Wednesday, September 30, 2009

~Eh..ado laie la...~

Haha. Tk abis lagi rupanya..tp takde dh chapter2..ini citer dimasukkan sekali harung je.

Syawal 4 gi kenduri.
Syawal 5 pun kenduri gak.

Emmm...jd makan kenduri je lah di ari Raya.
Aku lupa nak citer on d way aku balik dr Teluk Batik tu, 2 org kawan lama aku msg n call. Ala..tk dpt nak beraya dgn mereka. Yg seorg tu mmg tk jmpa langsung la sbb dia nak balik KL malam tu gak. Tkpe..nxt other time..kut tak dpt la aku bjumpa blogger ini sbb ayang ini adalah wife kpd kawan aku itu. Then sorang lagi tu Zirah. Tk dpt beraya tp Syawal ke 4 tu aku makan kenduri umah dia.

Dia wat kenduri korban ke apa ke tah. Share2 ngan adik badik dia, sembelih seko lembu. Umah dia ni kalo kenduri mesti ada air asam yg melotuppp...sedap.. aku g ngan my dear n kakcik aku.
Aku mcm biasa..haross bwk che biru [my dear asik kata "rungsing!" bila tgk aku dok kelek che biru tu] Haha..lantak arr..kata nak jd blogger tegar.

Meh tgk gmbr ini....


Rasa2 seswai ker??

Tgk lagi sekali..


Seswai kan?? kan?? Haha..

Ini lah ibunya..


Baru 'match' kan..tp seyes..aku suka sgt bb mcm ni. Kat bakang umah aku ni pun ada bb camni. Kalo nenek dia bwk duk luar, aku slalu intai2..aku mmg nak bb mcm ni walo aku tau pasti 2 minit je aku leh dukung dia..sbb pehtu mesti da lenguh tgn. Helpss...aku sgt teruja dgn bb camni..tatau nak ckp camana..kalo dpt nati aku mintak tips kat ko je Zirah ek cemana nak kasik bb tu jd cam bb Malik ko ni..Dah la chubby..pastu baik je. Kejut je bangun tido pun tak nanges. Hai..geram nyer aku.

Syawal ke5 tu umah da start snyp. Abg Cho n family da balik Johor pepagi tu. Then tghari makan kenduri kat umah jiran sebelah. Anaknya kawen. Ni dulu bapak dia la tukang masak masa aku kawen. Makanan adalah sedap tp sedikit kelam kabut sbb derang tak wat bufet. Buat style idang..tp tak kesah la sbb makanan adalah sedap..kat sini tkde sebarang gmbr.

Ini lak aku wat open house retu.


Ehhhh....idak..tipu ajek :P
Ini aku saja masak ari Ahad tu sbb masa raya aku tk dpt makan laksa puas2. Biasa kami sekeluarga akan pi umah Kak Midah, kazen aku kat Salak [jln nak g K.Kgsr]. Mmg dia akan buat laksa dan dpt la makan puas2. Cuma kali ni tk smpat sbb raya ke2 tu dia pi kenduri pehtu dia da stuck kat pekan KK sbb ujan. Alaa.....nak laksa...cuma aku dpt makan sket kat umah sedara aku yg aku singgah balik dr T.Batik tu. Ha..tp dia pakai ikan sardin tin which aku tk berapa nak suka.

Jd pg Ahad tu gigih aku pi pasar ngan my dear. Beli ikan sardin sekilo,sayur2 dia, balik zass..trus rebus ikan. Pung Pang Pung Pang kul 1 siap. Kebetulan Kak Yong dtg sbb anak dia Zahir nak amik kasut dia. Tertinggal kat kg, k'org tulung bawak balik KL. Jd..derang pun merasa la laksa tu. Kak Yong mmg sker je laksa aku tu. Retu dia sibuk tnya cemana aku buat laksa jd bes. Haha. Bes ke??

Bes la kut sbb adik2 ku ini makan bertambah. Faizullah..ko tmbh berapa kali?? tkpe..Kak Long sker tgk korang makan camtu. Suka sgttt...thanks korang.



Aku bwk derang ke umah masa lunch. Kan sepelaung je umah aku ngan opis. Jd no hal ajek balik umah, panaskan kuah dan makan.. Abis la laksa ku ini.


Rasa lps ni ada tak lagi ada entry pasal raya?? Ada...lagi2 3hb nati jamuan hari raya opis aku, lagi byk citer kut.. owh..buleh la aku pakai sepasang lagi baju raya yg tk smpat dipakai masa kat kg retu. Aku rasa kan..aku je tkde baju tgn kembung2 tu..aku tgk suma gmbr raya ada baju tgn kembung2 tu (sleeved puff) haha..terasa tak mengikuti trend..tp..ada aku kesah..esuk gak aku pi beli. Dang...!!

Pnstoberi: Buleh lak my dear lupa dia ada baju melayu biru bila aku kata kita pakai baju biru utk jamuan raya Sabtu ni. Sabo je lah..kan baju nikah dia kaler biru..Itu lah lelaki...sabo..sabo...

5 comments:

nila pendita said...

openg horse tak ajok aku.....

p/s: kalo kamu ngajok pun bukan teman dpt g pun..teman doh pindah blk kg...hehehe...pe barang duk kl..hahahahha

cikCha said...

kalo mendpt ke aku pon harusss aku geget pipi baby itu sepuas2 nyer...ahahah

[ Hanie ] said...

salam singgah di sini juga kak reen :) Ouh sekampung lah kite ni ye? kak reen sg siput utara jugak eh? hehe saya kat taman tun sanbathan. Neway, nice blog here. keep blog k ;)

puanstoberi said...

tuan nila pendita : aku tak plan wat open house raya nih. aku nak gi makan2 umah org lain je. Eh..ko pindah balik kg???

shah : uik..jgn geget..nati mak dia saman. hik hik

puanstoberi said...

Hanie : selamat dtg ke blog kak reen yg simple2 ajek ni. kak reen bkn area pekan sg. siput tu tp area kg. kena masuk dlm sket la. Hehe. Nxt time leh dtg beraya uma kak reen ek