Thursday, June 25, 2009

~ini semua kerja ALLAH~

Slalu aku tulis tajuk tu urup beso uruf kecik..tp reni aku rs aku nak tulih kemas2 ler. Napak teratur sket penampilan blog ni..haha..

Entry ni mcm ada kesah berulang..jd kalo ada yg terbaca mcm kisah berulang (mcm drama kat Ria la..yg duk ulang patplohlapan kali seminggu tu) harap maklum la..

Dulu aku tak la amik port sgt menda2 camni..sbb ms tu aku tak hadapi lagi..aku rs kalo aku dh hadapi..aku buleh tangani lagi..takde la meroyan+emosi kan.

Manusia kan..nak wat camana..terlalu prihatin ( cam aku la..pasal bunga juntai dlm drama pun aku leh prihatin) tp ini prihatin ter lebey suda namanya.

Sblm kita kawen..sibuk tnya bila nak kawen..
Bila dh tunang..sibuk tnya bila majlisnya..
Bila aku dh bagi kad..tak datang pulak...
Manusia..

Aku dh hdpi stage ni thn lps.
Aku igt lagi lps aku tunang sibuk dh rata2 rakan prihatin aku ni tnya..bila..bila..
Aku pun kata la..sabo..nati aku bg kad
(mmg tak buleh langsung nak suprise derang ni..sibuk sgt nak tau..aku mmg tau dh date aku kawen sbb dr tunang aku dh ada date..tp..apa hal lak derang nak tau sgt majlis aku tu)
Bila smpai masa..aku pun bagi kad..sorang satu dapat..tak terkecuali..baru lama suma dpt kad aku. Opis kat HQ ni ada dlm 200 org..suma dapat.
Dan org2 yg sibuk2 tu aku smpat kata.."ha..skang da tau kan..sila lah datang"
Dan bila da tiba hari nyer tu mereka yg "prihatin" sgt ni..tak napak muka pun..
Ok..aku tau nak dtg umah aku mmg la jauh..tak pe la..aku phm tu (ada bas okeh dr KL ni..buleh je kalo nak dtg..)
Tp..umah incik suami aku kat sini aje..incik suami aku pun org opis ni gak..tak blh dtg umah aku,dtg la umah incik suami..ini..yg sibuk tu takde gak napak mukanya..geram tak???
Ok..aku masuk je keja..aku carik balik org2 yg sibuk tu..aku nak tnya apsal tak dtg.. tp derang lari2 bila napak aku..ha..tau pun..
Aku nak je ckp "org tu beria tnya bila majlis..dh bagi kad takmo lak datang.." sgt geram tau dgn perangai org "prihatin" nih.
Tp..ada gak..sorang... yg sibuk2 tnya tu datang.kat Perak lagi..dan aku rs bersalah amat bila aku takleh gi kenduri dia awal bulan ni retu..dan aku pun memberi adiah 'mega' kat dia utk menebus kesalahan aku..haaaaa....
Takpe la..da lepas pun..ramai tak ramai pun..ada gak yg dtg umah aku..umah my dear aku. Dan aku amat menghargai esp yg dtg majlis kat Perak..aku sgt2 appreciate.

Ok..lps tu..tak smpai sebulan..lagi skali..rakan2 prihatin..sibuk nanya..aku dh ngandung ke belum..pantang ckp pening..makanya berterabur la soklan "hai..dh ada isi ker?"
Dan smpai la ke hari ini itu lah soklan feveret org..samada di dlm opis mahu pun di luar opis.
Mintak maaf la..mmg aku rimas dh dgn soklan tu.. tolong korang weii..nak wat cemna..ikut che sue la duk Algeria.

Mlm td..dlm kul 9 gitu..shbt lama call..mula cam malas je aku nak pick..lg pun aku mamai2 baru nak tido (aku tido awal smlm sbb letih puasa..haha..tido secara marathon smpai kul 6 pagi..bangkit solat isyak kul 12..lps tu smbg tido tak ingat dunia..hahaha)
Tp aku angkat la..dia bla..bla..bla.. ajak kenduri suma..lps tu da nak last2 tu dia tnya
dia : ko bila nak ada anak?
aku : takde lagi... (apsal la aku tak terckp..ada ni..2 bln dh..bos aku ajar ckp camtu..)
dia : cpt2 la wei..umo dah tua ni..dh 30 dh ( ko la..aku blum..aku ujung thn kang baru 30..haha)
aku : tak pe la..ct nurhaliza tu pun takde anak lagi (dulu ms ct lum kawen pun aku slalu letak alasan dia..huhu..sowi la dato' ct..)
dia : dia tu mmg tak dpt anaknye (eh..mandai je ko kan)
aku : tak pe arr..shila majid tu ha umo 40 lebey pun dpt anak.
dia :: (ulang lagi skali) wei..umo da tua da wei..baik cpt2..nati anak masuk sekolah ko da tua.
aku : (rs mcm nak off je tipon) takpe arr..takkan aku nak buh budak masuk dlm perut aku ni.. da takde rezeki lagi.

