Tuesday, June 23, 2009

~tAk PriHatin La dErang nih~

Sapa tak prihatin??
Hehe..saja nak membebel sementara nunggu my dear..lmbt la balik nih..dh dkt kul 6 nih..nak masakkkkkk...

Kan..aku mmg sker memblog dari opis..
Tatau naper tah..agak sbb skrin monitor opis ni besau sket..luas jibik bijik mata aku ni menulis.
Lagi satu..aku rimas ah kena meniarap2 tu menulis..pun..aku dh terai taruk cik ceri atas meja..pun tk sesedap menarikan jemari aku atas pc opis nih (err..ter tiru nama blog cik wartawan kita lah) huhu..sori eh..jgn kenakan royalti eh.. :P

Aku nak bebel pasal citer..eh..drama..drama Melayu aku tgk kat Prima Ahad retu.
Berkobar2 nak tgk sbb promo kan main lagi.
Aku pikir ini citer Rashbir la kan..sbb citer2 sayu,sedey ni mmg la Rashbir Prod. la kan.
Lps je jgn lupa lirik (aku mmg follow eh ini program..thn ni mcm besh..sker aku tgk org nyanyi cam2 gaya tu..ah..tersasar suda..lenkali lah citer pasal Jangan Tidur Lagi Lupa Lirik nih) trus la aku tekan 105 dan amik remote letak sblh aku (my dear hobinya suka menukar cenel..sgt geram okeh..aku slalu ckp..kang meletup gak tibi tu kang..)

Jadi..tgk la citer bertajuk Beca Usang tu..citer ni theme utk hari Bapa katanya.
Okeh..aku bersedia la utk sedey..sbb kan aku takde ayah..nati mesti tingat2 kat arwah ayah yg aku rindui tu.
Memula cam bes..lakonan Jalil Hamid sbg ayah yg membawa beca dan mak dia..err..Shiela Mambo rasanya (sbb kjp je dia belakon..pastu dh meninggal ms bersalin anak ke2)
Lps tu bila anak dia dh beso mula la cam..erkk..tak prihatin je
Biasa la..kalo citer makan tahun ni mesti la ada tulis..
"10 tahun kemudian...."
"15 tahun kemudian..."
dalam citer ni dia pakai "beberapa tahun kemudian" dia tak spesifik kan tahun..ok.takpe..tak kesah..
Dia tunjuk la 2 anak Jalil Hamid ni dh besar..dua beradik..sulung pompuan n bongsu lelaki.. laju je besonya.. dari sekolah..smpai dh dpt masuk U. Mudah sekali dia tunjuk sbb pakai baju sekolah..bezakan dgn sekolah menengah dan rendah..
Lps tu dah beso..kakak tu Zarina Zainuddin n adik tu Samzy (betui ke..ala..adik zizie eziette tu..buleh laki aku tak kenal zizi ni..susah aku nak xplain camana rupa dia..hai...suma lelaki kenai si putih gebu ni..ko leh tak kenal bang?? ke ko saja buat2 tak kenal?? )
Si apak still bwk teksi..eh..bukan..bwk beca..bila si akak dpt masuk UPM, si bapak dia takleh nak tanggung dan suh bg peluang kat adik dia. Jd si kakak pun berkorban la.
Tup2 nak jdkan citer bapak dia jatuh ms bwk beca..trus lumpuh.
Kakak dia take over bwk beca..

Dalam bwk beca tu adik dia dpt masuk U..akak dia pun suh la pi..akak dia tanggung...owh yer..lupa..derang ni ada jiran yg baik hati..(lakonan Norlia Ghani). Jd apa2 hal ngadu kat ibu ni ler.

Tp cam biasa..nak klimaks kan (err...) citer..si adik ni tak register U..ter xciden dgn keta awek kaya..trus duk umah awek tu dan berlagak mcm org kaya..duk mintak akak dia duit ribu riban.

Dan nak dijadikan citer lagi.akak dia ni kena rogol ms bwk beca..dan mengandung (uihh..senang kan..hemmmm....) Yg jiran baik hati tu suh la si kakak ni report polis tp si kakak takmo sbb takut adik dia yg dia igt kat U tu terganggu.

Bila dah sarat tu bapak dia kata taktau cemna nak hadapi org kg..malu la suma..

