Saturday, September 19, 2009

~Buka Puasa~

Huhu.
Suma blogger tempek menu berbuka puasa mereka kan.
Aku je tkde tempek2 gmbr berbuka.

Huhu.
Ada.
Aku ada gak snap2 gmbr makanan buka.
Tp maleh banget nak upload.

Apa kata aku sekalikan suma gmbr nih.

Lagi pun aku bukanlah 'pemakan' dalam erti kata sebenarnya.
Aku ingat lagi masa aku gi induksi umum kat Ristec Resort.
Ada sorang kawan tegur aku.
Katanya.
"Akak..akak ni makan mcm tak menikmati makanan..cubit skit..skit..bibir pun elok je bersih"
Haha.
Menda tu aku tak amik kesah pun.
Suma org tau aku tk sker makan.
Atau yg slalu mak aku bising2kan
"kamu ni mmg tak kesahkan makan"

Ye la kut..aku mmg tak kesah bab makan.
Bagi aku..makan utk kenyang cukup la.
Takde la beria nak itu ini.
Sbb tu dulu sblm kawen berat badan aku adalah tidak mencecah 40kg. Dan amat sukar la nak cecah 40kg dan kadang2 memerlukan 'bantuan' utk bagi selera [aku mkn vit. Exec. B-Kordel's, mmg bagi selera makan. for those yg nak bagi selera tu try lah]
Aku mmg tk selera nak makan lah. [dulu] tatau la naper.

Tp org mcm aku ni biasanya agak cerewet.
Yer..satu ketika dulu bermacam menda aku tak makan.
Aku tak makan keowtiow,aku tak makan paru,aku tak makan kek pisang,aku tak makan bubur, aku tak makan kuih2 lembik,aku tak makan bubur nasik,ha..memcm aku tak makan.
Tp..skang ada antara makanan tu da buleh masuk perut aku.
Cuma...tang kuih lembik2 mcm seri muka, tepung pelita [kuih limas]..mmg aku tak makan.
Tp..bukan tak makan..aku buleh makan..cuma kalo ada menda lain aku tak la makan menda tu.

Mcm masa 1st time aku pi umah mertua aku (masa tu masih blum jd mertua la). Mak mentua aku buat seri muka okeh. Terkulat2 aku nak abiskan seketul. Bila citer ke mak aku dia gelak lah. Haha. Padan muka aku.

Tah..tak sker la. Satu lagi menda2 berasaskan pisang kecuali goreng pisang.
Tu pun ada std dia.Pisang goreng aku tak sker yg lembik2. AKu sker keras2 sket.
Lain..kek pisang,lepat pisang suma tu aku kureng lah.

Tp..ada satu makanan yg aku buleh makan..dan suka makan walo macamanapun ia diproses.
Yakni..jagung.
Aku mmg suka jagung rebus,aiskrim jagung,puding jagung [which aku da buleh buat sndiri..sukaa...]roti jagung, bubur jagung [paling minat nih] hatta gula2 jagung pun aku sker.

Oklah..ni gmbr juadah2 buka aku bersama my dear.
Kawan opis slalu tanya gini "masak Da balik umah"
Jawapan aku "A'ah..msk gak 1,2 menda"
Iye..aku mmg masak la. Paling2 tidak pun masak nasik. Haha.
Tp, biasanya aku mmg masak sayur la. Kangkung goreng belacan ke, sup sawi ke, paprik ke, sayur campur ke.



Antara makanan yg aku penah masak..tp aku tak snap gmbr pun.
-Sup Tulang yg aku nak ckp sendiri mabeles. lantak la puji diri sendiri. Buat sup tulang pun nak kecoh aihhh... Amik resepi kat myresepi. Mmg besh ikut resepi itu.
-Sup tulang itu dimakan bersama bihun, jadi maknanya aku buat bihun sup tulang lah. My dear kata sambal kicap aku buat tu best.. huhu..sukerrr...! [giler..kena puji buat smbl kicap pun suker..tah pehapa tah]
-Bubur jagung [ada gmbr kat atas tu. Itu adalah menggunakan jagung dlm tin serta santan instant..haruuu..suma la nak instant]
-Mee goreng
-Dan masakan2 lain mcm ari tak puasa gak iaitu sambal udang, ikan masak kicap, ikan masak tempoyak [aku masih fail buat tempoyak..sekali terpekat giler, sekali tu udah macam masak singgang my dear kata..cair la tu..apa lah! org Perak pun tak pandai masak tempoyak]

Ini ada lagi..ini masakan berbuka beberapa hari sblm balik kg


Spagheti meatball.byk giler..tak abis pun


Ini masa akak aku n anak2 buah aku dtg buka kat umah-ari Khamis 17hb (esuknya balik kg) Aku masak bihun goreng,sambal udang n sup sawi,lain tu beli

Pnstoberi: Sahur tahun ini mmg berbeza sbb bangun kena sediakan makanan utk suami. Malas bangun pun, kena la gak paksa bangun..period pun ttp bangun. Tkpelah..tanggungjawab tu.

2 comments:

Che Sue said...

haih..cantek lak aku tgk ketam tu..setahun duk sini tak penah lagi aku jumpa ketam real..isi ketam yg dah diproses ada a..tapi mahai nauzubillah!

uih..aku pun suka jagung ida! dok buat puding jagung je, aku sorang je hadap..lupa lak aku buley wat bubur..nt nk try..hehehe..laki aku tak brapa nau ngan jagung..dia penggila bubur pulut itam je.

puanstoberi said...

huhu..tu pun gmbr adalah gelap. kalo gmbr terang lagi la "nikmat" gmbr itu. Haha. Tkpe..sok nati ko balik makan puas2 ketam yer.

Sama la kita sker menda2 brand jagung. Puding jagung adalah sedap kan?? kat algieria mesti ada jual jagung kan?? nati buat lah