Ha..aku sedih sebenarnya..sbb org sekeliling buat org yg takde anak ni mcm "alien" / makhluk pelik..tpt derang momok2 kan..dh tua la apa la..
dan lebey bes..lelaki okeh yg ckp macam tu.slalu aku igt "kak nap" je yg sibuk.
Rupanya ada "abg nap" gak..hemmmm

Aku sedar..aku pun dh tua utk beranak time ni. Dlm umo yg nak cecah 30 ni org patut ada anak da masuk sekolah..aku masih lagi takde apa2.
Aku sedar...aku kawen pun lmbt..tak mcm derang..cpt je kawen..cpt je bertemu jodoh.
Aku sedar...nati kalo aku ada anak umo aku dh tua..mungkin dh bertongkat anta anak sekolah.
Aku sedar..smpai tika ini aku masih takde rumah sendiri..masih menyewa
Aku sedar life aku tak se perfect derang..dpt laki/bini gaji besar..pulak tu terasa diri hensem dan compare lak ngan suami aku..aku terasa sgt..
Aku sedar.. amat2 sedar yg life tak spti derang2 tu..sbb tu derang slalu underestimate org2 camni..

Tp..derang tatau ke tu suma kerja ALLAH..
tentu ada hikmah nya Allah tak bagi lagi rezeki yg satu itu.
Aku pinta...korang2 yg dh ada "perfect" life..jgn la buat kami mcm "org luar biasa"
Jgn la momok2 kan aku ni dh tua..nati anta anak masuk sekolah dah tua.
Aku nak tnya..itu kerja aku ke??
Jodoh,Pertemuan,Ajal, Maut bukan ke keja Tuhan.
Siapa kita mahu jadikan ia cpt ke lambat.
Ko mempertikaikan aku lambat beranak sama mcm ko pertikaikan bila aku nak mati.
Sama kan..ko tatau bila aku nak mati..dan mcm tu gak la aku tatau bila aku nak beranak.

Nati bila dah beranak..ko tanya lagi bila nak beranak no. 2
Kalo dh cpt sgt beranak pun..ko sibuk gak kata aktip bebeno..
Arghhh....naper korang nih...?????Cemana nak puaskan ati suma org...

Sapa yg kawen takmo anak..cuba bagitau aku?? Ada la..tp amat sedikit.kes terpencil..

Emak aku..emak mertua aku pun tak penah kesah..kenapa korang kisah..Aku pun tak penah kesah idup korang..ada takde aku bc kisah org dlm blog je..itu pun majoriti nyer aku tak kenal pun.
Aku sedih sgt..baru 6 bln aku hadapi menda ni aku dh rasa down..aku tatau cemna org 3 thn,6 thn tak beranak tu.. Kenapa perlu pertikai Anugerah ALLAH ni..

Korang bersyukur je la yg life korang dh perfect..

Tp..kenapa ye family affairs a.k.a hal dlm kain org suka korek..
tp hal2 memajukan diri..tak sapa kesah..
Naper tak penah ada org tnya kita dh amik Master ke blum??
Naper tak penah ada org tnya kita grad dgn kelas kepujian ke berapa??
Naper org tak penah tnya bila ko nak naik pangkat??
Naper org tak penah tnya ko lulus berapa A masa UPSR??
Naper org tak penah tnya cemna ko nak majukan diri ko..apa visi dan misi dalam idup ko??

Sbb menda ni mesti didapatkan dgn usaha..kalo tak usaha..mmg ko sendiri tak buleh tolong diri ko..
Tp..bab anugerah Allah ni..jgn la pertikaikan "ko tak pandai..sbb tu ko tak beranak lagi" "umo ko dah tua nati bila anta anak sekolah" suma tu.. Aku mintak tolong sgt2..tolong lah aku.

Dalam hal ni aku ada satu menda nak di citer kan..nati lah.my dear aku da ajak balik..mlm nati aku citer ok..