Dan nak last2 tu..cam biasa la..adik dia insaf..bila awek kaya tu kata dia miskin..campak beg dia suma..adik dia lalu dpn UM smbil mcm menyesal la. Dan balik kg..tgk beca dh semak takde org guna..naik atas umah..pintu terttp..(aku ms ni igt derang dh pindah..hahaha..beria ckp ngan laki aku..laki aku pun ia kan gak) skali..ada la bapak dia dlm umah tu.. bila si adik dah jumpa bapak dia..pangku kepala..tupp..trus meninggal la bapak dia.
Adik dia jerit2 kak Su..kak Su (aku sebenar dr awal lupa nama si kakak..baru tingat balik..hahaha..) Kak Su dia kat dlm bilik air..dh tak larat dh..nak beranak la tu kan..nak naik tangga terjatuh ke belakang..
Trus adik dia ke dapo..tgk akak dia dh meleleh2 berdarah..
Tup2 mati gak akak dia..tk lama pastu dia dgr bunyi baby nangis dan ada baby celah kangkang kaki akak dia..
Lps tu abisss...

Sedey??? nan ado..haha...
Apa yg aku kata tak prihatin..haha..aku pun bkn la prihatin sgt..tp kalo drama melayu ni kdg jelas sgt tak prihatin ni..mmg menda2 tu kecik je..tp yg kesilapan kecik tu kdg menjadikan drama tu mmg drama..bukan mcm life kita la kan.

Yang aku perasan..tikar dia kat pangkin dpn umah..dari mak dia mati..smpai la si kakak tu masuk U..tikar yg sama..okeh..let's say la umo kakak tu 6 thn masa mak dia mati dan ms dia masuk U..18..berapa thn tu..12 thn..wahh..thn ek tikar plastik tu..slalu kan tikar tu jenis berbulu kalo dh lama..ni tak..elok lagi..pulak tu tpt di luar..kena panas ujan..tahan tu..

Lps tu bunga juntai kuning kat beca bapak dia..ini lagi la..dari bebudak kecik smpai la si kakak kena rogol tu..masih bunga tu gak..wess...takkan la elok je bunga tu bertahun2..tukar la weiii.. ni pun sama..tahan woo bunga tu kena panas ujan..alangkan tpt tisu stoberi aku dlm keta tu pun dh pudar kaler dia..

Lps tu ms apak dia kata tak mampu nk masukkan akak dia ke UPM tu..wess...PTPTN ada bg wang pendahuluan diri RM1,500 kalo tak silap aku..dan aku rs suma org dpt..apatah lagi org miskin kan..tp ini aku tak kesah sgt la..mebi prosedur buleh berubah..ok..buleh terima la lagi.. Laki aku lak sibuk kata suh mintak bantuan YB (haha..ni mmg feveret laki aku..kalo tgk bersamamu pun dia akan kata gitu)

Lps tu ms sarat mengandung yg bapak dia kata malu tu..la..da sarat baru malu..abis masa 6,7 bulan tu tak malu ke..kan dah napak perut tu..cemana dia gi kedai suma..haiya..

Itu je la aku napak..tak le byk smpai leh cacatkan citer..tak.. ok je...citer ni pun buleh tahan...aku tgk smpai abis..tp tu la..kena lebey prihatin sket..sbb ada je penonton byk songeh cam aku nih.. kena betullll je suma. heheh

Owh ya..citer ni sempena hari Bapa..tp dlm citer ni byk pengorbanan seorg KAKAK..so..elok tyg masa hari KAKAK..eh..ada ke..kut mcm citer cekerama yg Elly Mazlin belakon tu..yg jd penyanyi tu..yg dia halau bapak dia ms dia dh kaya tu..ha..tu kena la sket kan..ini byk kakak dia yg berkorban..tp ini bkn salah pengarah/skripnya..ini yg menayangkan nyer la.. tp..ye la..ye la..ada adegan bapak2 tu..kira buleh la..lantak la..

Tp..aku tau bkn sng nak berlakon,mengarah suma tu.
Kan kwsn umah aku tu slalu gak org berlakon..yelah kat mana lagi nak amik area2 ala kg kat tgh2 KL ni..slalu ada citer napak umah kg..tup2 napak KLCC blkg dia..ha..tu area umah aku le tu.
Retu bbtul bwh flat aku ni ha..
Aku ada snap gambo dia..lama dh aku nak upload..tp takde citer kan..so kebetulan citer kali ni related sket..aku upload la..tak napak pun pelakon dia.
Drama apa tah..ada lelaki yg berlakon citer PUTIH MERAH..yg jd Putih tu..ngan JOEY..kalo tak silap aku..ngan fathil Dani..drama komedi gamaknya..lama tu berlakon..dari pagi smpai la ke mlm..berlakon umah kak As lak tu..umah pengasuh anak buah aku dulu..huhu



2 comments:

esca said...

sapa pelakon dia niii.. nape x ambik gambar dengan pelakon sekali kak reen?

puanstoberi said...

malu ah esca..kang asben k.reen kutuk2 lak..hehe..pelakon dia yg jd tajul dalam citer dunia baru tu. yg rambut kerinting tu..sapa tah nama betui dia.anak jiran sblh siap amik otograp..sempoi je derang layan..huhu :P