Monday, February 3, 2014

Kenapa Saya Ber Juicing?

3 Feb 2014/ 3 Rabiulakhir 1435

Selamat bercuti utk kengkawan yg bekerja di Wilayah :)

Baeklah. Cerita juicing lagi? Bosan? Nak wat cemana. Tuan kebun tgh obses dgn juicing. Hadam je lah yer.
Bila asyik hehari up gmbr juicing, maka adalah yang bertanya.
Utk apa? kenapa?
Sebelum ni pun selalu gak up, tp mungkin derang tak perasan. Ni sbb keperluan Juicing Challenge tu, hehari la aku post gmbr (da tamat pun 21 hari n Alhamdullilah, aku dapat complete kan the challenge. Tahniah utk diri sendiri)

Aku dah juicing sejak dari bulan Mei 2013 - selepas buat laparoskopi tu - atas nasihat Dr Hamid Arshat. Semua yg treatment dgn dia, after operation mmg dia akan advise gitu. Yang paling dia suruh adalah buat jus celery, ubi merah (ubi bit), spinach, epal hijau, oren.
Memula mmg aku rasa cam - eiiwww... bayam buat jus?? Tak terjangkau dek akal aku yg mmg susah nak makan sayur ni. Tapi takpe. Kita try.
So, google. Bila google, mmg omputih sgt la obses dengan juicing nih.
Dari situ aku mula dapat pelbagai resepi dan mempelbagaikan jenis2 buah/sayur yg aku juicing.

Ada yg kata 'ko diet ke buat juicing2 ni'
Oke, ini jawapan dia


Aku sedari dulu tak pernah nak diet diet pun.
Tak suka la nak sekat2 makan. Sbb tu aku kata - makan secara sihat, bukan secara menyekat. Kasihan la kat diri kalau langsung tak makan nasik. Bak kata Kevin Zahri, nasi tak bersalah. Huhu.
Nak tight diet sangat. Sudah2 nya ke laut. Aku la tu. Orang lain displin. Aku ni mmg tak displin kalau nak ikut2 schedule nih. Aku bukan orangnya kalau nak makan vitamin ke supplemen ke. Mmg takkan abis punya. Tu yg vitamin doc Hamid bagi pun ada lagi tu. Kat rumah ada, kt ofis pun ada. Syy... matik la kalau doc tahu. Huhu.

Ada yg kata dia nak juicing, tp dia malas nak kerat2 buah, basuh2 juicer seme tu.
Hurm.
Tu aku tak buleh nak tolong lah.
Buat menda ni tak amik masa berejam pun.
Kerat2 buah tak smpai 5minit - juicing seminit siap - basuh2 perkakas - dalam 5minit.
So, berapa lama je masa diambil tu.
Takpe lah kalau masa sekarang malas, sok sok dah sakit cemana.

Utk aku, mmg aku kena ubah lifestyle sbb aku kurang makan sayur. Sangat kurang. Kawan2 aku tahu lah cemna. Sayur dalam bihun pun aku tak makan. Walhal aku sendiri masak - aku sendiri yg taruk. Begitu lah. Dah jadi habit. 
Pastu dulu, fast food tu kerap. Sebulan sekali. Kadang 2mggu sekali. Eh. Kadang minggu ni dah makan, mggu dpn makan lagi. Tapi tak la selalu cemtu. Tp dgn tak makan sayur, dgn tak ber joging, lelama menda tu berkumpul dalam badan. Ha. Sendiri mau ingat lah kan.


So, ubah lifestyle. KFC, McD tak sentuh sejak dari operation. Almost 1 year. And now aku tak rasa teringin pun nak makan KFC. Same goes to air gas. Takde langsung rasa nak minum. Dan bila tgk orang minum plak aku terasa cam.. alahai rugi nya minum air tu - baik minum air masak. Tapi, orang, biar lah..takkan kita nak jaga perut dia. Dia tahu lah badan dia kan.
Minum air kosong - aku pastikan setiap hari tak kurang 2liter. Wajib. Mesti. Mmg la asik ter kucil. Tapi oke la. At least takde la duk atas kerusi je. Exercise sket la kiranya berjalan ke toilet tu.

Tapi, pizza tu ada gak aku makan sekali dua.
Cuma tak buleh nak elak, cam ayam uncle bob tu. Kadang teringin kan. Tu pun processed food tu. Sardin dan apa2 dalam tin tu lah. Patut kena elak.

Lagi, apa yg aku ubah?
Ikan segar. Mmg aku tak beli ikan kat pasar biasa. Walau kat Cokit tu murah berkali ganda dari pasar tani. Sbb aku nak ikan segar. Ikan keras cam batu tu takmo dah.
Buah, sayur mmg stok sentiasa ada kat rumah.

Dan aku jugak cuba utk bersenam.

Yang ni mmg payah la kan. Duk melepap kat opis. Mana masa nak bersenam.
So, amik sedikit masa di hujung minggu.
Sebelum ni lepas solat duk tido balik. Now, udah2 la tu. Berapa lama lagi asik nak tido je kerjanya.
So, bangun pagi - senam - keluarkan peluh - then swimming. Apa guna ada pool kat rumah kalau tak digunakan. At least, ada senaman untuk jantung.


Jadi, boleh faham kan. Why I'm juicing

Absolutely not for diet. Big no. No. No. Hey.. kalau tgk aku tahu la aku besar mana kan. Nak diet bagi kurus celah cemana lagi? Walau aku selalu kata gemok..gemok.. saja je tu. Oke dah ni. Nak maintain kan je. Takde la smpai nak bagi kurus kering napak tangan nipis cam plywood tu. Badan pun keping je. Juicing ni pun takde la turun berat badan. Sbb aku makan je apa aku nak, cuma dalam kuantiti sedikit. Nasi sedikit. Nasi lemak sebulan sekali. Jadi, berat aku maintain 47.9 sekarang. Sejak aku join juicing challenge tu mmg itu lah berat aku. Kalau turun pun tak smpai 1kg. So, mmg takde istilah diet sekat2 itu tak boleh, ini tak boleh. Aku hadap je cake feveret aku kat Secret Recipe tu. Aku hadap je ayam penyet. Seme aku makan. Tapi, berpada pada. Juicing kan detox. Diet beria pun, tak detox, badan tak immune tak guna gak kan.


So, dah la. Aku nak tulis sket je. Jadi panjang pulak.
Kesimpulannya, 


6 comments:

NinaAz said...

huuu. tabahnya akak xsenutuh kfcmcd almost 1 year. nina xdptlah. paling lama pun boleh tahan 2-4bulan jea :(

Tuan Juhaida said...

bagus sangat etry ni.menarik dan penuh info kesihatan..good job!saya pun nak amalkan pemakanan sihat dan berjuicing juga la

Masya said...

Terjebak dgn jus2 ni sbb baca blog akak, suami pun suke ... Tp terbantut dah sebln sejak dok kg huhuhuhu

::EIDA:: said...

go go kekda! ida sokong kekda! walau ida tak buat juice juice ni. hehehehhehe..

Mixed-family in da house.... said...

Terbaik.......

ejaMaria said...

nanti buat entry 'macam mana saya ber-juicing'... bole?...
cite la sket...aturan waktu minum jus...cara pemakanan pagi, tghari, malam... selang seli dgn jus ke...atau minum jus sahaja tak makan nasi ke?...buleh???