Aku sedey giler..rs nak nangis ms tulis entry nih..emosi ker??? bkn la emosi sgt..tp aku rs down sbb derang buat mcm aku ni...entah...aku pun tatau..
Ke ini blsan utk aku..tah..sepjg aku kenal erti hidup ni bkn fiil aku nak sibuk2 hal org..aku buat hal aku sndiri je..tak penah aku nak tnya org ko nak kawen bila,nak beranak bila,bini lawa ke tak,suami ko hensem ke tak.. takpe la..aku redha..tp aku perlukan ketabahan..

dan masa solat kul 12 tu buat pertama kali nya aku berdoa agar aku ditabahkan hati menghadapi org yg asyik bertanyakan ttg zuriat..aku mohon agar aku tabah dan sabar.. sbb sblm ni aku rasa aku kuat..tp..aku dh tak kuat..aku takut nati makin lama aku makin stress.Dan jgn smpai aku tak ikut family aku beraya di hari raya nati..full stop!

Pnstoberi : kdg mereka mcm tak sedar soalan mereka tu seolah tak percayakan rezeki datangnya dari Allah..dan qada' dan qadar Tuhan

15 comments:

Che Sue said...

hmm pekak kan tinga je ida weh..aku ni even tercampak jauh2 pun ada gakkk soklan2 cepumas kuar cara bertulis dr kawan2..asai jumpa kawan2 lama, soklan dah ada anak brapa, sure kuar! mcm laaa bley tekan2 button nk branak bila..

aku ni dah nk masuk 2 tahun dah..stil kosong..dulu aku a bit piss off gak mcm ko tapi bila lama2 gini a bit mellow n slow nk jawab..gua jawab TAKDE REZEKI..nk wat camne kan? bukan keja kita..

huh! soklan kak nap hal tak pandai tu, gua rasa nk seligi je gigi depe ni..nk soh pandai mcm porn star baru bley kategori pandai ke? bagero sungguh!

puanstoberi said...

tu la che sue..ms dia aku tk pandai tu aku leh terkelu tau..sbb aku tk sgka lak org2 bijak pandai ni berkata begitu.
aku da jwb gak takde rezeki..tp still derang provoke/momokkan kita.. kang aku jd monster baru kowang tau..

oto said...

eh reen.. apa sedey sgt post ko kali nie.. menitik air mata ambo.. sebak rasa.. jgn sedey2 weh.. ada je rezeki ko jap2 lagii.. dah la kt opis aku ni tgh pasang lagu "Please Forgive Me" yg sentimental tu ditokok tambah aku baca blog ko yg tangkap leleh gak isinye.. aku nangis.. weh touching sungguh reen. sungguh!
sabar la reen.. sume tu ada hikmah..aku doakan ko cpt2 dpt baby.. dorang yg bermulut longkang tu ko jgn kisah.. pas ni kalo org tnya ko dh ada isi ke belum.. ko kata la.. "jap lagi ada la..".. nyibuk tul dorang tu.. jgn tension2 reen..!! (Love.. Osmet Degree)

puanstoberi said...

ye lah oto..(eh..zatul ko kan?? pasai apa nama ko oto ni..otoman ker?..wakakak)
aku sbnr tak camni kan?? ko kenai aku kan cemana..tp..serius..aku give up tul ngan org sekeliling yg camtu.. aku harap aku tak kalah dgn org2 tak berhati perut camtu :(

kOpiEhiTam said...

takyah amik kisah la. nantak diorang nak kata apa. mulut orang sampai bila2 pon tak leh nak tutup. cam ko ok lagi. at least dah kawin. tapi, cam aku nih lagi la tensen.
so, kesimpulannya kat sini - takyah layan cakap orang sebab takde paedahnya. lagi dilayan lagi rasa cam psiko :)

puanstoberi said...

azni,yg stage kawen lmbt tu aku dpt lepasi dgn tabah..takde la sgt org sound direct..tp..bab anak ni..humang aii..sgt susah nak tangkis woo..aku mmg tak layan.. tp kdg terngiang2 je kat tinger aku ni "momokan" derang yg konon perfect tuh..

okid said...

akak..sabo laa...mulut manusia mmg xleh nk tutup..dorg tu xpenah puas nk cr kesalahan org...soklan nie xkan hbs smp bila2..bila dh ada anak nnt..mesti akan kuar lak soklan..bila nk tmbh lg...eiii...sabo yer akak...za dulu pn mcm akak gak tp mjur skjp je...klu akak rs nk try...mnum laa bidadari..akak pnh dgr x psl bidadri nie..?mn tau kot berkesan ngn akak...tp xtau laa akak suka x ngn air bidadari nie..bg za sdp sbb dia manis kurma..heheh..

