis bayaunya. Yg ni pun kalo aku amik maksimum period utk byr loan, abis lps 2 thn aku pencen..humang aiii..

Ekceli aku da tgk la umah ni. Sbb aku appmt ngan ejen ekceli. Tp dgn ejen biasa la..mcm ko beli "atas tgn org" gak la..dah tu lagi la sbb pakai ejen. Nak taknak kena sediakan dlm 20% dari rega umah and byr kat ejen. Tkleh pakai govt loan lak..dan aku pun tak reti prosedur cemna nak tukar loan tu pada govt balik. Leceh ahh.

Jd kami trus ke developer office nearby d condo. Ada lagi last block. Will be complete on 2012 [eh..mcm tajuk wayang lah..eh..bkn my dear kata nak tgk ke citer ni..kena tnya ni ke dia nih..hehehe]. Dan umah ini within my kelayakan n also can do full loan wif govt loan. Lagipun lokasi strategik banget dah..Nak balik kg pun sonang..masuk DUKE trus ke Jln Duta. Gi opis pun ada la dlm 30min camtu. Nak disewa pun range rega ejen tu kata dlm 900-1300. Ok la tu kan..takde la jd cam umah kat Bkt Beruntung yg tak untung tu..huhuhu... [mampuih my dear marah kalo baca nih..] Jd utk jangka masa panjang tu idak la risau sgt kan.

So, nyer..umah ni antara di shortlist lah. Tp nyer aku mmg syg nak tinggalkan umah aku duk skang nih..tp nyer..smpai bile nak nyewa walo ini umah akak ipar aku sndiri. Huhuhu.da tiba masa aku perlu duk umah hasil titik peluh aku sendiri..Ha..poyos! [lempang pp sendiri lelaju..]

Emm..any idea lagi tak umah yg kena ngan std ISO aku tuh??? He.He.He... :P
Sbg selingan tgk la gmbr ku bergaya lagik dgn tudung RATU. Ha..yg ni aku puas ati sungguh. Elok je terletak.. rasa nak beli je lagi..tp..udah nak beli aset ni kan..renti2 kan la be Ratu2 bagai nih..pakai je la jenama "batu" [ada ke..??] dan jgn antu sudehhh... kui kui kui..


Pnstoberi : ttiba mcm tak sabar je..gitu rupanya perasaan kalo nak ada umah sendiri kan.

6 comments:

Diarihatiku1976 said...

eee.. saya sokong sis nak beli umah.. tak kira umah per yg penting umah kita kan...

psssttt... jom exchange link ekkk...

puanstoberi said...

hai diarihatiku..okeh..lelaju ai pi blog yu..meh kita bertukar link meh.. :)

BHMB said...

cmtu la perasaan ita sekrg ni reen..selagi x dpt kunci kt tgn..siang mlm dok pk jek..hehe

puanstoberi said...

huhu...ita da ok la..90% mmg da ada dlm tgn..reen ni..9% pun lum wat decision..owh!!! :(

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

tue la..kita pun dalam perancangan nak ke arah e2 jugak..ntah la..kalu ada rezeki tue ada la kot..huhuhuhu..

puanstoberi said...

puanpurple : marilah kita sesama jalan2 cari rumah..ngeee.... smpai bila nak menyewa ye dok... :))