puanstoberi said...

za..bkn akak takmo try lagi menda2 tu..tp akak rs blum ms..bkn berpuluh thn akak tak beranak..baru 6 bln..tp org2 diluar hukum akak mcm la akak ni abnormal sbb tak buleh beranak. mak akak pun kata dia dulu lps 8 bln kawen baru mengandung.. tu la..kalo kita tak suka org bertanya..kita jgn sibuk2 tnya kat org..tp..tak jalan la kaedah camtu..akak tak penah sebuk2 tnya pun org sebuk gak hal akak..pantang la ada sms dr kengkwn mesti tnya dah mengandung blum..sebukkkkkk jer nak jaga hal dalam kain org..ha..sori okeh.. bhsa kurang ajar sket

okid said...

xper laa kak..mulut org kt xleh nk tutup..tgn dorg kt xleh nk pgang spy xtaip msg tny smua tu..heheh..apa2 pn...akak wat donno je..lain kali jwb je.."ada doh..tp xtau laa bila due dia, esok kot" heheh..xpn klu dorg kt akak xreti..jwb je..klu aku x reti..salah teknik..ko wat demo kt aku blh..aku nk tgk camne caranya..mn salah aku selama nie" hahah..ayat nie mmg bengong n krang ajar sikit laa..opss!!!!dah jd batu api la plak okid nie..hehhe...

nila pendita said...

aku penah ckp kat 1 makcik tu (mak pada kawan aku)masa aku g tgk anak dia branak...anak dia pun 4 5 taun akwin baru dpt anak..kira 1st cucu la...so makcik tu dgn xsedar diri nya tnya aku "bila lagi?"(sebab dia tau aku dh lama kawin tp xde lag) padahal anak dia pun lamabt branak ada ati tnya aku cantu...jadu aku jwp..

"tu la pasal makcik..saya pun asik terlupa je nk tnya tuhan bila dia nk bg anak...tuhan pun xpenah cakap kat saya bila nk bg..dh saya xtanya..tuhan pun xckp...jadi saya pun susah le nk ckp.."

p/s: tnya soklan cepumas kt org mulut clupar cm aku ni...dpt le..heheh

puanstoberi said...

nila pendita : aku kan kdg aku mcm blur tau bila org "momok2" kat aku tu.Aku ingat derang ni baik la..mcm bila kita takde rezeki..derang akan jwb takpe la..tak lama ada la tu. Tp..derang ni jahat tau..lagi dikata2 mcm2.tu yg aku ter blur tetiba nak balas mulut2 jahat tu. aku tak suspect yg org2 yg selama ni aku anggap baik rupanya mmg nak buat kita tak senang duduk. Takpe la.. malas nk balas dah..biar Tuhan je balas perbuatan derang yg suka jaga dalam kain org.

BHMB said...

sbr reen..mulut org payah nk ttp..yg pnting kita tau kita x penah merancang..mana ada org kawin xnk anak?kalau xnk pun..lmbat laun mst nak gak kan..
pedulik jela apa org nk ckp
mgkin reen br2 lg kawin..ita ni dh masuk 3thn..dh imun dh perli2 org ni..yg penting kita x nyusahkan org lain..kalau org ada anak..tp tbiar pun..x guna gak kan..

puanstoberi said...

Ita-try bersabar sedaya mungkin nih..tp..kdg ada je menda yg derang ckp kan yg tak terjangkau dek fikiran nih hingga kadang buatkan kita emosi sgt..mungkin la kut Ta sbb baru kawen kan..harap2 nati makin kuat utk hadapi mereka2 yg takut2 kan kita nih

shah said...

fren...
aku pon se'kapal' dgn ko dlm situasi ni...huhu..
aku slalu pujuk hati aku..
aku bkan x sabo nak anak..(pdhal aku sndiri penakut nak bela budak kecik...huhu) tapii aku rasa Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk aku, kami, kau & kita...
keadaan & mulut2 sekeliling kita ni memaksa kita jd begini..
(eh dlm pale otak aku ni mcm ada byk nak cite tp mls btol nak menaip..)

puanstoberi said...

shah :: welkam 2 my blog..ececeh. huhu..tu la aku tau..ramai yg senasib tp aku asik terjumpa ngan org yg kunun perasan cukup bagus da bila da beranak walo ada sorang. duk kata kita ni da tua la..apa la.. tah.. tak pandai langsung nak jg perasaan org. Tkpe..biar Tuhan je balas.